to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 18.03.2023

Διεθνή

Ένταλμα σύλληψης του προέδρου Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

«Νομικά άκυρες» για τη Ρωσία οι αποφάσεις του ΔΠΔ καθώς δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου - Χαιρετίζουν την απόφαση το Κίεβο και η ΕΕ διά του Ζοζέπ Μπορέλ


Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. «Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Ο  Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο.

«Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτηση του στο Twitter, έγραψε για το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Πούτιν «Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.

Ζαχάροβα: Άκυρη η απόφαση - Δεν μας αφορά

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στο ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και θεωρεί τις αποφάσεις του «νομικά άκυρες». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί την κίνηση του δικαστηρίου «εξωφρενική και απαράδεκτη»

Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Το Κίεβο χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του ΔΠΔ για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε για την εκτόπιση χιλιάδων παιδιών.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα οδηγήσει σε ιστορική λογοδοσία» είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram. Ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι εκτοπίσεις συνιστούν μια πολιτική «κρατικού κακού που ξεκινά ακριβώς από τον κορυφαίο αξιωματούχο αυτού του κράτους».

«Θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εγκληματική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του ανθρώπου που βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του κράτους-τρομοκράτη», πρόσθεσε.

«Δικαιολογημένο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Μπάιντεν το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για τον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του. «Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι… Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ χαιρετίζει το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούσε πάντα σαφές ότι οι υπεύθυνοι για την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε απόψε από τα Σκόπια ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, για απαγωγές και μεταφορά παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, στη Ρωσία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σημειώνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ευθύνη γι΄ αυτά τα εγκλήματα. Η βαρύτητα των εγκλημάτων και η δήλωση του ΔΠΔ μιλούν από μόνα τους. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που αφορά και τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επεσήμανε ότι το ζήτημα που εγείρει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας απαίτησης ευθύνης από τη Ρωσία και τον ηγέτη της για τα εγκλήματα που διαπράττουν στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά και υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την έρευνά του. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Καγκελάριος Σολτς: Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως "κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)