to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 04.11.2017

Πολιτισμός

«Eνθύμια Μακρονήσου» του Θ. Κάππου: Γιατί «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»

«Για να μην ξεχάσουμε όλους εκείνους που άφησαν στον ξερότοπο τα κόκκαλά τους κοιτώντας κατάματα τον ήλιο. Γιατί η "μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί"»


Μιλώντας με τον συγγραφέα Θανάση Κάππο, μας εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ενθύμημα μνήμης το οποίο μέσα από γνωστά και άγνωστα γεγονότα αναφέρεται στην ιστορία της Μακρονήσου. Η ζώσα προφορική μαρτυρία αποτελεί το κεντρικό στοιχείο μέσα από διηγήσεις εξορίστων που έζησαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, των εξευτελισμών και των ταπεινώσεων.

Ντοκουμέντα περισσότερο άγνωστα, παρά γνωστά, που αναδεικνύουν το γιατί η Μακρόνησος δεν ήταν παρά ένας στοχευμένος τόπος μαρτυρίων, βασανιστηρίων και δήθεν “ανάνηψης” και διαμόρφωσης στοιχείων που θα “γεννούσαν” τη νέα γενιά Ελλήνων.

Τι ήταν όμως αυτή η “ανάνηψη”: Απλά και μόνο η αλλαγή του χαρακτήρα και της νοοτροπίας ανθρώπων, που για κάποιους δεν υπήρξαν πατριώτες και δεν είχαν άλλο στόχο παρά την κατάλυση της εξουσίας.

Άνθρωποι που ακόμη και στις απάνθρωπες συνθήκες της Μακρονήσου αγωνίστηκαν με μοναδικό όπλο τις ιδέες και τα ιδανικά τους κόντρα σε “συνανθρώπους” που είχαν επιλεγεί για να υλοποίησουην το έργο της “ανάνηψης”, έχοντας αποτύχει ακόμη και στα πεδία των μαχών κατά της διέρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Το επάγγελμά τους: Στρατιωτικοί

Όπως μας αναφέρει ο συγγραφέας, η ιδαίτερη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, επιβάλλει τη σωτηρία της Μακρονήσου από τις κάθε είδους ιστορικές και όχι μόνο βεβηλώσεις και την ανάδειξή της ως μνημείου Παγκόσμ,ιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό και το βιβλίο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στο ελάχιστο δυνατό για να μη ξεχάσουμε

Να μην ξεχάσουμε κυρίως όλους εκείνους που άφησαν στον ξερότοπο τα κόκκαλα τους κοιτώντας κατάματα τον ήλιο. Γιατί η «μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί».

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και να παρουσιαστεί σε πολυχώρο στο κέντρο της Αθήνας.       

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)