to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 22.06.2017

Κοινωνία

Ένταση στην κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ - Προπηλάκισαν τον Πατούλη (βίντεο)

Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στους ΟΤΑ - Αίτημα τους η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου - Ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή - Κλιμακώνουν τον αγώνα τους


(φωτογραφίες: @makisSinodinos)

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχουν κηρύξει σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, υπέρ των συμβασιούχων συναδέλφων τους. Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Σκουρλέτης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να βρούμε λύση για τους συμβασιούχους τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με τους διαδηλωτές να πετούν σκουπίδια αλλά και μπογιές στην είσοδο του κτιρίου, αλλά κι έξω από τη Βουλή, όταν ομάδα εργαζομένων στους ΟΤΑ επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο και άνδρες των ΜΑΤ τους εμπόδισαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων ξεκινησαν νωρίς το πρωί με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην πλατεία Ομονοίας. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποίησαν πορεία και κατέληξαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο σημείο σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν oμάδα διαδηλωτών άδειασε σακούλες με σκουπίδια μπροστά από την είσοδο του υπουργείου και άναψε φωτιά ενώ πετάχτηκαν και μπογιές στο κτίριο.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Σκουρλέτης: Έχουμε σχέδιο για τους συμβασιούχους

Επίσης όταν έφτασε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους. Συμβασιούχοι των δήμων επιτέθηκαν φραστικά αλλά και με ρίψη αντικειμένων στον Γιώργο Πατούλη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει εσπευσμένα από το χώρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ, και να αναβληθεί προσωρινά η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη. Σε ανακοίνωσή της που ακολούθησε του συμβάντος, η ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «στημένα επεισόδια».

Την «απρόκλητη και αναίτια επίθεση» κατά  Γιώργου Πατούλη, «τη στιγμή που ΚΕΔΕ και εργαζόμενοι από κοινού διεκδικούν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους» καταδίκασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ). Όπως επισήμανε η Ομοσπονδία σε σχετική της ανακοίνωση «τέτοια γεγονότα δεν βοηθούν αυτήν την προσπάθεια και είναι καταδικαστέα».

Συνάντηση Σκουρλέτη - ΚΕΔΕ

Η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με το προεδρείο της ΚΕΔΕ έγινε τελικά λίγο  αργότερα.

Μετά τη συνάντηση ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε τα εξής:

«Στην σημερινή συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ συζητήσαμε, όπως αντιλαμβάνεστε, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τους συμβασιούχους, που βιαίως διεκόπη η εργασιακή τους σχέση. Βλέπετε ότι και το θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, πολύ δε περισσότερο που είμαστε σε καλοκαιρινούς μήνες αλλά και στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Συμφωνήσαμε με την ΚΕΔΕ ότι το ζητούμενο είναι πώς το συντομότερο δυνατό θα δρομολογηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας. Αυτό δηλαδή το οποίο είχαμε πει προχθές και στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θα τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαδικασία της προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.

Για το μεσοδιάστημα αναζητούμε μία λύση, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει και τους μέχρι τώρα παρατασιούχους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λύση πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες πια συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά.

Οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Επεισόδια έξω από τη Βουλή

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο κι απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ.

Μάλιστα μιαδηλωτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Μετά την ολιγόλεπτη ένταση που επικράτησε ηρεμία κι αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μετά τη συνάντηση, προαναγγέλλοντας δικονομικές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ. «Θα μας βρουν στο δρόμο από σήμερα κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η συγκέντρωση των συμβασιούχων των δήμων κατέληξε τελικά έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μετά τη συγκέντρωση αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων αλλά και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Στο μεταξύ, προβλήματα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται σε διάφορους δήμους της χώρας λόγω της μη αποκοµιδής των απορριµάτων.

Συμβολικός αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης απο συμβασιούχους των ΟΤΑ

Οι συμβασιούχοι στους δήμους πραγματοποίησαν πορείες και στη Θεσσαλονίκη, όπου αρχικά συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια διαδήλωσαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Οι διαδηλωτές ανήρτησαν στην πόρτα του  ΥΜΑΘ πανό με σύνθημα "Καμία απόλυση - Νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τωρα" πραγματοποιώντας ολιγόωρο αποκλεισμό.

Eκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με εκπροσώπους του ΥΜΑΘ, συνάντηση που, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων και ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδη απέβη άκαρπη σχετικά με το αίτημα των μονιμοποιήσεων.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 Fm" άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. Ο αγώνας μας θα μετατραπεί σε αγώνα διαρκείας. Θα είναι πολύμορφος και έντονος. Θα είμαστε μπροστά τους. Θα τους γίνουμε εφιάλτης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει τη δουλειά μέσα από τα χέρια μας, υποστήριξε η κ.Εξαδαχτύλου.

Κλιμακώνουν την απεργία τους οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Πατρέων

Κλιμάκωση της απεργιακής τους κινητοποίησης που κανονικά έληγε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αποφασίζουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Πατρέων.

Όπως ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών-Χειριστών Ανδρέας Παπανδριανός, δεν πείσθηκαν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις νέες δίμηνες συμβάσεις που θα προκηρύξει το υπουργείο Εργασίας ούτε με τις προσλήψεις 2.500 μόνιμων θέσεων που προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. 

«Για να προχωρήσουν τα δίμηνα πάει χάσαμε το καλοκαίρι. Πώς θα καθαρίσουμε τις παραλίες μας, πώς θα κάνουμε ταφές; Προχθές έγινε ταφή με εθελοντή απολυόμενο νεκροθάφτη γιατί αλλιώς δεν μπορούσε να γίνει. Αυτή την στιγμή είναι 5 ταφές στο Β’ Νεκροταφείο που δεν μπορούν να γίνουν και οι άνθρωποι είναι στο ψυγείο. Δεν υπάρχει προσωπικό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν σύμβαση μέχρι 31-12, έχουν, και το κράτος δεν την τηρεί λόγω της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είπε ο κ. Σκουρλέτης για 2.500 προσλήψεις, είναι κάτι αόριστο, και πιστεύω ότι δεν καλύπτουν τα κενά. Δεν μπορώ να πω όμως ότι αυτό που λέει ο υπουργός είναι λάθος γιατί δεν έχει πει ακριβώς που ακριβώς θα γίνουν οι προσλήψεις», υπογράμμισε ο κ. Παπανδριανός.

Παράλληλα υποστήριξε ότι εάν φύγουν τα 64 άτομα από το Δήμο Πατρέων θα δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, τα νεκροταφεία και τον τομέα πρασίνου:

«Εάν φύγουν από το πράσινο δεν μπορέσει να συντηρηθεί το Νότιο Πάρκο, δεν θα μπορέσει να γίνει ο Ριγανόκαμπος, να μπούμε στο Πλατανόδασος, δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τις πλατείες, να κόψουμε τα χόρτα στα σχολεία. Γιατί; Γιατί μένουν 4 μόνιμοι υπάλληλοι κι ένας οδηγός… Η τελευταία προκήρυξη προσλήψεων είχε γίνει το 2005, έχουν περάσει 12 χρόνια και μην ξεχνάμε ότι με το 1ο και το 2ο μνημόνιο ο κόσμος έφευγε σωρηδόν από τους Δήμους», σημείωσε.

Τέλος υποστήριξε ότι ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον αγώνα τους, κάνοντας ειδική αναφορά στον Δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργο Πατούλη, τον οποίο κατηγόρησε για ότι έκανε «κωλοτούμπα» στο θέμα των συμβασιούχων. Πρόσθεσε δε ότι οι σακούλες των απορριμμάτων γράφουν πάνω και το δικό του όνομα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)