to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:30 | 16.12.2014

Διεθνή

Ομηρεία στο Σίδνεϊ: Πλούσιο ποινικό μητρώο είχε ο δράστης - Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο νεκροί όμηροι

Έληξε η ομηρεία για τους ανθρώπους που κρατούσε ένοπλος σε καφετέρια του Σίδνεϊ, σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης, μετά από έφοδο της αστυνομίας. Νεκρός ο δράστης και δύο όμηροι, τέσσερις οι τραυματίες, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις. Γνωστός στις αρχές ο δράστης, με κατηγορίες για βίαιες επιθέσεις. Σοκ στην Αυστραλία.


Μία από τις ομήρους, πιθανότατα εργαζόμενη στην καφετέρια, τρέχει προς τους αστυνομικούς. Ανήκε στην ομάδα των ομήρων που κατάφεραν να ξεφύγουν μετά τις 4 πρώτες ώρες ομηρείας.

Hashtag στο Twitter: #SydneySiege - Η ώρα στο Σίδνεϊ είναι +9 ώρες μπροστά από την Ελλάδα 

Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν χθες στην καφετέρια του Σίδνεϊ.

Ο 34χρονος Τόρι Τζόνσον, διευθυντής του Lindt Chocolat Cafe και η 38χρονη Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρος και μητέρα τριών παιδιών, σκοτώθηκαν την ώρα που η αστυνομία ξεκινούσε την επέμβαση για τον τερματισμό της ομηρίας στην καφετέρια

Ποιος ήταν ο δράστης της ομηρείας

Πλούσιο ποινικό μητρώο είχε ο ιρανικής καταγωγής δράστης της χθεσινής ομηρίας στην καφετέρια Lindt Chocolate του Σίδνεϊ, η οποία έλαβε τέλος με αιματηρό τρόπο μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

man haron monis

Όπως ανέφερε ο ομογενής δικηγόρος, Μένι Κοντίτσης, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον δράστη, ο 49χρονος Μαν Χαρόν Μονίς ήταν κληρικός στο Ιράν, από όπου διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός.

Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του, ενώ του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

Ο ίδιος αυτοαποκαλείτο «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης».

Ο Μονίς σκοτώθηκε κατά τη χθεσινή επέμβαση για τον τερματισμό της ομηρίας στην καφετέρια της Μάρτιν Πλέις, μιας πεζοδρομημένης πλατείας στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας. Νεκροί έπεσαν και δύο όμηροι ο διευθυντής της καφετέριας και μία δικηγόρος. Η τραγική κατάληξή της ομηριας έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Αυστραλίας. Πολλοί Αυστραλοί περνούν από τον σημείο για να αφήσουν λίγα λουλούδια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ. «Το Σίδνεϊ συγκλονίζεται από μια τραγωδία που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ποτέ» ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικ Μπέρντ, τονίζοντας ότι «τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική αρμονία».

Σημειώνεται ότι ένας ομογενής δικηγόρος ήταν ένας από τους πέντε ομήρους που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αρχικά από την καφετέρια. Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη καιν τους άλλους ομήρους και την βοήθησε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hostages run towards armed tactical responce police as they run to freedom from a cafe under siege at Martin Place.

Φωτογραφία Rob Griffith/AP: όμηροι τρέχουν προς την ελευθερία

Tελευταία ενημέρωση, 10.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας

View image on Twitter

Τα πρωτοσέλιδα των αυστραλιανών εφημερίδων - που δεν πρόλαβαν βέβαια το τραγικό τέλος. 

Εκτός από τους τρεις νεκρούς (δύο όμηροι και ο ένοπλος), υπάρχουν και 4 τραυματίες, ο ένας με τραύμα από σφαίρα στον ώμο. Η αυστραλιανή αστυνομία δεν διευκρινίζει αν οι δύο όμηροι σκοτώθηκαν από όπλα αστυνομικών ή του ένοπλου, συνιστώντας ψυχραιμία και λέγοντας πως τα γεγονότα θα διερευνηθούν πλήρως. 

