to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 27.08.2021

Πολιτική

Ενόψει καυτού Φθινοπώρου για την κυβέρνηση: Τρέχουν να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο για τις απεργίες

Τέλος στις απεργίες και προστασία στην απεργοσπασία βάζει ουσιαστικά η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εξειδικεύει τις πλέον σκληρές αντεργατικές διατάξεις του εργασιακού Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021), ο οποίος ψηφίστηκε στις 19 Ιουνίου.


Το υπουργείο έσπευσε χθες το βράδυ να εκδόσει «διευκρινίσεις» αναφορικά με το νέο καθεστώς που διέπει τις απεργίες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (4808/2021).

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ το οποίο σχολίασε πως η «κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι θα εφαρμοστεί το αντεργατικό τερατούργημα».

Αποκαλυπτικό είναι το σημερινό ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην ΑΥΓΗ, το οποίο μιλάει για «ταφόπλακα στις απεργίες και προστασία των απεργοσπαστών». Διαβάστε το ολόκληρο, αμέσως παρακάτω:

Τέλος στις απεργίες και προστασία στην απεργοσπασία βάζει ουσιαστικά η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εξειδικεύει τις πλέον σκληρές αντεργατικές διατάξεις του εργασιακού Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021), ο οποίος ψηφίστηκε στις 19 Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι με σειρά διατάξεων επιτρέπεται ακόμα και το φακέλωμα συνδικαλιστών, ενώ οι απεργοσπάστες προστατεύονται και νομικά! Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα στην περίπτωση που αποφασίσουν να στραφούν ενάντια στον εργοδότη τους.

Αναλυτικά η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις απεργίες αναφέρεται στις διατάξεις για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στην απαγόρευση πραγματοποίησης απεργιών που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια, στην αστική ευθύνη συνδικαλιστών που ασκούν βία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και στις υποχρεώσεις γνωστοποίησης της απεργίας και διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας

Η εφαρμογή της διάταξης για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που θεσπίστηκε με τον Νόμο 4808/2021 «για την προστασία της εργασίας», είναι άμεση.  Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

«Η υποχρέωση για διατήρηση προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας ισχύει από τη δημοσίευση του Ν. 4808/2021, καθώς δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να ορίζει διαφορετικό χρονικό σημείο για την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης. Επομένως οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση κατάρτιση των ειδικών συμφωνιών του άρθρου 21 του Ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 95 του Ν. 4808/2021 ή να τις τροποποιήσουν αναλόγως».

Απεργίες

1. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας.

Σε περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Για την κήρυξη νέας απεργίας απαιτείται η τήρηση όλων των διατυπώσεων που προβλέπει η νομοθεσία. Υπαίτια παραβίαση της ανωτέρω υποχρέωσης γεννά αστική ευθύνη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των υπαίτιων μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

Δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και την ίδια ημερομηνία από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εφόσον η απεργία που κήρυξε η πρωτοβάθμια οργάνωση έχει κριθεί παράνομη.

2. Παραμένει η υποχρέωση ειδοποίησης του εργοδότη για απεργίες και στάσεις εργασίας τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους (4 ημέρες για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας). Με τον νέο νόμο ορίζεται ότι η προειδοποίηση γίνεται πλέον μόνο εγγράφως και επιδίδεται στον εργοδότη με δικαστικό επιμελητή.

Τέλος να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο η Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία εφαρμόζεται στους εξής κλάδους:

* Παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από νοσηλευτικά εν γένει ιδρύματα.

* Διύλισης και διανομής ύδατος.

* Παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή καύσιμου αερίου.

* Παραγωγής ή διύλισης ακάθαρτου πετρελαίου.

* Μεταφοράς προσώπων και αγαθών από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

* Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων.

* Αποχέτευσης και απαγωγής ακάθαρτων υδάτων και λυμάτων και αποκομιδής και εναποθέσεως απορριμμάτων.

* Φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια.

* Τραπέζης της Ελλάδος, Πολιτικής Αεροπορίας.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)