to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 08.12.2019

Κοινωνία

Αστυνομική αγριότητα χωρίς τέλος: Διώξεις για κακουργήματα στους συλληφθέντες (βίντεο - φωτογραφίες)

Βίντεο και φωτογραφίες από προσαγωγές στον «σωρό», άγριος ξυλοδαρμός ανθρώπων πεσμένων στο έδαφος και ξεγύμνωμα προσαχθέντων από την αστυνομία στα Εξάρχεια, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου - Δεκάδες προσαγωγές και 12 συλλήψεις - Διώξεις για κακουργήματα στους συλληφθέντες της άγριας καταστολής - Για ακραία καταστολή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του - Υποκριτική και κατόπιν αντιδράσεων η αντίδραση από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία, αντί να στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, ανακοίνωσε ότι παραπέμπει υλικό και αναφορές για την «αστυνομική βία» (sic) στον Συνήγορο του Πολίτη...


(η εικόνα ντροπής από την αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης της Παρασκευής 6/12/19 στα Εξάρχεια κυκλοφορεί σε όλο το διαδίκτυο: ξεγύμνωμα και εξευτελισμός ανθρώπου σε δημόσια θέα - πηγή φωτογραφίας: The Press Project)

Για ακόμη μία φορά μέσα σε μικρό χρονικό δριάστημα γινόμαστε μάρτυρες σε ένα όργιο αστυνομικής βίας στα  Εξάρχεια, με τις εικόνες ντροπής με το ξεγύμνωμα ανθρώπων σε κοινή θέα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και να προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις. 

Όλα συνέβησαν μετά την ολοκλήρωση της μαζικότατης πορείας για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν κάποια από τα μπλοκ και τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια στο σημείο της δολοφονίας του, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

Λίγο αργότερα, ένταση επικράτησε στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, έχουν συλληφθεί 12 άνθρωποι οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ προσήχθησαν και 48 άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.

Ο εισαγγελέας ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι νεαροί συλληφθέντες, άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για «κατοχή εκρηκτικών υλών», «έκρηξη» και «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη», και στην συνέχεια παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή, από τον οποίο έλαβαν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν.

Περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

Για ακόμη μία φορά εικόνες με ξεγυμνώματα ανθρώπων κατά την προσαγωγή τους και άγριο ξύλο από την αστυνομία ήρθαν στη δημοσιότητα:

Νέο βίντεο έφερε στο φως ο Alpha και η εκπομπή «Εκτός Γραμμής». 

Στο βίντεο που έχει καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο, με τον κάτοχο να βρίσκεται σε ταράτσα κτιρίου στην περιοχή των Εξαρχείων, φαίνονται άνδρες των ΜΑΤ να επιτίθενται με γκλομπ και ασπίδες σε άτομα που περνούσαν από το σημείο – χωρίς να γίνεται κατανοητό ότι έχει προηγηθεί κάποια έκνομη ενέργεια.

Βίαιη προσαγωγή πρωτοφανούς βαναυσότητας από τους αστυνομικούς στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως δεν συνέβαιναν επεισόδια εκείνη την ώρα, με έναν αστυνομικό να επιτίθεται σε μία κοπέλα και να την κοπανάει στο κράσπεδο του δρόμου. Πληροφορίες αναφέρουν τρεις κοπέλες μεταξύ των προσαχθέντων, η μία χτυπημένη στο κεφάλι, ενδεχομένως η κοπέλα του βίντεο. (βίντεο του @Hibai_ από το twitter, πηγή: https://twitter.com/Hibai_/status/1203045548854521858…)

Υπάρχουν ακόμα αναφορές για παρεμπόδιση από την αστυνομία σε γιατρούς να παρέχουν βοήθεια στους τραυματίες.

