to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:27 | 01.10.2014

Κοινωνία

Χαλάνδρι: Αυτήν την ώρα η κατεδάφιση κατοικιών που δεν κατοικούνται στον καταυλισμό των Ρομά (ενημέρωση)

Αφού έλαβαν αίσιο τέλος έλαβαν οι διαπραγματεύσεις στο Α.Τ. Χαλανδρίου και επήλθε συμφωνία όλων των πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης - Η κατεδάφιση θα αφορά μόνο κατοικίες που δεν μένουν οικογένειες Ρομά, χωρίς την παρουσία δυνάμεων καταστολής


(η φωτογραφία, λίγο πριν την κατεδάφιση των ακατοίκητων χτισμάτων, από τον @MakisSinodinos, 01/10/14)

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ: Αντιδράσεις για το γκρέμισμα του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι, που πρόκειται να μεταφερθούν στο... πουθενά // Η κλειστή Μεσογείων από τσιγγάνους προκαλεί πρωινή… αγανάκτηση στο ΒΗΜΑ FM

Τετάρτη 29/9

Για το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων παραπηγμάτων στον καταυλισμό Ρομά κοντά στο Νομισματοκοπείο, στην οποία συμφώνησαν τελικά χθες οι Ρομά, δεδομένου ότι συμφωνήθηκε «ανακωχή» έξι μηνών αναφορικά με τον τόπο μετεγκατάστασής τους. Η κατεδάφιση θα γίνει λίγο μετά τις 11 χωρίς την παρουσία δυνάμεων καταστολής.

Κατόπιν πολύωρης σύσκεψης των εμπλεκόμενων παραγόντων, και με την καθοριστική συνδορμή της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Αττικής, αποφασίστηκε να «παγώσει» για έξι μήνες η μετεγκατάσταση των Ρομά, ώστε να βρεθεί νέος καταλληλότερος χώρος.  Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις του όρους Πατέρα βρίσκονται σε απόσταση 27 χλμ από το τελευταίο σπίτι και σε υψόμετρο 850 μέτρων. Αντιρρήσεις για τον τόπο που έχει επιλέξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εκφράσει και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.  Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Χαλανδρίου τονίζει:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, απετράπη μια βίαιη επιχείρηση με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των κατοίκων της πόλης. Ανεστάλη η εκτέλεση του σχεδίου μεταφοράς του καταυλισμού των Ρομά στο Χαλάνδρι στο όρος Πατέρα, μια περιοχή που δεν πληρούσε ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης. Κάτι τέτοιο θα εξέθετε διεθνώς τη χώρα μας. Συμφωνήθηκε να αρχίσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Χαλανδρίου, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Υπηρεσία Δημόσιας Περιουσίας και εκπροσώπων των Ρομά) προκειμένου να διερευνηθεί πρόσφορη και βιώσιμη λύση μετεγκατάστασης. Τέλος, με την παρουσία εκπροσώπων των Ρομά και χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, να αποξηλωθούν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές στις οποίες δεν κατοικεί κανείς».

Τρίτη 30/9

16:55 Ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου για τον καταυλισμό των Ρομά

14:12 Αίσιο τέλος έλαβαν οι διαπραγματεύσεις στο Α.Τ. Χαλανδρίου όπου επήλθε συμφωνία όλων των πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης. Η κατεδάφιση θα αφορά μόνο κατοικίες που δεν μένουν οικογένειες Ρομά, χωρίς την παρουσία δυνάμεων καταστολής.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης επετεύχθη τελικά, η αναστολή της κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά, η οποία θα αφορά μόνο κατοικίες που δεν μένει κανείς και που θα υποδείξουν οι ίδιοι οι Ρομά, αύριο το πρωί. Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου έχοντας ως κύριο μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου Χαλανδρίου μετά από μια πολύωρες διαπραγματεύσεις και την συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής επετεύχθη η εκτόνωση της έντασης που είχε δημιουργηθεί το πρωί στον καταυλισμό και η διασφάλιση λύσης που θα σέβεται τα δικαιώματα των Ρομά.

14.00 Στην κυκλοφορία δόθηκε πριν από λίγο το ρεύμα προς Αθήνα της λεωφόρου Μεσογείων, το οποίο ήταν κλειστό για περισσότερες από τρεις ώρες, στο ύψος του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, όπου υπάρχει καταυλισμός Ρομά.

13.00 Αναστολή φαίνεται ότι παίρνει η μετεγκατάσταση των ρομά της περιοχής του Νομισματοκοπείου στο όρος Πατέρα, όπως προέκυψε από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Ωστόσο, θα προχωρήσει η κατεδάφιση των 12 κτισμάτων.

12.30  Η πυροσβεστική καθαρίζει το οδόστρωμα ώστε να παραδοθεί στην κυκλοφορία

 

11.15 Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γιώργου Καραμέρου, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του εισαγγελέα και του προέδρου των Ρομά.

11:00 Νέα διορία μέχρι τις 12:00 έδωσε ο εισαγγελέας στους Ρομά

Embedded image permalink

10:30 Ανοίγει το ρεύμα ανόδου της Μεσογείων

10:10 Νέα οδοφράγματα και φωτιές σε κάδους στην Μεσογείων. Οι Ρομά αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την κατεδάφιση (από @makisSinodinos):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

9:35 Συνθήματα στη Μεσογείων: «Κάτω τα χέρια από τους Ρομά, στο όρος Πατέρα να πάει ο Σαμαράς»(από @dromografos):

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

9:00 Παρών εισαγγελέας στο σημείο της συγκέντρωση και διαπραγματεύσεις. Διορία μέχρι τις 9:30 δόθηκε στους Ρομά, ώστε να αποχωρήσουν από τα μπλόκα. Ξαναστήνονται τα οδοφράγματα. Κλειστό το ρεύμα της καθόδου στη Μεσογείων.

________________________

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Ρομά που ζουν εδώ και δεκαετίες στον καταυλισμό στο Χαλάνδρι, πίσω απο το Νομισματοκοπείο καθώς σήμερα, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναμένεται να εκκενωθεί ο καταυλισμός. Οι διαδικασίες κατεδάφισης αναμένεται να διαρκέσουν πέντε ημέρες.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στη Λ. Μεσογείων. Συγκεντρωμένοι, έχουν ανάψει φωτιές σε λάστιχα και έχουν κλείσει μέρος του κατερχόμενου ρεύματος της λεωφόρου. 

Στη συγκέντρωση στον καταυλισμό βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, κλιμάκιο του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ,η βουλευτής Μάνια Παπαδημητρίου και το μέλος της ΠΓ Μάνια Μπαρσέφσκι.

Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Σχολιάζοντας τα γεγονότα που συμβαίνουν από χθες, ο δήμαρχος Σ. Ρούσσος δήλωσε: «Αυτή είναι η εικόνα ευρωπαϊκής πόλης - 8 χλμ. από την Ομόνοια». «Κάνουμε έκκληση εδώ και μέρες στην κοινή λογική να αναστείλουν αυτή την κατεδάφιση και να μην δημιουργήσουν τέτοιου τύπου κοινωνικό πρόβλημα μέσα στον ιστό της πόλης», επισήμανε.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές. 

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Κινητοποίηση κατά των κατεδαφίσεων από τις 5 το πρωί, από την ΚΕΕΡΦΑ, η οποία κάνει λόγο για «ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης σε βάρος των Ρομά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)