Οι όμηροι ήταν συνολικά 17. Πέντε κατάφεραν να βγουν 4 ώρες μετά την έναρξη της ομηρείας και 5-6 ακόμα την ώρα που ακούστηκαν οι πυροβολισμοί μέσα από την καφετέρια και ακολουθήσει η έφοδος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η αστυνομία πιστεύει πως ο δράστης ενεργούσε μόνος του (κάτι που αναπαράγεται και από τα περισσότερα αυστραλιανά ΜΜΕ). Ωστόσο, είχε μακρύ ιστορικό με κατηγορίες (14 για σεξουαλικές επιθέσεις, 22 για βίαιες, και είχε κατηγορηθεί για συνέργεια στο φόνο της πρώην γυναίκας του)

Ολες οι πληροφορίες από τον Guardian

Ενημέρωση, ώρα 9.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας (6.30 το πρωί της Τρίτης στην Αυστραλία)

Sydney siege ends

Ο επίσημος απολογισμός είναι πως δύο όμηροι έπεσαν νεκροί όπως και ο ένοπλος που τους κρατούσε, μετά την έφοδο της αστυνομίας. Παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες και από ποιανού τα όπλα σκοτώθηκαν οι δύο όμηροι, με την αστυνομία να διατυπώνει τον ισχυρισμό πως εισέβαλε μόλις άκουσε πυροβολισμούς μέσα από την καφετέρια.

Ο δράστης είχε αναστολή ποινής με εγγύηση, καθώς είχε καταδικαστεί για σεξουαλικές και βίαιες επιθέσεις. 

Ενημέρωση, ώρα 6.20 μ.μ. ώρα Ελλάδας:

Βίντεο από την έφοδο της αστυνομίας

Με αιματηρό τρόπο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση κατά του τρομοκράτη στο Σίδνεϊ, μετά από έφοδο της αστυνομίας στην καφετέρια που κρατούνταν οι όμηροι. Επίσημα η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει αριθμό νεκρών και τραυματιών, ωστόσο αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες για δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

H αστυνομία έκανε έφοδο στην καφετέρια, μετά από 16 ώρες ομηρίας, ενώ ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί.

Στο σημείο έσπευσαν οι πρώτες βοήθειες.

sydney siege

sydney siege

Το όνομα του φερόμενου ως δράστη είναι Μαν Χαρόν Μονίς, 49 ετών Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης.

man haron monis

Πηγή που πρόσκειται στην αστυνομία της Αυστραλίας ανέφερε ότι ο φερόμενος ως δράστης, έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και είναι γνωστός στις αρχές διότι έχει στείλει απειλητικές επιστολές στις οικογένειες Αυστραλών στρατιωτών οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στο εξωτερικό. Επίσης το Sky News μεταδίδει ότι οι κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνουν και συνέργεια σε φόνο. Πηγή του Sky News δήλωσε: «Η λίστα των κατηγοριών εναντίον του είναι τεράστια και ιδιαίτερα ανησυχητική». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαν Χαρόν Μονίς μετανάστευσε στην Αυστραλία του 1996 από το Ιράν.

Έλληνας ανάμεσα στους ομήρους

Νωρίτερα, πέντε όμηροι (τρεις άνδρες και δυο γυναίκες) κατάφεραν να αποδράσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας ομογενής δικηγόρος, ο Στέφαν Μπαλαφούτης.

Ενημέρωση, ώρα 6.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας: Έληξε η ομηρία

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για την τύχη των δραστών.

Ενημέρωση, ώρα 5.40 μ.μ. ώρα Ελλάδας: Έφοδος της αστυνομίας στο καφέ στο Σίδνεϊ όπου Ιρανός κρατά ομήρους

Έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία στο καφέ στο Σίδνεϊ όπου ένας 49χρονος Ιρανός κρατά ομήρους εργαζόμενους και πελάτες.

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά από 16 ώρες ομηρίας, όταν όμηροι βγήκαν από καφέ Lindt. Ισχυρά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν, τότε, στο κτίριο και ακολούθησαν πυροβολισμοί και ισχυροί κρότοι. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο τραυματίες. Τραυματιοφορείς εισήλθαν στο καφέ μετά την επιχείρηση της αστυνομίας. 
 

Οι στιγμές με την απόδραση ή απελευθέρωση 5 ομήρων, 3 αρχικά και 2 ακόμα μετά.

Ενημέρωση, ώρα 3.20 μ.μ. ώρα Ελλάδας (στην Αυστραλία είναι ήδη περασμένα μεσάνυχτα, αυξάνοντας την ανησυχία για όσα μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Βίντεο με ανθρώπους που ισχυρίζονται πως είναι όμηροι του ενόπλου στο LindtCafe εμφανίζονται στο YouTube, ωστόσο ύστερα από λίγο το ίδιο το YouTube τα αφαιρεί, προφανώς ύστερα από αίτημα των αυστραλιανών αρχών. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν είναι αυθεντικά:

Σε αυτό, η όμηρος αναφέρει τις τρεις απαιτήσεις του ενόπλου (να του δοθεί σημαία του Ισλ. Κράτους και να επικοινωνήσει απευθείας με τον πρωθυπουργό Αμποτ)

Ενημέρωση, ώρα 11.50 π.μ. ώρα Ελλάδας

 

«Ζήτησε σημαία του Ισλαμικού Κράτους»

 

Σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος φέρεται να ζήτησε ο ένοπλος που κρατά ομήρους σε καφέ στο Σιδνεϊ, και ισχυρίζεται πως τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ομήρων, που κρατούνται στην περιοχή Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Οι αρχές ωστόο δεν επιβεβαιώνου τις πληροφορίες αυτές αλλά διαβεβαιώνουν πως βρίσκονται σε διαπραγματευσεις μαζί του.