Σε άλλο βίντεο, ο άνθρωπος που έχουν πιάσει οι αστυνομικοί των ΜΑΤ φωνάζει: "Παραδίνομαι" τον περικυκλώνουν... είναι στο έδαφος και τον χτυπούν με μανία. "Δέστε τον θα φύγει" ακούγεται ένας άνδρας τον ΜΑΤ να φωνάζει "Λιώστε τον" ακούγεται ένας άλλος. Έναν άλλο διαδηλωτή τον ξεγύμνωσαν όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Η μαρτυρία της Τατιάνας Μπόλαρη για τον εξευτελισμό του προσαχθέντα από τα ΜΑΤ

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη που βρισκόταν στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια του αστυνομικού κρεσέντου βαρβαρότητας περιγράφει μέσω social media το ξεγύμνωμα του ανθρώπου που προσήχθη καθώς και τη βία ενάντια σε άλλη προσαχθείσα. Καταγγέλλει επίσης προπηλακισμό, εξύβριση και παρεμπόδιση του έργου των φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ:

«Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή.Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι.Η προσαγωγή,αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΣ!

Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία,τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε,έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο.Στην δεύτερη προσαγωγή που η μπλούζα είναι πάλι στον λαιμό πρόκειται για μια γυναίκα!

Και στις δυο περιπτώσεις,έκαναν κλοιό γύρω μας και μας έσπρωχναν με τις ασπίδες με διάφορα "γαλλικά",ο Μάριος που ήταν μπροστά μου έφαγε μια ψιλή σπρωξιά και κρατιόμαστε να μην πέσουμε σαν ντόμινο,σταμάτησαν όταν εμφανίστηκε ο "ψηλός" (αντί Δαρείου) και τους είπε μην ακουμπάτε δημοσιογράφους! (sic)

Ξέραμε εδώ και μέρες πως δεν θα υπήρχε καμία ανοχή. Δεν τολμώ να φανταστώ τι συνέβη και στους δυο πιο κάτω,εκεί που εμείς πια δεν είχαμε πρόσβαση...»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mαρτυρία από τις στιγμές της αστυνομικής τρομοκρατίας στα Εξάρχεια

Ακολουθεί το φωτορεπορτάζ του Μάριου Λώλου:

Επτά συλλήψεις στην Πάτρα, δύο στη Θεσσαλονίκη

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή Πατρών πέντε εκ των επτά συλληφθέντων μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πορεία, με αφορμή την 11η επέτειο από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν σήμερα στο δικαστικό μέγαρο, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Στην συνέχεια και τα πέντε άτομα οδηγήθηκαν εκ νέου στην Ασφάλεια Πατρών, όπου κρατούνται.

Οι δύο άλλοι συλληφθέντες που ήσαν ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 7/12, πολλές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων ντροπής από τη χθεσινή αστυνομική βία στα Εξάρχεια, ότι «αποστέλλει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη, βίντεο και αναφορές σχετικά με περιστατικά "αστυνομικής βίας"» (σ.σ.: ναι, τα βάζει σε εισαγωγικά!):

Νωρίτερα, ο Νίκος Ρήγας, Αντιπρόεδρος Αστυνομικών, όταν αναγκάστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή να τοποθετηθεί για τον εξευτελισμό του προσαχθέντα, έκανε λόγο για «αποτύπωση της στιγμής» κατά την οποία «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι έχει συμβεί». Απαρίθμησε τους «ελέγχους» που υφίστανται οι αστυνομικοί και προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα:

Σωματικοί έλεγχοι και τρομοκράτηση διαδηλωτών

Θυμίζουμε επίσης ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το απόγευμα της Παρασκευής την «ισχυρή παρουσία δυνάμεων καταστολής, με συνεχόμενους σωματικούς ελέγχους σε μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών πολιτικών οργανώσεων» κάνοντας λόγο για ένα στοχευμένο σχέδιο εκφοβισμού των νέων ανθρώπων.

