to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 22.12.2018

Πολιτική

«Παράδειγμα συνεργασίας»: EURO 2028 ή Μουντιάλ 2030 θα διεκδικήσουν οι τέσσερις χώρες (βίντεο)

Κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπως τονίστηκε στις κοινές δηλώσεις των 4 ηγετών - «Τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν θετικά το επόμενο διάστημα, μπορούμε να διεκδικήσουμε μία από τις δύο διοργανώσεις και να την κάνουμε να είναι από τις καλύτερες», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας που έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια πρέπει «να ξαναγίνουν επίκεντρο ειρήνης, συνεργασίας, συνανάπτυξης»


(Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti )

Κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη του EURO 2028 και του Μουντιάλ 2030, θα καταθέσουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Την ανακοίνωση της απόφασης, έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το τέλος της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας των προαναφερθεισών χωρών, που φιλοξενείται στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Νταντσίλα και του οικοδεσπότη της συνάντησης, προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Όπως δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, θα δημιουργηθεί μία 16μελής επιτροπή, απαρτιζόμενη από τέσσερα μέλη, εκπροσώπους των τεσσάρων χωρών, ενώ η υποψηφιότητα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Αλ. Τσίπρας: «Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα»

«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας Ρουμανίας.

«Η τετραμερής συνεργασία μας έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και όχι ως μια περιοχή "δεύτερης διαλογής" όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. Τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της ΕΕ. Η βουλγαρική προεδρία έδωσε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης της ελληνικής προεδρίας το 2003 και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης ότι, όπως προέκυψε από τη συνάντηση η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά σε λίγες μέρες.

«Για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας για την περιοχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια.

Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα της συνεργασίας και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ».

«Πιστεύουμε πως προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο προσφυγικό θέμα.

«Τα Βαλκάνια, θετικός πρωτοπόρος στην Ευρώπη και στον κόσμο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα επιχειρησιακά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τετραμερούς συνόδου Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, που όπως ανέφερε επιταχύνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.

«Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας με στόχο να γίνει το μεγάλο λιμάνι όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά όλης της Βαλκανικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πρωτοβουλία με ιδιαίτερο συμβολισμό η διεκδίκηση του Euro 2028 ή του Mουντιάλ 2030»

Κλείνοντας μίλησε για την υποψηφιότητα των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών για τη φιλοξενία της διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλου του 2030, ή του ευρωπαϊκού κυπέλου του 2028.

«Είναι μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερο συμβολισμό. Στην περιοχή των Βαλκανίων όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τώρα δίνουμε το συμβολισμό της συνεργασίας. Θέλουμε να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρωτοπόρο στην Ευρώπη και στον κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να  ευχαριστήσω  τον Πρόεδρο Βούτσιτς  για τη φιλοξενία στο Βελιγράδι. Είμαι από χθες εδώ στη διμερή  συνάντηση, σήμερα στη τετραμερή συνάντηση, που έχει πλέον καθιερωθεί. Είναι η έκτη τετραμερή συνάντηση Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Μια πρωτοβουλία που πιστεύω ότι  έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική για την περιοχή μας. Και μιας και σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στη συζήτηση μας και τους υπουργούς Αθλητισμού και τους επικεφαλής  των ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, θα μιλήσω και εγώ με ποδοσφαιρικούς όρους. Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Μια ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες, να παίζει καλή άμυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της περιοχής, γιατί είναι κοινά συμφέροντα. Έχει μάθει, όμως να παίζει και δημιουργική μπάλα, δηλαδή να ανοίγει το παιχνίδι, να σκέφτεται ιδέες πολύ σημαντικές για την περιοχή. Και γιατί όχι. Πιστεύω ότι μέσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής  για την περιοχή των  Βαλκανίων, πολύ σύντομα αυτό το δημιουργικό παιχνίδι, που παίζουμε, μπορεί να έχει και αποτέλεσμα, δηλαδή να σκοράρουμε.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η τετραμερής συνεργασία μας έχει αναδείξει την περιοχή των Βαλκανίων, ως μια περιοχή η οποία μπορεί να δώσει στην Ευρώπη. Και όχι ως μια περιοχή δεύτερης διαλογής, όπου η Ευρώπη θα την αντιμετωπίζει με συμπάθεια προσπαθώντας να επιβάλει τους δικούς της όρους. Εμείς πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια πρέπει να ξαναγίνουν το επίκεντρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, της οικονομικής συνεργασίας, βεβαίως. Αλλά, αυτό   δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα και από την προοπτική της διεύρυνσης της Ε.Ε  Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η βουλγαρική Προεδρία, πριν από λίγους μήνες, έδωσε την δυνατότητα να ξαναπιάσουμε το νήμα της ατζέντας της Θεσσαλονίκης, της ελληνικής Προεδρίας το 2003 και δημιούργησε προϋποθέσεις για να μπορούμε να ξαναβάλουμε τα Βαλκάνια στο επίκεντρο. 

