to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 19.05.2019

Κοινωνία

Ένωση Εισαγγελέων: Βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης κάθε δήλωση που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στην εισαγγελέα του Α.Π.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε σημερινή ανακοίνωσή της καλύπτει πλήρως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για τη άσκηση αναίρεσης στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.


Αναλυτικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει ότι «μετά την κριτική που ασκήθηκε για την ασκηθείσα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναίρεση κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου που απέρριψε αίτημα κρατουμένου για χορήγηση τακτικής άδειας από το κατάστημα κράτησής του, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στο οποίο περιλαμβάνεται και η άσκηση αναίρεσης κατά βουλευμάτων και δικαστικών αποφάσεων».

Συνεπώς, καταλήγει η Ένωση, «κάθε δήλωση από πολιτικά πρόσωπα που επιχειρεί να αποδώσει σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη ενέργεια της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι τουλάχιστον ατυχής και βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Υπ. Δικαιοσύνης: Κάποιοι θυσιάζουν το κύρος της Δικαιοσύνης στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντάει στην προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης άσκησης αναίρεσης από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του βουλεύματος με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα.

Όπως αναλυτικά αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης  κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.
Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της  αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν  τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία».

Η οπισθοδρομική ατζέντα και η σπέκουλα της ΝΔ

Κανένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους», ανέφερε νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της σχετικά με την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκειμένου να δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες», προσθέτει για ακόμα μία φορά η Πειραιώς, αναδεικνύονται την ακραία συντηρητική της ατζέντα για τα δικαιώματα των κρατουμένων και το σωφρονιστικό σύστημα.

Κι όμως, μιλάει για «Κράτος Δικαίου» ο Μητσοτάκης...

«Το κράτος δικαίου, η Δημοκρατία, δεν απειλούνται, δεν εκβιάζονται πόσο μάλλον, από έναν κατά συρροή αμετανόητο δολοφόνο και 30 τραμπούκους που τον υποστηρίζουν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη, ότι θα σταθούν τελικά στο ύψος των περιστάσεων»,  δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, την ίδια ημέρα (Σάββατο 18/5) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

«Ηχώ» της ΝΔ το ΚΙΝΑΛ
Ανάλογη δήλωση έκανε το Σάββατο και ο Θ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής για την αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της άδειας του Δ. Κουφοντίνα:

Η νυκτερινή αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξ. Δημητρίου και οι χειρισμοί της στην υπόθεση της άδειας του τρομοκράτη πολυισοβίτη Δ. Κουφοντίνα, παρά τη μέχρι σήμερα αντίθετη γνώμη όλων των άλλων αρμόδιων δικαστικών οργάνων, αποδεικνύουν επιλογές σκοπιμότητας που εκθέτουν την ίδια και όχι το θεσμό της Δικαιοσύνης. Είμαστε σίγουροι ότι οι έλληνες Δικαστές περιφρουρούν το Κράτος Δικαίου, δεν εκφοβίζονται, δεν εκβιάζονται, δεν καθοδηγούνται και δεν διαπραγματεύονται τις αποφάσεις τους. Αν η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν «πολιτική λύση», τότε να ενεργήσουν στο φως της ημέρας και χωρίς παρένθετα πρόσωπα.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Τομέας Δικαιοσύνης του Ποταμιού:

Επειδή δεν άρεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισήγηση του Αντιεισαγγελέα που η ίδια όρισε για να κρίνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο απέρριψε την αίτηση για χορήγηση άδειας στον αμετανόητο τρομοκράτη Κουφοντίνα, ανέλαβε η ίδια χθες αργά τη νύχτα την άσκηση αναίρεσης. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια ανάλογη ενέργεια. 

Καλείται πλέον το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου να αποδείξει ότι η Δικαιοσύνη δεν υποκύπτει σε καμία σκοπιμότητα ούτε εκβιάζεται από οποιαδήποτε παρέα και υποστηρικτές των τρομοκρατών.

Την ερχόμενη Τρίτη θα κριθεί στον Άρειο Πάγο η άδεια Κουφοντίνα

Θυμίζουμε ότι, όπως ανέφερε το Σάββατο το ΑΠΕ - ΜΠΕ, την ερχόμενη Τρίτη, 21 Μαίου 2019 προσδιορίστηκε η συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τη μη χορήγηση της 7ης άδειας στον απεργό πείνας.

Παράλληλα, εισαγγελέας που θα προτείνει για την τύχη της αναίρεσης προς τους αρεοπαγίτες του Αρείου Πάγου ορίστηκε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση δεν θα λάβει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)