to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 22.07.2013

Οικονομία

Ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προβάλει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το οποίο εξέδωσε έκθεση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.


Συγκεκριμένα οι ενστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου αφορούν ακόμα και στην διατύπωση του άρθρου διαπιστώνοντας ότι χρήζει πληρέστερης και επαρκέστερης αιτιολόγησης ο τρόπος κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας κατά τις Κυριακές.

«Δεν φαίνεται κατανοητό, υπό το σκεπτικό της Αιτιολογικής Έκθεσης, το σχήμα συμφώνως προς το οποίο είτε , εντός προθεσμίας 3 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος , θα καθορισθούν συγκεκριμένες Κυριακές από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους , κατά τις οποίες θα μπορούν να λειτουργούν καταστήματα συνολικής επιφάνειας μέχρι 250 τ.μ., είτε παρερχομένης άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας , θα λειτουργούν άπαντα τα καταστήματα κατά τις Κυριακές τις οποίες τα ανωτέρω διοικητικά όργανα θα επιλέγουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση.

 Όπως επισημαίνει η επιτροπή έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ρύθμιση ο αριθμός των Κυριακών που θα λειτουργούν τα καταστήματα μπορεί να ποικίλει από Περιφέρεια σε Περιφέρεια πράγμα που μπορεί να προκαλέσει άνιση μεταχείριση ομοίων περιπτώσεων. «Εφ'όσον όμως η λειτουργία είναι προαιρετική θα πρέπει να ισχύει για όλες τις περιφέρειες ο ίδιος αριθμός Κυριακών» αναφέρει η Έκθεση.

 Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εκφράζει μάλιστα και ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης καθώς επικαλούμενο τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος και την ισχύουσα νομολογία περί Κυριακών και αργιών επισημαίνει ότι βάσει αυτών συνάγεται ότι διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)