to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 08.09.2022

Οικονομία

Ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει: Σε νέα αύξηση του επιτοκίου προχώρησε η ΕΚΤ

Σε μία άνευ προηγουμένου αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ, προκειμένουν να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αδιαφορώντας ωστόσο για τις κοινωνικές συνέπειες της επιλογής αυτής


Με στόχο την αντιμετώπιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75%.

Συνεπώς, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η κίνηση αυτή συνιστά σημαντικό βήμα με το οποίο επιχειρείται η μετάβαση από το τρέχον εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή 2%.

Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι θα επαναξιολογεί τακτικά την πορεία της πολιτικής του υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επεναπενδύει τους τίτλους που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ (πανδημίας) έως το τέλος του 2024.

Κριστίν Λαγκάρντ: Εκτός στόχου ο πληθωρισμός έως και το 2024

Την ανησυχία της ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού επιβεβαίωσε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αποκάλυψε ότι προβλέπεται επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση της ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, ενώ θα κινείται εκτός στόχου ακόμη και το 2024.

Υπό το βάρος των προβλέψεων αυτών οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισαν ομόφωνα, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, να προχωρήσουν και σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο χρόνια. Για φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1% - κυρίως χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των δύο πρώτων τριμήνων - ωστόσο για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,9% (από 2,1% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου) και το 2024 στο 1,9% από 2,1%.

Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών εστίασης και τουρισμού ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο, ωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι χώρες με μεγάλους τουριστικούς τομείς. Ταυτόχρονα, όμως οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό, αν και τα προβλήματα αυτά μειώνονται σταδιακά.

Όμως, ενώ ο ανεπτυγμένος τουρισμός υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο, η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι πίσω από αυτόq:

Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία, ενώ οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται εξαιτίας των διακοπών που εμφανίζονται στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες που ακολούθησε το άνοιγμα της οικονομίας θα χάσει τη δυναμική τους τους επόμενους μήνες.

Τρίτον, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, επίσης στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε πολλές μεγάλες οικονομίες, και η επιδείνωση των όρων εμπορίου θα σημαίνουν λιγότερη στήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Τέταρτον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη πέφτει απότομα.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον Δείκτης Τριμών Καταναλωτή στο 8,1% για φέτος από το 5,1% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαρτίου και 6,8% του Ιουνίου. Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, (2,1% ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου, ενώ προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, και συγκεκριμένα στο 2,3% το 2023.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επειδή ο πληθωρισμός θα παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)