to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 21.05.2022

Πολιτική

Ένταση και αντεγκλήσεις μετά τις υπερπτήσεις τούρκικων μαχητικών δίπλα από την Αλεξανδρούπολη (ενημέρωση)

Διατηρείται η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξ/πολη - «Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου», απαντάει σε νέα ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ (21/5) - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Οι προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη, μια μέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, φανερώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο τι αποδέχτηκε, με αντάλλαγμα τα αμερικανικά χειροκροτήματα»


«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανακοίνωσή του, το μεσημέρι του Σαββάτου 21/5.

«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία», καταλήγει.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Φανερώνεται τι αποδέχθηκε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα τα χειροκροτήματα

Η χθεσινή αντιπαράθεση μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την Παρασκευή την προκλητική ενέργεια «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να απορρίπτει «παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν» κατά της χώρας του.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ «δύο τουρκικά μαχητικά, εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Μετά το περιστατικό αυτό, με εντολή του Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Η «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», κατά το ελληνικό υπουργείο, εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας «να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Και «υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας»

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στο ελληνικό διάβημα ανέφερε:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία στις 18 Μαΐου έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις».

Πόντιος Πιλάτος Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν αναφέρει καν τη λέξη «Τουρκία»

Μήνυμα προς όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων κρατών έστειλε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τονίζοντας πως «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)