to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 29.06.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε χωριά στη βορειο-ανατολική Νιγηρία

Πληροφορίες για πολλούς νεκρούς


Φωτογραφία αρχείου

Ένοπλοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν το Σάββατο σε χωριά κοντά στο Τσίμποκ, το χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου στα μέσα Απριλίου είχαν απαχθεί περισσότερες από 200 μαθήτριες. Επίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς σε μία μόνο επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο για «δεκάδες» νεκρούς και τόνισαν ότι οι ένοπλοι έθεσαν ως στόχο εκκλησίες.

Όπως αναφέρει το BBC, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και επιτέθηκαν με βόμβες σε εκκλησίες.

Κάτοικος του Τσίμποκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, σκοτώθηκαν δεκάδες πιστοί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ένας αξιωματούχος του Τσίμποκ, ο Ίνοχ Μαρκ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές και διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η επίθεση συνεχίζεται. «Τη στιγμή που μιλάμε, δεχόμαστε επίθεση» είπε.

«Δεν μπορούμε να πούμε πόσα πτώματα υπάρχουν», πρόσθεσε ο Μαρκ. «Μου είπαν πως οι δράστες έκαψαν εκ θεμελίων τουλάχιστον τρεις εκκλησίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νιγηριανοί στρατιωτικοί δεν απάντησαν στις εκκλήσεις του πληθυσμού για βοήθεια όταν άρχισαν οι επιθέσεις. «Απλώς έφυγαν και κρύφτηκαν στη ζούγκλα» υποστήριξε.

Το Reuters μετέδωσε -επικαλούμενο επιζήσαντες- πως υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί από την επίθεση στο χωριό Καουτικίρι που ανήκει στην κοινότητα του Τσίμποκ, όμως το βρετανικό πρακτορείο δεν έκανε λόγο για επιθέσεις σε εκκλησίες.

Ο Σάμιουελ Τσίμποκ, επιζήσας της επίθεσης στο Καουτικίρι, είπε πως στο χωριό εισέβαλαν γύρω στους 20 άνδρες οι οποίοι επέβαιναν σε ημιφορτηγά Toyota και μοτοσικλέτες.

«Αρχικά νόμιζα ότι ήταν στρατιώτες, αλλά όταν βγήκαν, άρχισαν να πυροβολούν τους ανθρώπους. Είδα κόσμο να διαφεύγει και έκαψαν τα σπίτια μας» είπε προσθέτοντας πως υπάρχουν νεκροί από την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους και δύο συγγενείς του.

Άλλη πηγή είπε πως οι κάτοικοι έχουν περισυλλέξει μέχρι στιγμής από το χωρίο 10 πτώματα.

Σε μια χωριστή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένοπλοι σκότωσαν επτά στρατιώτες στο χωριό Γκονίρι της Πολιτείας Γιόμπε, έγινε γνωστό από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)