to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 09.05.2012

left.gr

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Ενότητα του κόσμου της αριστεράς για μια νέα λαϊκή ενότητα.

Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο ένα μέλλον βυθισμένο στο σκοτάδι.


Του Α. Καρίτζη

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι συγκλονιστικό. Έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες ανά την υφήλιο αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας. Η μνημονιακή ορθοδοξία δεν υπέστη απλώς «φθορά», το λαϊκό κίνημα κατάφερε ένα συντριπτικό χτύπημα στους δυνάστες. Ανεξάρτητα του αν και πώς θα ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι θετικές συνέπειες μας υπερβαίνουν. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν όσοι και όσες διαβάζουν με στατικό τρόπο το αποτέλεσμα και αδυνατούν να συλλάβουν τη δυναμική των πραγμάτων. 

Επίσης, οφείλουμε να πούμε στους εαυτούς μας ότι η πολιτική συμπύκνωση των αντιστάσεων του λαού μας ιδίως τα τελευταία 2 χρόνια και άρα η δυνατότητα για αυτό το συντριπτικό χτύπημα στους δυνάστες δεν ήταν δεδομένα ούτε εύκολα και συνεπώς ως πολιτική ριζοσπαστική αριστερά επιτελέσαμε το καθήκον μας στο έπακρο. Και το καταφέραμε γιατί είχαμε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται και την πολιτική βούληση και το θάρρος να τα κρατήσουμε ψηλά μέχρι το τέλος: ενωτική γραμμή στο πολιτικό επίπεδο, δυναμική στήριξη και αταλάντευτη πολιτική υπεράσπιση των κινημάτων και των αντιστάσεων, ιδεολογική και πολιτική αντοχή απέναντι στη συκοφαντία και την τρομοκρατία, πολιτικό πρόγραμμα που συνέθετε τη διάθεση της αντίστασης και δεν τη διαιρούσε (πχ το ζήτημα του ευρώ ανεξάρτητα του τι είναι πραγματολογικά ορθό διαιρεί αυτούς που αφυπνίζονται αυτή τη στιγμή και γι’ αυτό το σύστημα το προέτασσε επιτακτικά και ορθώς εμείς απαντήσαμε με μια μαζική ενωτική λαϊκή πολιτική γραμμή), πρόταση εξουσίας συναρτημένη με τις ανάγκες της συγκυρίας κοκ.    

Προφανώς, από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Όχι τόσο επειδή η αριστερά δεν έχει ξαναβρεθεί με τέτοιο ποσοστό όσο διότι η οικονομική, κοινωνική εγχώρια και διεθνή συγκυρία είναι ιστορικά πρωτοφανής. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να νομίσουμε ότι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε (με βάση εμπειρίες πολιτικής ανατροπής του παρελθόντος) ή ότι γνωρίζουμε τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας (κεντροαριστερά, απομόνωση κοκ). Τίποτα από αυτά δεν ισχύει στη σημερινή συγκυρία αν και ο εγκλωβισμός μας στο να νομίζουμε ότι αυτό είναι το πλαίσιο των πολιτικών δυνατοτήτων σήμερα μπορεί να είναι καταστροφικός για το εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, πρέπει να πορευθούμε με την ακράδαντη πεποίθηση ότι μόνο όλοι και όλες μαζί με συλλογικό τρόπο μπορούμε να επιτελέσουμε τον ιστορικό μας ρόλο εμμένοντας ανοικτοί στη διαμόρφωσή μας από την ίδια την κίνηση του λαϊκού παράγοντα και των εξελίξεων και ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να επινοήσουμε τη νέα μεθοδολογία που απαιτούν οι νέες συνθήκες. Δεν είμαστε στο μηδέν, όμως απαιτείται συλλογική πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα μας γλιτώσει από εσωτερικές διαφωνίες σε ζητήματα που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα και θα μας καταστήσει πιο αποτελεσματικούς στην οργάνωση του λαού. 

Όμως, το αποτέλεσμα αυτό ανήκει στον ίδιο τον λαό (εμείς απλά το υπηρετήσαμε αποτελεσματικά). Και είναι ο ίδιος ο λαός που πρέπει να το υπερασπιστεί απέναντι στην τρομακτική επίθεση στο επίπεδο της οικονομίας, τις επιθέσεις «φιλίας» και ενσωμάτωσης στη γραφικότητα των πολιτικών και δημοσιογραφικών ζόμπι του μνημονιακού κατεστημένου, τα χτυπήματα «κάτω από τη μέση» κοκ που θα δεχθεί η ριζοσπαστική αριστερά και το λαϊκό κίνημα. Πρέπει να καλέσουμε ανοιχτές συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα όπου μαζί με τον κόσμο που συμπαρατάχθηκε μαζί μας να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα αλλά κυρίως τον τρόπο υπεράσπισης του λαϊκού αιτήματος για πολιτική ανατροπή. Στις εκλογές έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, το περιφρουρούμε ως το πολυτιμότερο στοιχείο που διαθέτουμε στη μάχη εναντίον της βαρβαρότητας και ταυτόχρονα επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα. 

Η συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια απευθύνεται πρωτίστως σε όλους τους αριστερούς και τις αριστερές οι οποίοι/ες μπροστά στον καθρέφτη τους πρέπει να ζυγίσουν τους πολλούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν αυτό το εγχείρημα στην αποτυχία και τη δική τους συμβολή ώστε να μην συμβεί αυτό. Το προσκλητήριο είναι τώρα και είναι αυστηρά προσωπικό. Κανείς δεν εγγυάται τίποτα σε κανένα, αλλά αυτό το εγχείρημα είναι το μόνο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τον όλεθρο. Η έκβασή του εξαρτάται αποκλειστικά από την αυταπάρνηση, την αγωνιστικότητα, την επιδεξιότητα και την επινοητικότητα του κόσμου της αριστεράς, ο οποίος μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει μια νέα λαϊκή ενότητα με τις μάζες που προσεγγίζουν την αριστερά ικανή να συμπαρασύρει τους δυνάστες και να ανοίξει μια νέα προοπτική. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε παρά μόνο ένα μέλλον βυθισμένο στο σκοτάδι. 
      
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)