to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 31.07.2014

Πολιτική

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δασοκτόνο νομοσχέδιο

Η ένσταση αφορούσε 4 κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου. Απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης, υπερψήφισε την ένσταση η αντιπολίτευση. Τι ειπώθηκε κατά τη συζήτηση.


Η ένσταση αφορούσε 4 άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής. 

3.00 μ.μ.:

Το σχετικό ρεπορτάζ από τη Ναυτεμπορική, χωρίς άλλο σχόλιο:

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για άρθρα του δασικού νομοσχεδίου που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Μετά από συζήτηση, την ένσταση καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ την υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.

Η ένσταση αφορούσε τα άρθρα 7, 8, 35 και 36 του νομοσχεδίου και, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, επιτρέπουν την μεταβολή του χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς δεν κηρύσσονται αναγκαστικά αναδασωτέα, ενώ επιτρέπουν την πολεοδόμηση ακόμη και αρχαιολογικών χώρων.

«Διαλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες εντάσσονται στον πολεδομικό σχεδιασμό δάση, αναδασωτέες, προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, ενώ η βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Χρυσούλα Γιαταγάνα εκτίμησε ότι «επιτρέπονται επεμβάσεις σε βαθμό ανεξέλεγκτο, καθώς αναιρείται η ουσία της προστασίας των δασών και γίνεται κανόνας η εξαίρεση για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

«Σας ευχαριστούμε, τόσα δώρα που έχετε προσφέρει στην κυβερνητική παράταξη δεν έχει προηγούμενο» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Το πρόβλημα σας είναι αν θα έχουν τουαλέτες και καλύτερες συνθήκες υγιεινής οι κτηνοτρόφοι;».

Η δυνατότητα ανοικοδόμησης σε αρχαιολογικούς χώρους υπάρχει μόνο για οικοδομικούς συνεταιρισμούς που υπήρχαν πριν από το 1975 και έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι υπάρχει ο όρος του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που υποχρεώνει τους επενδυτές να παραδώσουν δάσος, ακόμη και αν έχουν παραλάβει χορτολιβαδική έκταση.

«Στηρίζουμε την ένσταση» δήλωσε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «φανερή καταστρατήγηση μίας σειράς διατάξεων του Συντάγματος».

«Το να μην έχουμε τη δυνατότητα να πολεοδομήσουμε, να φτιάξουμε τις πόλεις μας, επειδή υπάρχει το δάσος, αντιβαίνει την κοινή λογική, την λογική της ανάπτυξης, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας του δάσους», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

«Η κυβέρνηση δεν άφησε τίποτα όρθιο για να εφαρμόσει το μνημόνιο. Αντικατέστησε το Σύνταγμα με τους νόμους που ξεπουλούν την πατρίδα», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Διαβάστε ακόμα:

Εκδήλωση-διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάση: Μέτωπο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)