to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 26.11.2012

left.gr

Διεθνή

Ενστάσεις στην ΕΕ για τη συμφωνία της με την Τρόικα φοβάται η κυπριακή κυβέρνηση

Η Κύπρος φαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσει ενστάσεις για την εξασφάλιση του δανείου, από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία και άλλες. Η όποια δε εκταμίευση δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το δάνειο θα έχει διάρκεια 30 ετών, με την αποπληρωμή να αρχίζει δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου και επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 3%.



Ανησυχία εκφράζεται στην Κύπρο παρά την «κατ' αρχήν» συμφωνία της Κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για τη σύναψη δανειακής σύμβασης και τη συνομολόγηση συναφούς Μνημονίου.

 

Η Κύπρος φαίνεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντιμετωπίσει ενστάσεις για την εξασφάλιση του δανείου από χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ολλανδία και άλλες. Η όποια δε εκταμίευση δόσης δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου.

Η διαπίστωση αυτή έχει θορυβήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Από σήμερα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των συνδικαλιστικών αντιδράσεων, αφού τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών θα καθορίσουν τους τρόπους αντίδρασής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το δάνειο θα έχει διάρκεια 30 ετών, με την αποπληρωμή να αρχίζει δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του Μνημονίου και με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 3%.

Εκτιμάται ότι το 2016, η Κύπρος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4%, αρκετό για να καλύψει τους τόκους του δανείου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο πριν από το τέλος του 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να αξιοποιήσει οικονομικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε περίπτωση που δεν θα είναι βιώσιμο, η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την Αρχή Τηλεπικοινωνιών, προσανατολίζεται να συζητήσει θέμα ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Γάλακτος, του Συμβουλίου Ελαιοκομικών Προϊόντων, των Κυπριακών Αερογραμμών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου.


Πηγή: in.gr

Σχετικά με το θέμα, από τις 17/11: Σκληρότερο πακέτο κόμισε η Τρόικα στην Κύπρο - απειλή υποβάθμισης από Moody's


tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)