to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:52 | 29.05.2014

πηγή: kathimerini.gr

Διεθνή

Εντ. Σνόουντεν: «Έχω εργαστεί ως κατάσκοπος στο εξωτερικό»

«Το να λένε ότι δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάω είναι κάπως παραπλανητικό», είπε με ένα ελαφρύ χαμόγελο ο Εντουαρντ Σνόουντεν, απευθυνόμενος, για πρώτη φορά ύστερα από ένα χρόνο αποκαλύψεων, στο πλατύ κοινό της αμερικανικής τηλεόρασης


Ο διευθυντής του βραδινού δελτίου ειδήσεων του δικτύου NBC, Μπράιαν Ουίλιαμς, μίλησε με τον Εντουαρντ Σνόουντεν στη Μόσχα.

 

Στην πρώτη του συνέντευξη σε μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο από τότε που κατέφυγε στη Μόσχα, ο 30χρονος Αμερικανός απαρίθμησε τους σταθμούς της καριέρας του στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του.

«Εχω δουλέψει για τη CIA, μυστικά, στο εξωτερικό. Εχω δουλέψει για την NSA, μυστικά, στο εξωτερικό. Εχω δουλέψει για την DIA (υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων), διδάσκοντας στην ακαδημία αντικατασκοπείας και αναπτύσσοντας μεθόδους για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πληροφοριών και των ανθρώπων μας στα πιο εχθρικά περιβάλλοντα», είπε ο Εντουαρντ Σνόουντεν στο δίκτυο NBC, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη «αναπτύσσοντας».

Ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι, στο πλαίσιο των διαφορετικών καθηκόντων του, απέκτησε μια συνολική εικόνα για τα πολυάριθμα συστήματα με τα οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες συλλέγουν πληροφορίες για τον αμερικανικό και τον παγκόσμιο πληθυσμό. Στα τέλη Μαΐου 2013, έφυγε από το πόστο του στη Χαβάη, αποσπώντας ανυπολόγιστο αριθμό άκρως απόρρητων εγγράφων, τα οποία περιγράφουν την αρχιτεκτονική της ολικής παρακολούθησης.

Μία από τις κυβερνητικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της βραδυφλεγούς βόμβας των αποκαλύψεων Σνόουντεν είναι η προσπάθεια απαξίωσής του.

Πρόσφατα ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής της γερμανικής Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΝSA ισχυρίστηκε ότι η αξία του Σνόουντεν ως μάρτυρα για την επιτροπή είναι περιορισμένη. Μέλη της επιτροπής προσκείμενα στην αντιπολίτευση υπενθύμισαν ότι η επιτροπή έχει συμφωνήσει να καλέσει ως μάρτυρα τον Σνόουντεν και ερμήνευσαν τη δήλωση του προέδρου ως ένδειξη των τεράστιων πιέσεων που συνεχίζει να ασκεί η γερμανική κυβέρνηση.

«Εχω ασχοληθεί προσωπικά με τις επικοινωνίες της Γερμανίας», δήλωσε ο Σνόουντεν στο περιοδικό Stern. «Για να το πω σαφώς, τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε πολίτη στη Γερμανία παραβιάζονται». «Θα με εξέπληττε αν οι βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου πίστευαν πραγματικά ότι δεν θα μάθουν τίποτα καινούργιο αν τα περιγράψω όλα αυτά».

Καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν εγγυάται την ασφάλεια του Σνόουντεν, προκειμένου αυτός να καταθέσει στη Γερμανία, τα μέλη της επιτροπής διερευνούν τη δυνατότητα να καταθέσει από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Σνόουντεν έχει και μια άλλη επιλογή: «Να φερθεί σαν άντρας και να επιστρέψει στις ΗΠΑ». Ο Σνόουντεν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Μόσχα δεν ήταν ο τελικός του προορισμός, αλλά ότι εγκλωβίστηκε στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν το διαβατήριό του.

«Για έναν άνθρωπο υποτίθεται έξυπνο, αυτή ήταν μια αρκετά ανόητη απάντηση», σχολίασε ο Τζον Κέρι. «Αν ο κ. Σνόουντεν θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, βάλτε τον σε ένα αεροπλάνο σήμερα. Αυτός ο άνθρωπος πρόδωσε τη χώρα του. Εχει προξενήσει πολύ σημαντική ζημιά στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός. «Το θεωρώ θλιβερό και επονείδιστο».

(απόσπασμα από το βίντεο της συνέντευξης, εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)