to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 11.02.2020

Κοινωνία

Ένωση Αθέων: Καταδίκη της χώρας για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Η απόφαση καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, λόγω του ότι η Ελλάδα επέβαλε σε γονείς να γνωστοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χ.Ο. ως προϋπόθεση για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.


Με επιστολή της 4.2.2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε αίτηση για επανεξέταση της απόφασης Παπαγεωργίου κ.α., η οποία εκδόθηκε από το Πρώτο Τμήμα του. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση κατέστη αμετάκλητη την 31.1.2020 τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης). Η απόφαση καταδίκασε τη χώρα για παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση υπό το φως του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης, της σκέψης και της θρησκείας, λόγω του ότι η Ελλάδα επέβαλε σε γονείς να γνωστοποιήσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χ.Ο. ως προϋπόθεση για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα παρόλο που δεν προσέβαλε την απόφαση του ΕΔΔΑ δεν έχει κάνει τίποτε για να συμμορφωθεί με το περιεχόμενό της, με αποτέλεσμα μαθητές να έχουν προσφύγει ήδη στην Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ήδη ανέστειλε την άρνηση χορήγησης απαλλαγής σε μαθητή από το 1ο ΓΕΛ Γέρακα, ενώ προσφυγή για μη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας έχει ήδη ασκηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Δεκέμβριο του 2019, χωρίς το ανώτατο δικαστήριο να έχει πράξει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτε σχετικά με αυτή την εκκρεμοδικία. Σύμφωνα με την επιστολή του ΕΔΔΑ, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόσει την απόφαση, η εκτέλεση της θα εξεταστεί από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)