to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 18.09.2022

Κοινωνία

Μαζικό το συλλαλητήριο στο Κερατσίνι για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (φωτ.)

Ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του ναζισμού πριν από 9 χρόνια στο Κερατσίνι. «Εννέα χρόνια μετά τίποτα δεν έχει τελειώσει» λέει η Μάγδα. «Δεν εφησυχάζουμε, δεν ξεχνάμε. Στον τόπο μας οι ναζί δεν χωράνε» το βασικό σύνθημα της κινητοποίησης.


(φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας)

Ολοκληρώθηκε η μαζική αντιφασιστική διαδήλωση για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με κεντρικό σύνθημα «Στον τόπο μας ναζί δεν χωράνε. Δεν εφησυχάζουμε, δε ξεχνάμε. Η υπόθεση του Παύλου, υπόθεση όλων μας» αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, εργατικά σωματεία, φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Παύλου Φύσσα, στο μνημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, και πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση το μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι γονείς του Παύλου Φύσσα, Μάγδα και Παναγιώτης, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης, καθώς επίσης και συγγενείς και φίλοι, κρατώντας πανό πανό του συλλόγου Πολιτισμού Παύλος Killah P. Φύσσας.

«Μαζική η παρουσία του κόσμου», ενημέρωνε από νωρίς η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που είχε απευθύνει κάλεσμα για σήμερα. 

«Είναι ημέρα μνήμης. Εννέα χρόνια τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα είναι εκεί, όπως και στα εννέα χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων η Μάγδα Φύσσα ενώ προσέθεσε ότι ξεκινάει σε δεύτερο βαθμό η δίκη για την Χρυσή Αυγή. «Μεγάλη δίκη. Κι αυτή θα είναι χρονοβόρα, έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας», ανέφερε.

«Μέχρι σήμερα, εννέα χρόνια, οικογένειες φίλοι , όσοι έχουν πονέσει, δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως την πρώτη μέρα. Αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι να τιμούμε τον Παύλο, να τον σηκώνουμε στους ώμους μας, και να τον πηγαίνουμε κάθε χρόνο στην τελευταία του κατοικία. Αυτό κάνουμε σήμερα», σημείωσε και προσέθεσε ότι ήταν «μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης στο σπίτι του».

Επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τον Φύσσα ήταν η γραμματέας της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου.


(φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας)

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες του Άγγελου Καλοδούκα για το Left.gr:

Το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα

Ημέρα μνήμης, εννέα χρόνια τίποτα δεν έχει τελειώσει, όλα είναι εκεί, όπως και στα εννέα χρόνια, σε δεύτερο βαθμό η δίκη, μεγάλη δίκη η οποία κι αυτή θα είναι χρονοβόρα, έχουμε έναν αγώνα μπροστά μας. Του δε Βασίλη δεν έχει ξεκινήσει καν . Έχουμε κι άλλες δίκες μπροστά μας. Το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα, εννέα χρόνια, οικογένειες φίλοι , όσοι έχουν πονέσει δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι όπως την πρώτη μέρα.

Αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα είναι να τιμούμε τον Παύλο , να τον σηκώνουμε στους ώμους μας, και να τον πηγαίνουμε κάθε χρόνο στην τελευταία του κατοικία. Αυτό κάνουμε σήμερα. Δεν είναι θυσία, είναι δολοφονία, τον δολοφόνησαν φασίστες, αυτής της χώρας που το σύστημα τους έβγαλε πάνω. Θυσία την πήρε ο αντιφασιστικός κόσμος στην πλάτη του και την σηκώνει. Είναι μια στυγερή δολοφονία εν καιρώ ειρήνης στο σπίτι του.

Μήνυμα αλληλεγγύη, αγάπη, Ειρήνη, αδελφοσύνη , όλα αυτά που πρέσβευε το παιδί μου, τις αξίες αυτής της ζωής, κι όχι σε αυτό το χαμό που γίνεται σήμερα.


(εικόνα: Ευρωκίνηση - Τατιάνα Μπόλαρη)

Ο Γιάννης Μάγγος δήλωσε:

Είμαι εδώ για να τιμήσω την μνήμη του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα κι όλων των παιδιών που χάθηκαν άδικα από αστυνομική, εγκληματική βία ή άλλες μορφές βίας όπως το παιδί μας. Επίσης είμαι εδώ για να καταγγείλω την προσπάθεια συγκάλυψης που γίνεται στην υπόθεση του παιδιού μας.

Ζητάμε να δικαστεί η υπόθεση μας με βάση την αρχή της ισονομίας και της δίκαιης δίκης. Υπάρχει μεθόδευση να τους ρίξουν στα μαλακά. Ξέρουν πολύ καλά ότι όταν τους ρίξουν στα μαλακά η ατιμωρησία τους κάνει πιο επικίνδυνους και εμείς δεν θέλουμε άλλα θύματα, η κοινωνία μας δεν θέλει άλλα θύματα. Ας σταματήσουν πια, να αποδώσουν την δικαιοσύνη.


(εικόνες - πάνω: Ευρωκίνηση - Βασίλης Ρεμπάπης)

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας κοντά στο μετρό της Νίκαιας, όταν ομάδα αγνώστων έριξε πέτρες και βόμβες μολότωφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ωστόσο η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα.

________________

Περισσότερες εικόνες

(πηγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)