to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 27.03.2016

Διεθνή

Ένταση με νεοναζί στην πλατεία Place de la Bourse στις Βρυξέλλες

"Είμαστε στο σπίτι μας" και "Συνεργάτες των τρομοκρατών" φώναζαν οι περίπου 300 ακροδεξιοί διαδηλωτές που εισέβαλαν σήμερα το απόγευμα στην πλατεία των Βρυξελλών που έχει μετατραπεί σε χώρο μνήμης για τα θύματα των πολύνεκρων επιθέσεων της περασμένης Τρίτης.


Αφού ήρθαν σε αντιπαράθεση με δεκάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου για να τιμήσουν ειρηνικά τους νεκρούς, οι αυτοαποκαλούμενοι "χούλιγκαν" διαλύθηκαν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση νερού υπό πίεση για να τους απωθήσουν. Περίπου δέκα από αυτούς συνελήφθησαν.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οι "χούλιγκαν" κατευθύνθηκαν κατόπιν, σε μικρές ομάδες, προς τον Γκαρ ντι Νορ και πήραν το τρένο για το βόρειο Βέλγιο.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη μια "πορεία ενάντια στον φόβο" στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας. Η πορεία αυτή θα ξεκινούσε από την Πλατεία του Χρηματιστηρίου που έχει κατακλυστεί από λουλούδια και κεριά, τα οποία αφήνουν εκεί οι απλοί πολίτες. Όμως η κινητοποίηση αυτή ματαιώθηκε, κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών, για λόγους ασφαλείας.

Οι μαυροντυμένοι ακροδεξιοί, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν μαντίλια για να κρύψουν το πρόσωπό τους, απέφυγαν γενικά να μιλήσουν σε δημοσιογράφους. Φώναζαν ότι είναι "χούλιγκαν" και "πατριώτες" και έψαλλαν εθνικιστικά τραγούδια.

"Είμαστε οπαδοί (του ποδοσφαίρου), δεν έχουμε σχέση με την πολιτική. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα", είπε ένας από αυτούς που δήλωσε ότι ονομάζεται Αντρέ και είναι οπαδός της Μπρυζ.

Ωστόσο, εκτός από τις φωνές κατά του Ισλαμικού Κράτους, ακούστηκαν επίσης συνθήματα κατά του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των "βρομοαριστεριστών". Κάποιοι έκαναν άσεμνες χειρονομίες στους φιλειρηνικούς διαδηλωτές που απάντησαν με τη φράση "Ο φασισμός δεν θα περάσει".

Οι δυνάμεις ασφαλείας τους παρακολουθούσαν στην αρχή διακριτικά, από απόσταση, όμως στη συνέχεια, μετά από μισή ώρα φραστικών αντεγκλήσεων, διέλυσαν τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας αντλίες νερού. Οι χούλιγκαν δεν δίστασαν να χειροκροτήσουν ειρωνικά τους αστυνομικούς και να τους κατηγορήσουν ότι είναι "συνεργοί του Νταές". Στα επεισόδια καταστράφηκαν πολλές πινακίδες κυκλοφορίας και άλλα αντικείμενα της πλατείας.

"Έχω σκανδαλιστεί από αυτά που συνέβησαν, να βλέπουμε αυτούς τους παλιανθρώπους με τις ναζιστικές βλέψεις, να έρχονται για να προκαλέσουν τους κατοίκους στον χώρο όπου αποτίνουν φόρο τιμής. Είναι ντροπή για τη χώρα", δήλωσε ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga. Ο δήμαρχος εξέφρασε επίσης την οργή του επειδή δεν έγινε τίποτα "για να τους εμποδίσουν να πάνε" στην πλατεία, μολονότι οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί για αυτούς τους χούλιγκαν, που όπως είπε ήταν κυρίως Φλαμανδοί.

Αργά το απόγευμα στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου επικρατούσε ηρεμία.

"Είμαι πολύ θυμωμένη. Προφανώς, όλα αυτά γέννησαν μέσα μου ένα μίσος που δεν ήθελα να έχω. Είναι θλιβερό, είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και αυτοί οι άνθρωποι βεβηλώνουν" τον χώρο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γυναίκα, η Ορόρ, που συμμετείχε στη φιλειρηνική συγκέντρωση.

image
 
image

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)