to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 23.04.2013

Διεθνή

Ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου - Ντιαογιού

Σινοϊαπωνικές εντάσεις γύρω από τα νησιά Σενκάκου και το μνημείο Γιασουκούνι.


Ένας κινεζικός στολίσκος εισήλθε σήμερα στα χωρικά ύδατα των νησιών Σενκάκου που διοικούνται από την Ιαπωνία τη στιγμή που, στο Τόκιο, σχεδόν 170 Ιάπωνες κοινοβουλευτικοί επισκέπτονταν το μνημείο Γιασουκούνι, το οποίο αποτελεί για το Πεκίνο σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

Σύμφωνα με την ιαπωνική Ακτοφυλακή, οκτώ κινεζικά σκάφη ναυτικής επιτήρησης μπήκαν γύρω στις 08:00 το πρωί (02:00 ώρα Ελλάδας) στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων που περιβάλλει αυτά τα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο που τα ονομάζει Ντιαογιού.

Είναι η πρώτη φορά που τόσα επίσημα κινεζικά σκάφη εισέρχονται ταυτόχρονα στα χωρικά ύδατα αυτού του ακατοίκητου αρχιπελάγους από το Σεπτέμβριο, οπότε επιδεινώθηκε αυτή η εδαφική διένεξη.

Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο ανέβηκε όταν η Ιαπωνία αγόρασε τρία απ' αυτά τα πέντε νησιά από τον Ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους. Έκτοτε η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα στη ζώνη αυτή. Συνήθως παραμένουν μερικές ώρες πριν αποπλεύσουν.

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην Κίνα», αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο κλήθηκε για να παραλάβει αυτή τη διαμαρτυρία.

Ένα ιαπωνικό εθνικιστικό κίνημα, το Γκανμπαρέ Νιπόν, ανακοίνωσε παράλληλα ότι έστειλε εννέα αλιευτικά σκάφη που μεταφέρουν 150 ανθρώπους στην περιοχή του αρχιπελάγους για να υποστηρίξει την ιαπωνική κυριαρχία επί των Σενκάκου.

Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο αυτής της οργάνωσης, τα σκάφη αυτά μπορεί να φθάσουν στην περιοχή σήμερα.

Η άφιξη των κινεζικών κυβερνητικών πλοίων κοντά στα Σενκάκου συνέπεσε με μια μαζική επίσκεψη Ιαπώνων κοινοβουλευτικών στον σιντοϊστικό μνημείο Γιασουκούνι στην καρδιά του Τόκιο.

Εκατόν εξήντα οκτώ κοινοβουλευτικοί μετέβησαν σ' αυτό τον τόπο λατρείας όπου τιμώνται 2,5 εκατομμύρια Ιάπωνες στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα, μεταξύ των οποίων οι 14 Ιάπωνες που κρίθηκαν ένοχοι εγκλημάτων πολέμου από τους Συμμάχους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτοί οι βουλευτές και γερουσιαστές ανήκουν σε διάφορα κινήματα, αλλά κυρίως στο κυβερνών συντηρητικό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη επίσκεψη που έχουν πραγματοποιήσει από το 1989 Ιάπωνες κοινοβουλευτικοί στο Γιασουκούνι, το οποίο καταγγέλλεται από τους Κινέζους, αλλά και από τους Κορεάτες ως σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τρεις Ιάπωνες υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, επισκέφθηκαν το μνημείο αυτό, πράγμα που καταγγέλθηκε από το Πεκίνο και τη Σεούλ.

Τη Δευτέρα, η Νότια Κορέα αποφάσισε σε αντίποινα να ματαιώσει μια επίσκεψη στην Ιαπωνία του υπουργού Εξωτερικών της.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέφυγε από την πλευρά του να μεταβεί στο Γιασουκούνι, όμως την Κυριακή αφιέρωσε στο μνημείο ένα ξύλινο αντικείμενο που χρησιμοποιείται σε τελετές και αποκαλείται μασακάκι.

Πηγή: kathimerini

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)