Τις εκατοντάδες προληπτικές προσαγωγές και σωρηδόν συλλήψεις, σωματικούς ελέγχους και τρομοκρατία των κατασταλτικών οργάνων, καταγγέλλει και η οργάνωση ΟΚΔΕ αναφέροντας συγκεκριμένο περιστατικό «κατασταλτικής μανίας και αστυνομοκρατίας έπεσε και η ΟΚΔΕ»: «Δύο στελέχη της ΟΚΔΕ που έφερναν το υλικό της Οργάνωσης στη Συγκέντρωση των Πολιτικών Οργανώσεων της Αριστεράς που είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 στα Προπύλαια (πανό, σημαίες με τα διακριτικά της οργάνωσης) προσήχθησαν βίαια στη ΓΑΔΑ (όπως και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές) χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Καθώς στους σωματικούς ελέγχους και στα προσωπικά αντικείμενα των συντρόφων τα λαγωνικά της ΕΛΑΣ δεν μπόρεσαν να εφεύρουν κάτι «ενοχοποιητικό», αυτή η προσαγωγή είναι ακόμα πιο προκλητική, γιατί είχε καθαρά στόχο να παρεμποδίσει την παρουσία μιας πολιτικής οργάνωσης στη διαδήλωση. Χωρίς να τους επιτραπεί οποιαδήποτε επικοινωνία με τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους παρέμειναν για ώρες στην ΓΑΔΑ.»

Σφοδρές αντιδράσεις για την αστυνομική βαρβαρότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής

Η ακραία καταστολή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών, στην πορεία για τη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, έχει ως μοναδικό στόχο να εκφοβίσει το κίνημα της νεολαίας που αντιστέκεται και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες ντροπής, με άντρες των ΜΑΤ να εξευτελίζουν διαδηλωτές, που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. κ
Παρά το δήθεν "σύγχρονο" προφίλ που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει, οι πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά συνέχεια του κράτους της δεξιάς των δεκαετιών του '50 και '60.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης προαναγγέλλει τη διεθνή καταγγελία των νέων κρουσμάτων αστυνομικής βαρβαρότητας και αυθαιρεσίας:

Οξεία είναι και η αντίδραση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση ο οποίος κάνει λόγο για «κυβέρνηση Βορίδη»:

Τις εικόνες αστυνομικής βίας σχολίασε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Αρβανίτης:

«Το τέρας ξύπνησε»

Με αφορμή τις εικόνες ντροπής από την ανεξέλεγκτη αστυνομική «επιχείρηση» της Παρασκευής στα Εξάρχεια, ο Ν. Μπελαβίλας σχολιάζει:

Το τέρας ξύπνησε. Περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας παίρνοντας τη ρεβάνς από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ξεγυμνώνουν νέους στους δρόμους σε δημόσια θέα. Ακομπλεξάριστοι πλέον δηλώνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι: ΟΙ έχοντες απόλυτο δικαίωμα ζωής ή θανάτου σε όποιον δεν εντάσσεται στην κανονικότητα τους. Στην αρχή το έπραξαν αποτελειώνοντας με κλωτσιές στο πεζοδρόμιο της Κάνιγγος τον Ζακ Κωστόπουλο, Νομίζαμε ότι ήταν ακραία περίπτωση. Τώρα το κάνουν με όποιον δεν τους αρέσει. Αυτές οι αγέλες ένστολων δεν είναι απειλή για τους νέους της Αθήνας, είναι απειλή για τον καθένα μας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Σακελλαρίδης: Οι χθεσινές περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά

Ό. Γεροβασίλη: Αυτό εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν επί ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουν πολιτική κάλυψη;»

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία:

Πώς το είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αρχισυνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας; ««Η ψυχολογία των αστυνομικών με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στο χειρότερο σημείο. Υπήρχαν πάρα πολλοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι δεν συμπάθησαν τους αστυνομικούς, διότι είχαν βιώματα από τα παιδικά και τα φοιτητικά τους χρόνια με τους αστυνομικούς. Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη» https://www.ethnos.gr/…/49459_mpalaskas-oi-astynomikoi-den-…

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι τέτοιες χυδαίες συμπεριφορές, είναι αποτέλεσμα ανεβασμένης ψυχολογίας και έχουν πια την απαραίτητη πολιτική κάλυψη;;

ΥΓ. Ας ξαναμιλήσουμε για το πόσο "δευτερεύοντα" ή πόσο "πολυτελείας" είναι τα θέματα των δικαιωμάτων και η ενασχόλησή μας με αυτά…

(φωτογραφίες Tatiana Bolari, Marios Lolos)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)