to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 28.11.2013

πηγή: epoli.gr

Κοινωνία

Ένταση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Σε ένα ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα διεξάγεται αυτήν την ώρα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, με δεκάδες δημοτικούς υπαλλήλους σε "διαθεσιμότητα", τόσο εντός, όσο και εκτός της αίθουσας, που διεξάγεται η Γενική Συνέλευση, να διαμαρτύρονται, για τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στην επαγγελματική τους καθημερινότητα.


Οι αντεγκλήσεις ξεκίνησαν με το "καλημέρα", όταν στο "βήμα" ανέβηκε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε πως, η ευθύνη για τη "διαθεσιμότητα" των Σχολικών Φυλάκων, βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Δημάρχους.

Οι Δήμαρχοι αντέδρασαν, άμεσα, με έντονες φωνές και αποδοκιμασίες, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, να ζητά να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ζητώντας, ταυτόχρονα, από τον κ. Θ. Μπαλασόπουλο να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, λέγοντας του πως, όποια δικαστική διαμάχη των Σχολικών Φυλάκων έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα, οφείλεται σε ενέργειες Δημάρχων.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά συνέχισε την καταγγελία του, "ρίχνοντας" τις ευθύνες στη συνέχεια και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, κάνοντας λόγο για "επιλεκτική" συμπεριφορά εκ μέρους του Υπουργείου Δ.Μ.&Η.Δ., αφού οδηγοί που ανήκαν στο Υπουργείο και τέθηκαν σε καθεστώς "διαθεσιμότητας", με ειδική ρύθμιση, θα τοποθετηθούν σε νέες Υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο.

Ο δριμύς, εκ νέου λόγος, του κ. Θέμη Μπαλασόπουλου, εξόργισε ξανά του μετέχοντες στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση αιρετούς, που κάλεσαν τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να κατέβει από το "βήμα"!

Ο κ. Κώστας Ασκούνης, σε μία νέα προσπάθειά του, να κατευνάσει τα ήδη οξυμένα "πνεύματα", είπε: «Αφήστε τον Θέμη να ολοκληρώσει»..., τοποθέτηση, όμως, που προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του Προέδρου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη του είπε: «Δεν είμαι ο Θέμης. Είμαι ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.!».

Kώστας Ασκούνης: «Επιτέλους σεβαστείτε την αυτοτέλεια της Τ.Α.»

Στην ομιλία του, κατά την  Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, αφού ανακοίνωσε πως, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεν προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων, στάθηκε στο πλευρό των Σχολικών Φυλάκων, ζητώντας να διασφαλιστεί η εργασία τους, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων Σχολικών Φυλάκων.

Ο κ. Ασκούνης στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «διαθεσιμότητας - κινητικότητας», λέγοντας πως, για το μεν πρόγραμμα «διαθεσιμότητας», οι Δήμοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα, αρνούμενος να προσφέρουν κι άλλο οι Δήμοι στο εν λόγω πρόγραμμα και για το δε πρόγραμμα «κινητικότητας», ζήτησε η «ενδοδημοτική / διαδημοτική κινητικότητα» να πραγματοποιηθεί, τάχιστα, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, που θα καθυστερήσουν τις όλες διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας για τα οικονομικά της Τ.Α. και αφού αναφέρθηκε απολογιστικά, τόσο στις περικοπές των πόρων της Τ.Α., όσο και στις οικονομικές προσπάθειες των ίδιων των Δημάρχων, είπε, σχολιάζοντας το προς επίτευξη πρωτογενές πλεόνασμα:

«Σημαντικό μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, οφείλεται στο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Νίκος Σαράντης: «Ήρθε η ώρα επιτέλους της περίφημης “κόκκινης γραμμής”…»

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αττικής και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Νίκος Σαράντης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις μειώσεις των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμφισβήτησε τη συλλογική αντίδραση των Δημάρχων, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Έχουν κουραστεί οι ίδιοι οι αιρετοί από τα συνεχή Συνέδρια, που κάνουμε λόγο συνεχώς για “κόκκινες γραμμές”. Η προσωπική μου επιθυμία θα ήταν να βρούμε συνολικά ως Αυτοδιοίκηση τη δύναμη να "τραβήξουμε", έστω και αυτή την ύστατη ώρα, αυτή την περίφημη “κόκκινη γραμμή”» και συνέχισε:

«Όταν η Κυβέρνηση κόβει χρήματα από τους Δήμους, κόβει χρήματα από τους άπορους, τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους άστεγους, τα ΑμεΑ.  Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα που θα στείλει η σημερινή μας Συνέλευση στην κοινωνία» και ανακοίνωσε, αφού πρώτα δήλωσε την αντίθεσή του στην περαιτέρω «διαθεσιμότητα» δημοτικών υπαλλήλων και τη στήριξή του στους Σχολικούς Φύλακες:

«Εγώ προσωπικά αλλά πιστεύω και πολλοί συνάδελφοι από την Π.Ε.Δ. Αττικής θα στηρίξουμε σήμερα κάθε απόφαση, κάθε κινητοποίηση, κάθε διεκδίκηση, προσπαθώντας χωρίς φοβίες και δεσμεύσεις “να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται”».

Οι προτάσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ για το τελικό κείμενο της Πρότασης

- Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

- Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, ύψους 2,5 δις €, με δικαιούχους τους Δήμους, για αστικές αναπλάσεις και για μικρά δημοτικά έργα υποδομής.

- Την αύξηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. 

- Τη συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ, μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.

- Να μην υπάρξει άλλη παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο η «εθελοντική κινητικότητα».

- Να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βρίσκονται σε «διαθεσιμότητα» (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί).

- Να ενσωματωθούν οι έντεκα αναποτελεσματικοί και αλληλεπικαλυπτόμενοι έλεγχοι, σε έναν αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός των συνταγματικών πλαισίων έλεγχο.

- «Όχι» στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και τη διάσπαση των μεγάλων Νησιωτικών Δήμων σε περισσότερους Δήμους.

Πολλές οι απουσίες Δημάρχων - Σε άδεια αίθουσα συνεχίζονται οι τοποθετήσεις

Η απουσία πολλών Δημάρχων - κυρίως από μεγάλους Δήμους - όπως των Δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, αντίστοιχα, σχολιάστηκε με παράπονο και δυσαρέσκεια από πολλούς αιρετούς, που συμμετέχουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη, που από "βήματος", αναρωτήθηκε: 

«Πώς είναι δυνατό να ακουστούμε εμείς οι "μικροί" Δήμοι, όταν λείπουν οι Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων...;». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)