to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:33 | 18.03.2020

Κοινωνία

Απάντηση των γιατρών της Λέσβου στην ΟΝΝΕΔ: Δεν μας τρομάζουν ούτε οι απειλές, ούτε οι διώξεις

Στις απειλές για διώξεις απαντά με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Νομού Λέσβου στην Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλοντας τη στάση της κυβερνητικής νεολαίας που επέλεξε να επιτεθεί σε τέτοιες κρίσιμες ώρας εναντίον των γιατρών του ΕΣΥ ζητώντας μάλιστα πειθαρχικές διώξεις.


«Τη δημόσια υγεία δεν τη θέτουν σε κίνδυνο οι μάχιμοι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά οι κυβερνήσεις που κατεδάφισαν το ΕΣΥ, που έκλεισαν το ΙΚΑ και τα νοσοκομεία, που άφησαν χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ τα νοσοκομεία» απαντούν χαρακτηριστικά.

Περίσσεψαν τα χειροκροτήματα της κ. Μητσοτάκη- Γκραμπόσκι κατά τα άλλα... 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των γιατρών της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Νομού Λέσβου

«Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα είναι δύσκολες για όλους μας. Είμαστε στην αρχή μιας πανδημίας που αναμένεται να προσβάλει χιλιάδες, επικίνδυνη ειδικά για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Σημείο κλειδί για την ελαχιστοποίηση των θανάτων είναι η όσο το δυνατόν μείωση του ρυθμού μετάδοσης της νόσου.

Γι αυτό όλοι θα πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Να αποφεύγουν τις περιττές επισκέψεις στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία για προβλήματα ήσσονος σημασίας, ώστε να ανακοπεί η μετάδοση της νόσου και οι γιατροί να μπορέσουν να ασχοληθούν με τους πάσχοντες από την επιδημία.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσματα ομαδοποιούνται σε συγγενείς και φίλους και στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, που περιθάλπτουν άδηλα κρούσματα του κορωνοϊού. Μακριά λοιπόν όσο γίνεται από το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας και προσοχή στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του θεράποντα γιατρού.

Το δημόσιο σύστημα υγείας μπαίνει στη μάχη τραυματισμένο, με μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και μέσα, από την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Η υποχρηματοδότηση, οι κενές οργανικές θέσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι πολιτικές λιτότητας και η αντιμετώπιση της υγείας του λαού, ως εμπόρευμα προς εκποίηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ, έχουν αφήσει ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μπαίνουμε στη μάχη της πανδημίας με ελλείψεις στα μέσα προστασίας και με ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Έχουμε ελλείψεις σε νοσηλευτές, γιατρούς, οδηγούς ασθενοφόρων, βοηθητικό προσωπικό και το υπάρχον δυναμικό είναι σε μεγάλο ποσοστό γερασμένο και καταπονημένο από την εντατικοποίηση της δουλειάς. Ωστόσο ο λεσβιακός λαός να είναι βέβαιος πως θα ανταποκριθούμε στο καθήκον μας με αίσθημα ευθύνης, όπως το κάνουμε πάντα, γιατί γνωρίζουμε πως είμαστε το μοναδικό στήριγμα του, στη μάχη κατά της πανδημίας, στη μάχη για να βγει όρθιος και υγιής από αυτή τη δοκιμασία.

Αυτή την κρίσιμη ώρα η τοπική κυβερνητική νεολαία, σε ρόλο λαγού επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ένωσης των γιατρών του ΕΣΥ, ζητώντας τις πειθαρχικές διώξεις μας.

Τη δημόσια υγεία δεν τη θέτουν σε κίνδυνο οι μάχιμοι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά οι κυβερνήσεις που κατεδάφισαν το ΕΣΥ, που έκλεισαν το ΙΚΑ και τα νοσοκομεία, που άφησαν χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ τα νοσοκομεία.

Επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία είναι οι αντιεπιστημονικές απόψεις για τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοϊού, οι συναθροίσεις σε μεγάλους κλειστούς χώρους και εκκλησίες, είναι το στοίβαγμα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο κολαστήριο της Μόριας σε άθλιες συνθήκες.

Επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη στη Λέσβο, δεν είναι οι ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του φασισμού, αλλά οι ακροδεξιές συμμορίες που εδώ και καιρό απειλούν, βιαιοπραγούν και καίνε ανενόχλητες. Δεν μας τρομάζουν ούτε οι απειλές, ούτε οι διώξεις.

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου να σύρεται στην ίδια κατεύθυνση αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέχουμε από την πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην επιδημία. Ευτυχώς ο λαός της Λέσβου γνωρίζει πολύ καλά ποιοί με ανιδιοτέλεια, υπευθυνότητα και πολλές φορές ξεπερνώντας και τα όρια τους περιθάλπτουν και στηρίζουν όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Όμως τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Όταν τελειώσει με το καλό η μάχη που έχουμε να δώσουμε απέναντι στην πανδημία, ας κριθούμε για τις πράξεις μας, τα σωστά και τα λάθη μας. Καλή δύναμη, κουράγιο και ψυχραιμία σε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, στο λαό της Λέσβου, τους ασθενείς μας και στις οικογένειες τους. Μαζί θα δώσουμε τη μάχη, μαζί θα νικήσουμε».

Πηγή: Στο Νησί

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)