to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 02.12.2021

Διεθνή

Εντείνεται η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας: Συντονισμένες δηλώσεις Πούτιν-Λουκασένκο για Κριμαία - Απειλών συνέχεια από τις ΗΠΑ

Νομιμοποίηση από τον Λευκορώσο πρόεδρο προσπαθεί να αντλήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Κριμαία, που ακόμα χαρακτηρίζεται ως ρωσική επίθεση από το Κίεβο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας Ρωσίας - ΝΑΤΟ, με τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών της περιοχής να είναι τεταμένες


Κεντρική εικόνα: Ουκρανική στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα με την Κριμάια, φωτ.: ria.ru
_

Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι την κατάλληλη στιγμή οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, θα επισκεφθούν μαζί την Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντική» τη δήλωση αναγνώρισης της χερσονήσου ως «ρωσικό έδαφος» από τον Λουκασένκο.

Το παρασκήνιο

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της έντασης που κλιμακώνεται κοντά στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, με την πρώτη να έρχεται σε διπλωματική, προς το παρόν, αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα οπλικά συστήματα που αναπτύσσονται εκατέρωθεν. Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη μετακίνηση πυραύλων κοντά στα συνορά της (στο έδαφος της Ουκρανίας, αντί για τη Γερμανία που βρίσκονται σήμερα), ενώ το ΝΑΤΟ εστιάζει στην ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε εχθές πως θα χρειαστεί εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πως η Συμμαχία δεν έχει σκοπούς «επέκτασης προς ανατολάς», με την Ουκρανία να σπεύδει να απαντήσει πως η Ομοσπονδία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει κάτι τέτοιο. Στο πλευρό του Πούτιν έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο.

Η ανακήρυξη της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους βάσει του δημοψηφίσματος του Μαρτίου του 2014 και του 96,77% των ψηφοφόρων, που τάχθηκαν, κατά τη ρωσική διοίκηση, υπέρ αυτής της προοπτικής, δεν αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των χωρών και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ καταγγέλλεται ως ρωσική επίθεση από το Κίεβο, που θεωρεί τη χερσόνησο της Κριμαίας προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Ουκρανίας.

«Ουδεμία» διαφορά με τον πρόεδρο Πούτιν

«Φυσικά, μια πολύ σημαντική δήλωση έγινε από τον πρόεδρο Λουκασένκο ότι, κατά την αντίληψη της λευκορωσικής πλευράς, η Κριμαία είναι de facto και de jure ρωσική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στη σχετική αναφορά του Λευκορώσου προέδρου σε εκτενή συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπου υποστήριξε ότι «όλοι κατανοούσαν ότι η Κριμαία είναι de facto ρωσική και μετά το δημοψήφισμα του 2014 έγινε και de jure» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ουδεμία διαφωνία για το θέμα με τον Β. Πούτιν, από τον οποίο μάλιστα έχει ζητήσει τρεις φορές να τον «ξεναγήσει» στη χερσόνησο και έχουν ήδη από κοινού συμφωνήσει ότι θα πραγματοποιήσουν εν ευθέτω χρόνω αυτό το ταξίδι.

Κίνδυνος για «ανεπανόρθωτο πλήγμα» στις σχέσεις Ουκρανίας-Λευκορωσίας

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Λουκασένκο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του θα αξιολογήσει τις ενέργειές του (Λουκασένκο) και όχι τα λόγια και «εάν η Λευκορωσία αναγνωρίσει όντως την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, αυτό θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας-Λευκορωσίας, θα προχωρήσουμε σε γενικευμένη αντίδραση», σύμφωνα με το πρακτορείο Ukrinform.

Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς τη ρήξη με την Ουκρανία, ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει τη Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης από πλευράς Ουκρανίας» και ότι θα είναι «σε στενότατη σχέση με τη Ρωσία οικονομικά, νομικά και πολιτικά», ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν θα στηρίξει τους «εθνικιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο», αλλά και ότι θα κάνει το παν «ώστε η Ουκρανία να γίνει δική μας, γιατί είναι δική μας η Ουκρανία, ο λαός εκεί είναι δικός μας», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς αναφέρεται και τι ακριβώς εννοεί όταν χρησιμοποιεί κτητικές αντωνυμίες και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται για συναισθήματα, αλλά για την εδραία πεποίθησή μου».

Η Λευκορωσία δεν χρειάζεται να υιοθετήσει κάποιους ειδικούς νόμους για την αναγνώριση της Κριμαίας «ως ρωσικής», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας εμφανώς ικανοποιημένος τις δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας.

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θέλει νέα σύγκρουση στην Ουκρανία - Με «σοβαρές συνέπειες» απειλούν οι ΗΠΑ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα στον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κάνει σαφές πως η Μόσχα δεν θέλει μια νέα σύγκρουση σε σχέση με την Ουκρανία παρά τις εντάσεις που αυξάνονται στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Λαβρόφ στο περιθώριο μιας συνόδου του ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» αν εξακολουθήσει την αντιπαράθεση με την Ουκρανία και ζήτησε να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» και «διπλωματία».

«Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της Ρωσίας με προοπτική μια νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν απευθυνόμενος στο ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια του τεταμένου τετ-α-τετ τους στη Σουηδία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών Ουκρανών κατασκόπων

Οι ρώσικες υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν τρεις Ουκρανούς κατασκόπους, ο ένας εκ των οποίων ετοίμαζε «επίθεση» με εκρηκτικά, την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η FSB δεν διευκρίνισε σε ποιες περιοχές ή πότε συνελήφθησαν οι Ουκρανοί που φέρονται να είναι κατάσκοποι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, δύο μεταξύ των προσώπων αυτών «έφθασαν στη Ρωσία για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταγράψουν με φωτογραφίες και βίντεο εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και υποδομές μεταφορών».

«Ένα κοντόκανο όπλο και ένα αυτόματο όπλο, καθώς και εξοπλισμός ατομικής προστασίας, βρέθηκαν στο όχημα που χρησιμοποιούσαν», ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με την FSB, αυτοί οι δύο άνδρες «ομολόγησαν ότι είχαν στρατολογηθεί» από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας (SBU), με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια.

Ο τρίτος ύποπτος «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με μέσα καταστροφής ενώ πήγαινε στον χώρο του εγκλήματος». Σύμφωνα με την FSB, αυτός ο τελευταίος συνελήφθη με δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με ισχύ που ισοδυναμεί με 1,5 κιλό TNT.

Η FSB ανακοίνωσε επίσης την καταδίκη, σε άλλη υπόθεση, ενός αξιωματικού που φέρεται να ανήκει στις υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού σε εξίμισι χρόνια κάθειρξης από ρωσικό δικαστήριο.

Αυτός ο φερόμενος ως πράκτορας, που συνελήφθη τον Ιούλιο, κρίθηκε ένοχος για το ότι είχε «συντονίσει την ετοιμασία και την εποπτεία μιας ομάδας δολιοφθοράς που εστάλη σε ρωσικό έδαφος από την Ουκρανία».

Η Ρωσία ανακοινώνει τακτικά τη σύλληψη προσώπων που παρουσιάζει ως κατασκόπους ή «δολιοφθορείς» που εργάζονται για την Ουκρανία, κυρίως στην Κριμαία, χερσόνησο που προσάρτησε το 2014.

Οι συλλήψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα έγιναν γνωστές εν μέσω έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με το Κίεβο να εκφράζει φόβους για επικείμενη εισβολή ενώ η Μόσχα κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα.

_

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)