to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 18.10.2016

Διεθνή

Ενόψει της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας»: Μόσχα και Δαμασκός σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι (ενημέρωση)

Η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρία»", η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι και είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου - Ακόμα μία οικογένεια ξεκληρίστηκε από τους βομβαρδισμούς


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα ότι η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία στάματησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενόψει της "ανθρωπιστικής εκεχειρίας" που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου. "Σήμερα από τις 10:00 το πρωί σταμάτησαν οι επιδρομές της ρωσικής και της συριακής αεροπορίας", δήλωσε ο Σόιγκου, εξηγώντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι "απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας", η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι και είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.

Κίνηση καλής θέλησης λέει η Μόσχα

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα την άμεση κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, μια κίνηση «καλής θέλησης» όπως τη χαρακτήρισε, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Η ανακοίνωση αυτή της Ρωσίας έγινε αφού οι Δυτικοί την επικρίνουν εδώ και εβδομάδες ότι διεξάγει βάρβαρους βομβαρδισμούς εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης υποστηρίζοντας τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι απλώς μια κίνηση καλής θέλησης των Ρώσων στρατιωτών», σχολίασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διαβεβαιώνοντας ότι η διακοπή των βομβαρδισμών δεν «συνδέεται με κανέναν τρόπο» με τις επικρίσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Προφανώς η συνέχιση των προσπαθειών της Ρωσίας στη μάχη της κατά των τρομοκρατών και υπέρ της απεμπλοκής της κατάστασης στο Χαλέπι» οδήγησε σε αυτή την απόφαση, συνέχισε ο ίδιος.

Παράλληλα ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι η Ρωσία αναμένει και άλλες χώρες που επιθυμούν να επιλυθεί η κρίση στη Συρία να συμμετάσχουν στις προσπάθειές της να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Χαλέπι.

«Η Ρωσία τώρα αναμένει τους εταίρους της (...) να πάρουν τη σκυτάλη και να συνδράμουν σε αυτή την ανθρωπιστική επιχείρηση, να διασφαλίσουν ότι οι συμμορίες θα φύγουν από το Χαλέπι, κυρίως από τα ανατολικά του προάστια, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η πραγματική διαδικασία διαχωρισμού της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», εξήγησε.

Δύσπιστες οι ΗΠΑ

Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για την απροσδόκητη ανακοίνωση της Μόσχας.

«Είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ακούσαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπάρξει μια μείωση της βίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN.

Όμως «είναι ακόμη νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί ή πόσο καιρό θα κρατήσει. Έχουμε ήδη δει δεσμεύσεις και υποσχέσεις αυτού του είδους. Και τις έχουμε δει να αθετούνται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικά.

«Το εξετάζουμε με προσοχή, είναι μια καλοδεχούμενη ανακοίνωση αλλά μένει να δούμε εάν θα αποδειχθεί βάσιμη», επέμεινε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αντέδρασε έτσι στην ανακοίνωση της Μόσχας ότι διακόπτονται άμεσα οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, μια κίνηση «καλής θέλησης» όπως τη χαρακτήρισε το Κρεμλίνο, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Αυτή η ανακοίνωση ακολούθησε τις έντονες επικρίσεις της Δύσης για τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών αεροσκαφών στο Χαλέπι.

Φονικές επιδρομές πριν την κατάπαυση πυρός

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά, σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι «τα ρωσικά αεροπλάνα διεξήγαγαν σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού». Στη συνοικία Μπούσταν αλ Κασρ μια πολυκατοικία επλήγη από μια βόμβα με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μέλη της ίδιας οικογένειας: ένα ζευγάρι με τα τρία του παιδιά.

 

Οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τη Τουρκία δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες να ξεχωρίσει η μετριοπαθής αντιπολίτευση από τους εξτρεμιστές αντάρτες που δρουν στο Χαλέπι και να προωθηθεί η εκεχειρία, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Βιτάλι Τσούρκιν, η ιδέα αυτή, την οποία προωθεί εδώ και καιρό η Ρωσία, προέκυψε μέσα από τις διπλωματικές συνομιλίες που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Λωζάνη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί μια συνέχεια στις συζητήσεις στη Λωζάνη χθες συναντήθηκαν στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία με θέμα τη Συρία.

Οι τρεις τελευταίες χώρες «εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν σκληρά με τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης προκειμένου να διαχωριστούν από το (Μέτωπο) αλ Νόσρα», εξήγησε ο Τσούρκιν.

Οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού παρακλαδιού της αλ Κάιντα, που έχουν καταλάβει ένα μέρος του Χαλεπιού και βομβαρδίζονται συνεχώς από τη συριακή και τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, θα πρέπει να φύγουν από το Χαλέπι «ή να ηττηθούν», υπογράμμισε ο Ρώσος πρεσβευτής. Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο Τσούρκιν υπογράμμισε ότι η σχέση των δυνάμεων είναι «ένας προς δέκα» μεταξύ των μετριοπαθών μαχητών (περίπου 10.000) και αυτών του Μετώπου αλ Νόσρα (περίπου 900) στην ίδια περιοχή του Χαλεπιού.

ΟΗΕ: Δεν αρκεί η οκτάωρη κατάπαυση πυρός στο Χαλέπι

Η οκτάωρη παύση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, που πρότεινε η Ρωσία, είναι ένα "θετικό" βήμα, όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προλάβουν να παραδοθούν στους κατοίκους της πολιορκημένης πόλης εφόδια, υποστήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος προκειμένου να φτάσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατοικούν 250.000 άνθρωποι.

"Κάθε παύση των εχθροπραξιών είναι θετική για τον πληθυσμό (...) αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να θέσουμε σε λειτουργία τον ανθρωπιστικό μηχανισμό", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 48 ώρες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι συριακές και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς το πρωί της Πέμπτης για οκτώ ώρες, για "ανθρωπιστικούς" λόγους. Θα δημιουργηθούν επίσης διάδρομοι για να απομακρυνθούν από το ανατολικό Χαλέπι άμαχοι, κυρίως οι τραυματίες, και να αποχωρήσουν όσοι αντάρτες το επιθυμούν.

Επιπλέον, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει τις εγγυήσεις για την ασφάλεια που απαιτούνται προκειμένου να διεξαγάγει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ή να απομακρύνει ασθενείς και τραυματίες από τη συριακή πόλη, δήλωσε σήμερα ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Όταν σιγήσουν τα όπλα, πρέπει να σιγήσουν τα όπλα. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση, όχι μόνο μια μονομερή ανακοίνωση ότι θα ισχύσει κάτι. Χρειαζόμαστε όλοι να μας δώσουν αυτές τις διαβεβαιώσεις προτού είναι χρήσιμο για εμάς να κάνουμε οτιδήποτε σημαντικό», τόνισε ο Λέρκε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι οι ρωσικές και οι συριακές δυνάμεις θα διακόψουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για οκτώ ώρες την Πέμπτη προκείμενου να επιτρέψουν στους αμάχους και τους αντάρτες να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Η ανακοίνωση που ακούσαμε αφορούσε μια διακοπή οκτώ ωρών, αλλά για συνεχόμενες ημέρες, για περισσότερο από μία ημέρα», είπε ο Λέρκε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)