to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 14.10.2019

Διεθνή

Ξέσπασμα οργής και αστυνομική καταστολή στην Καταλονία

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, μετά την καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας εννέα αυτονομιστών σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017


Εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας καταδικάστηκαν σήμερα, Δευτέρα, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, ετυμηγορία που μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή αυτή όπου το αίτημα της αυτονομίας παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται, η αστυνομία επιτέθηκε επανειλημμένα σήμερα σε αυτονομιστές διαδηλωτές κοντά στην είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου της Βαρκελώνης. Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο για να αποκλείσουν τις εισόδους του, γράφει η εφημερίδα El Mundo.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο, εκατοντάδες ακτιβιστές ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της αστυνομίας στις οποίες πέταξαν πέτρες και κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία επιτέθηκε όταν αυτοί προσπάθησαν να παραβιάσουν την ταινία ασφαλείας για να μπουν μέσα στο αεροδρόμιο.

Εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης απώθησαν "τα άτομα που προσπαθούσαν να παραβιάσουν την ταινία της αστυνομίας".

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του αερολιμένα Aena, τουλάχιστον 20 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω των διαδηλώσεων. Βίντεο δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί γκλοπ εναντίον κάποιων διαδηλωτών, ορισμένοι από αυτούς φορούσαν μάσκες και κουκούλες, οι οποίοι απαντούσαν σπρώχνοντας. Η αστυνομία προχώρησε σε προφυλακίσεις.

«Θα επανέλθουμε ισχυρότεροι»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας καταδικάστηκε στην πιο βαριά ποινή, 13 χρόνια, για στάση και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. «Θα επανέλθουμε ισχυρότεροι (...) Θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε», υποσχέθηκε σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του αυτός ο 50χρονος ιστορικός, πρώτος στην ιεραρχία του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) που ήταν ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη απουσία του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει διέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τις διώξεις .

Ο Πουτζντεμόν κατήγγειλε από την πλευρά του μια «εκτροπή». Το απόγευμα της Δευτέρας η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζντεμόν.

Άλλοι οκτώ αυτονομιστές, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή, όπως και ο Ζουνκέρας, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 12 χρόνια για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

Ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ (11,5 χρόνια), οι επικεφαλής των ισχυρών αυτονομιστικών οργανώσεων ANC και Omnium Cultural, Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κουσάρτ (9 χρόνια) και πέντε πρώην περιφερειακοί υπουργοί (από 10,5 έως 12 χρόνια).

Οι δικαστές απέρριψαν τις κατηγορίες για εξέγερση που είχε διατυπώσει η εισαγγελία που είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών για τον Ζουνκέρας. Άλλοι τρεις πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους, καταδικάστηκαν σε πρόστιμα περίπου 60.000 ευρώ ο καθένας για ανυπακοή.

Οι δώδεκα αυτονομιστές δικάζονταν επειδή οργάνωσαν την 1η Οκτωβρίου 2017, παρά τη δικαστική απαγόρευση, ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που σημαδεύτηκε από αστυνομική βία, και για την ανακήρυξη στις 27 του ίδιου μήνα, από το κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Ο Σάντσεθ κάνει λόγο για ένα "νέο στάδιο" και καλεί σε διάλογο

Ο επικεφαλής της ισπανικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε για ένα «νέο στάδιο» στην Καταλονία στη βάση του διαλόγου μετά την καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της

«Τώρα που ανακοινώθηκε η ποινή, ένα νέο στάδιο ξεκινά» κατά το οποίο « ο σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποκατάσταση της συνύπαρξης στην Καταλονία», ανέφερε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμα.Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης είπε απευθυνόμενος στην αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ότι η κυβέρνησή του είναι «διατεθειμένη να συμβάλει στον διάλογο στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας».

«Το ναυάγιο ενός (αυτονομιστικού) πολιτικού σχεδίου που απέτυχε επιβεβαιώθηκε σήμερα», είπε ακόμη ο Σάντσεθ, καταγγέλλοντας το «ρήγμα» που άφησε στην Καταλονία η απόπειρα ανεξαρτητοποίησής της.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» και «κανείς δεν δικάζεται για τις ιδέες του», επέμεινε ακόμη μετά τις κατηγορίες των αυτονομιστών για μια «πολιτική δίκη».

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της περιφέρειας Κιμ Τόρα κάλεσε να δοθεί αμνηστία σε όλους τους αυτονομιστές ηγέτες που καταδικάστηκαν σήμερα από το ισπανικό κράτος, όμως ο Σάντεθ είπε πως αυτοί θα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους.

«Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση»: Βίντεο των αυτονομιστών

Τα κύρια ερωτήματα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αυτονομιστές στις ετυμηγορίες, αν η υπόσχεση για ειρηνικές διαμαρτυρίες ισχύει και αν και πώς μπορεί να πληγεί η φήμη τόσο της Ισπανίας όσο και του αυτονομιστικού κινήματος.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αυτονομιστές κυκλοφόρησαν το δικό τους βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ετυμηγορία. Οι αυτονομιστές λένε πως δεν έκαναν τίποτε κακό και πως η δίκη ήταν πολιτική, η κυβέρνηση λέει πως η δίκη διεξήχθη αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

«Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση», ανέφερε στο βίντεο ο Πουτζντεμόν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, από EFE , El Publico, El Pais, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)