to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:54 | 21.12.2012

Διεθνή

Ένοπλους φρουρούς στα σχολεία ζητά το λόμπι της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ!

Επιμένοντας στην σκληρή γραμμή του για την αναγκαιότητα και την επέκταση της χρήσης των όπλων, μία εβδομάδα μετά την σφαγή στο δημοτικό του Νιουτάουν το πανίσχυρο λόμπι των οπλοκατόχων (NRA) ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου να υπάρξει πρόγραμμα ασφάλειας για όλα τα σχολεία που θα περιλαμβάνει ακόμα και ένοπλους φρουρούς μέσα σε αυτά. Τις δηλώσεις διέκοψαν δύο φορές διαδηλωτές που σήκωσαν πανό που έγραφε: «η NRA σκοτώνει τα παιδιά μας».


Ο εκτελεστικός διευθυντής της NRA Ουέιν Λαπιέρ εξήγησε αρχικά ότι η ένωση απείχε από δηλώσεις από σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων στο Κονέκτικατ και περιμένοντας να γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία.


Τώρα, όμως, συνέχισε ο Λαπιέρ, είναι η ώρα η NRA να μιλήσει για την προστασία των παιδιών στις ΗΠΑ. «Η NRA θα φέρει όλη την γνώση της, όλη την αφοσίωσή της και όλους τους πόρους της για να αναπτύξει μια μοντέρνα Εθνική Ασπίδα για τα Σχολεία επείγουσας απόκρισης για κάθε σχολείο στις ΗΠΑ που το θέλει», υπογράμμισε.


Ο Λαπιέρ στη συνέχεια επιτέθηκε κατά των μέσων ενημέρωσης που, όπως είπε, δαιμονοποιούν τους νόμιμους κατόχους όπλων.

Πρόσθεσε ότι τα μέσα επιτρέπουν να έρχονται σε επαφή τα παιδιά μέσα στα σπίτια τους με μια κουλτούρα βίας.


Δεν υπάρχει μία μόνο λύση για την προστασία στον παιδιών μας είπε ο Λαπιέρ, προχώρησε όμως κάνοντας την πρόταση κάθε σχολείο στις ΗΠΑ να εφαρμόσει αμέσως (πριν την επιστροφή των παιδιών από τις γιορτές των Χριστουγέννων) πρόγραμμα «απόλυτης προστασίας», το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμα και ένοπλους αστυνομικούς.

Τα παιδιά στο Νιουτάουν θα είχαν σωθεί αν υπήρχε ένοπλη φρουρά στο σχολείο τους, πρόσθεσε, και τόνισε ότι «το μόνο που σταματά έναν κακό με ένα όπλο είναι ένας καλός με ένα όπλο».


Τις δηλώσεις διέκοψαν δύο φορές διαδηλωτές που σήκωσαν πανό που έγραφαν: «η NRA σκοτώνει τα παιδιά μας» και «NRA έχεις χέρια βουτηγμένα στο αίμα». Η συνέντευξη Τύπου μεταδιδόταν ζωντανά από μεγάλα δίκτυα, όπως το BBC και το CNN.

Η στάση της NRA, που επιμένει να αντιτίθεται σε περιορισμούς στην απόκτησή τους, προκάλεσε, με αφορμή την τραγωδία στο Νιουτάουν κύμα οργής στις ΗΠΑ. Η ένωση έχει ισχυρές προσβάσεις και στην πολιτική με αρκετά πρώην και νυν μέλη του Κογκρέσου να προωθούν τα συμφέροντά της, μοιάζει δε να μην συγκινείται από τραγωδίες μαζικών δολοφονιών από ενόπλους.


Σχέδιο δράσης πρόκειται να επεξεργαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και επιτροπή που όρισε ο Μπαράκ Ομπάμα υπό τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.


Η οπλοκατοχή είναι από τα πιο πολωτικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το Σύνταγμα στην Δεύτερη Τροποποίηση δίνει μεν το δικαίωμα αλλά τα δικαστήρια έχουν εκδώσει πληθώρα αποφάσεων που αποσαφηνίζουν την ούτως ή άλλως κρυπτική αναφορά.


Οι νόμοι και οι κανονισμοί διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία, σε μερικές μάλιστα είναι αρκετά εύκολο να αγοράσει κανένας βαριά όπλα και φυσίγγια χωρίς πολλές διατυπώσεις, ούτε κανέναν έλεγχο αν ψυχολογικά είναι σε θέση να κατέχει όπλα.


Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος, μόνο το 2011, οι θάνατοι από όπλα έφτασαν τους 11.000 (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες με όπλα), κάθε ημέρα δηλαδή χάνονται όσοι χάθηκαν στο Νιουτάουν…


Πηγή: news.in.gr



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)