Το Κανάλι 10 εξήγησε πως μίλησε "απ' ευθείας" με δύο από τα πρόσωπα που κρατούνται στο εσωτερικό του καφέ, το οποίο βρίσκεται στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Θρίλερ σε καφέ του Σίδνεϊ! Τζιχαντιστής κρατάει ομήρους - «Θέλουμε να λήξει αναίμακτα» λέει η αστυνομία

Οι όμηροι που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα έχουν κινηματογραφηθεί να κρατούν στο παράθυρο του καταστήματος μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή όπου αναφέρεται: «Υπάρχει μόνο ένας Θεός και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».

"Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη", ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. "Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό".

Φήμες για βόμβες

Τα δύο πρόσωπα, δύο γυναίκες, "λένε πως υπάρχουν τέσσερις βόμβες, δύο στο Lindt Cafe και δύο άλλες αλλού στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ", πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η περιοχή είναι φρούριο από εκατοντάδες ένοπλους αστυνομικούς που έχουν περικυκλώσει το Lindt Chocolat Cafe, όπου όμηροι κρατούν σ' ένα παράθυρο μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: "Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του".

Πέντε πρόσωπα έχουν καταφέρει να βγουν από το κατάστημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν διέφυγαν ή αν απελευθερώθηκαν.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν νωρίτερα από τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται τρεις άνδρες να βγαίνουν τρέχοντας από το κατάστημα, ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters άλλες δύο γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες. Κατά τον ίδιο μάρτυρα, οι δύο γυναίκες φορούσαν ποδιές, γεγονός που υποδεικνύει ότι πρόκειται για μέλη του προσωπικού της καφετέριας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ομήρων, όμως σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να φθάνει τα 50 άτομα.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί η καφετέρια δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, από παράθυρο είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες ανάγκασαν τους ομήρους να κρατούν ψηλά μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και να στέκονται στην τζαμαρία με τα χέρια ψηλά.

Νωρίτερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Στο μεταξύ, η πληροφορία που μετέδωσαν αρχικά τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια για «ύποπτο δέμα» στο παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ δεν επιβεβαιώθηκε.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια, ενώ η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

View image on Twitter

Το καφέ βρίσκεται σε πολυσύχναστο πεζόδρομο του Σίδνεϊ. Κάποιοι από τους περαστικούς βγάζουν... σέλφι παρακολουθώντας την κατάσταση ομηρείας... (πηγή: Guardian)

Ενημέρωση, ώρα 9.50 π.μ. ώρα Ελλάδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί δραματική κατάσταση ομηρίας σε καφενείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τουλάχιστον ένας ένοπλος έχει καταλάβει το Lindt Chocolate Café στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των αιχμαλώτων σε 30 με 40, όμως στη συνέχεια η Αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω.

Σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης έδωσε δυο αιτήματα στους διαπραγματευτές της Αστυνομίας που ήλθαν σε επαφή μαζί του να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ.

Πέντε άτομα έχουν βγει τρέχοντας από το καφενείο κατά τις τελευταίες ώρες, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί εάν κατόρθωσαν να διαφύγουν ή αν αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, με τον πρωθυπουργό Άμποτ να δηλώνει πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο δράστης (ή οι δράστες) συνδέονται με κάποια ισλαμιστική ή πολιτική οργάνωση.

Άλλες εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ομήρους να βρίσκονται με τα χέρια ψηλά μέσα στο καφενείο. (πηγή: skai.gr)

Πρώτη ενημέρωση, 7.50 π.μ., ώρα Ελλάδας:

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται στην καφετέρια, στην Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν νωρίτερα σε τηλεοπτικά δίκτυο διακρίνεται μικρός αριθμός ομήρων να βγαίνουν τρέχοντας από το κατάστημα.

Embedded image permalink

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν μερικούς ομήρους να κρατούν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σ' ένα παράθυρο του καταστήματος.

Νωρίτερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν για σχέδια ισλαμιστών να πλήξουν στόχους στην Αυστραλία, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποία λειτουργεί η καφετέρια, δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)