to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 26.04.2016

Κοινωνία

Ένταση το απόγευμα της Μεγ. Τρίτης στο κέντρο κράτησης στη Μόρια (ενημέρωση-βίντεο)

Νωρίς το απόγευμα της Μεγ. Τρίτης υπήρξε διαμαρτυρία ανήλικων προσφύγων για την κράτησή τους, την ώρα της επίσκεψης του Γ. Μουζάλα, ενώ η ένταση διατηρήθηκε για ώρες. Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, φωτιές άναψαν οι μετανάστες.


Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματίες αλλά και χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, ενώ οι εθελοντές των ΜΚΟ εκκένωσαν το hotspot, σύμφωνα με τις αναρτήσεις που έχει κάνει στο Twitter ο δημοσιογράφος Αντριου Κόνελι, ο οποίος συνεργάζεται με αρκετά μέσα, ανάμεσά τους o Independent και το Politico. Η ένταση ξεκίνησε με τα πολλά ασυνόδευτα παιδιά που κρατούνται στη Μόρια, σύμφωνα με τον ίδιο.  Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα, πρόσφυγες εκτόξευσαν νωρίτερα εναντίον του Γ. Μουζάλα μπουκάλια με νερό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του υπουργού στο hot spot όπου κρατούνται περίπου 3000 άτομα εκ των οποίων οι 150 είναι ανήλικοι (διαβάστε περισσότερα παρακάτω). 

 

O Γ. Μουζάλας δήλωσε σχετικά: «Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες (ο κ. Μουζάλας μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη, στον προθάλαμο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης) από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω "που λέμε" γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο» (διαβάστε αναλυτικά). 

Τελευταία ενημέρωση, 9.30 μ.μ.:

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media, υπάρχει μυρωδιά δακρυγόνου στον αέρα, ενώ ακούγονται φωνές, φασαρία, εκρήξεις (η φωτ. στις 9.30 μ.μ.):

Τα επεισόδια επιβεβαίωσε ο Γ. Κυρίτσης αναφέροντας ότι η κατάσταση εξομαλύνθηκε το απόγευμα:

 

Η ένταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα από τον χώρο όπου ζουν περίπου 100 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Αμέσως μετά την επίσκεψη εκεί του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάϊκοφ. Εκεί ο κ. Μουζάλας εξήγησε στα παιδιά τη δυνατότητα φιλοξενίας τους σε δομές ανηλίκων οι οποίες δημιουργούνται στην Ελλάδα. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών οι νεαροί πρόσφυγες άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα και να βάζουν φωτιές σε κουβέρτες και σε κάδους απορριμμάτων. Τότε ο κ. Μουζάλας επέστρεψε προκειμένου να συζητήσει με τους νεαρούς και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δέχθηκε επίθεση από τους νεαρούς με πέτρες και νερό από λάστιχο που βρήκαν στον περιβάλλοντα χώρο της δομής.

Λίγο αργότερα η εξέγερση κι ενώ οι δύο υπουργοί είχαν αναχωρήσει, επεκτάθηκε και στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Η προσπάθεια της Αστυνομίας να βγάλει έξω από το κέντρο γυναίκες και ευάλωτες οικογένειες προσφύγων συνάντησε την αντίδραση ανδρών κυρίως μεταναστών και τότε υπήρξαν και τραυματισμοί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 10 τραυματισμούς που αντιμετωπίσθηκαν στο σύνολο τους στο ιατρείο του Κέντρου ενώ ένας μόνο τραυματίας μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Οι ίδιες πληροφορίες, όπως τονίζει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κάνουν λόγο για μερική ως τα τώρα αποκατάσταση της τάξης σε μεγάλο μέρος του Κέντρου με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Έξω από το Κέντρο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έχουν απομακρυνθεί από το χώρο και μέλη ΜΚΟ για την αποφυγή επεισοδίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)