Σε λίγες μέρες αναλαμβάνει, επίσης, μια βαλκανική χώρα η Ρουμανία. Ευελπιστούμε να είναι και αυτή μια Βαλκανική Προεδρία στην Ε.Ε, η οποία πρέπει να βοηθήσει σημαντικά.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε σήμερα για τις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας . Τονίσαμε ότι η διεύρυνση και η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας. Και ασφαλώς   για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε την αξία, τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε για το μέλλον της περιοχής.

Η Ε.Ε οφείλει βεβαίως να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων. Να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια . Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Έχουμε δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές διαπραγματεύσεις. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα σήμερα αισιοδοξίας. Ταυτόχρονα, όμως, και ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής, πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε εμείς σήμερα, της συνεργασίας. Όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να βασίσουν το όραμά τους για την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άρα ο σεβασμός του   διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός  των μειονοτικών δικαιωμάτων, καθώς και η διασφάλιση του κράτους δικαίου, είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι η Σερβία αυτά τα κριτήρια τα πληροί. Πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες να ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο.  

Συζητήσαμε, βεβαίως, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή προοπτική   των χωρών των Βαλκανίων. Προτεραιότητα της Ρουμανικής Προεδρίας, πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Μια υπόθεση, που, δυστυχώς, η Αυστριακή Προεδρία δεν την προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Και ευελπιστούμε ότι  κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας θα γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες, καθώς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ στην Ε.Ε να αντιμετωπίζουμε  αλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Και οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, που απασχολεί το μέλλον της Ευρώπης και οφείλουμε να τηρήσουμε την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης.

Συζητήσαμε, επίσης για το πώς θα μπορέσουμε να δουλέψουμε  κατά τη διάρκεια της Ρουμανικής Προεδρίας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο  ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και πιθανές ευρωπαϊκές ή και άλλες από τρίτες χώρες αμερικανικές, κινεζικές επενδύσεις το επόμενο διάστημα στην περιοχή. Ευρωπαϊκά κονδύλια όπως αυτά που προκύπτουν από τα προγράμματα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας ή από τα projects του Μεσογειακού Διαδρόμου Οδικής Διασυνδεσιμότητας. 

Ασφαλώς, μιλήσαμε και για τα  συγκεκριμένα projects ξεχωριστά, projects υποδομών διασυνδεσιμότητας,  οικονομικής συνεργασίας στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών, τα οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε το επόμενο διάστημα. 

Να αναφέρω επιγραμματικά:

·την σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας-Ρούσε.  

·την σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και από εκεί στη Βουδαπέστη, που όπως τονίσαμε, χθες, με τον Σέρβο Πρόεδρο επιταχύνεται ραγδαία χάρη στην υπογραφή και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

·  Βεβαίως μιλήσαμε για τον αγωγό IGB, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά και μπορεί αργότερα να συνδεθεί και με τη Σερβία. 

· για την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε άμεσα στην αναβάθμιση των λιμανιών  της Βόρειας Ελλάδας.

Και εγώ να επισημάνω για άλλη μία φορά, τη μεγάλη σημασία που έχει  η πόλη της Θεσσαλονίκης, σε αυτήν τη διαβαλκανική μας συνεργασία. Μια πόλη που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας  με στόχο να γίνει το μεγάλο λιμάνι όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά όλης της Βαλκανικής. 

Να κλείσω λοιπόν και εγώ με το ενδεχόμενο υποψηφιότητας των τεσσάρων χωρών μας για την φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2030, ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, ή του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 2028. 

 

      Και να πω ότι για μάς, η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος, είναι κάτι παραπάνω, αν θέλετε, από ένας στόχος. Είναι από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία, μία πρωτοβουλία που έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Στην περιοχή των Βαλκανίων όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, τώρα εμείς δίνουμε τον συμβολισμό της συνεργασίας. Και θέλουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της διεκδίκησης να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρωτοπόρο στην Ευρώπη και στον κόσμο. 

 

Σε αυτά τα πλαίσια ήδη έχουμε ετοιμάσει τις συνεργασίες μας και σε πιο κοντινούς στόχους. Τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα διοργανώνει το SportExpo, μία πολύ σημαντική έκθεση, θα την συνδιοργανώσουμε και οι τέσσερις χώρες. Και βεβαίως το 2020, είπε ήδη ο Πρόεδρος Βούτσιτς έχουμε την διοργάνωση, που έχει ήδη αναληφθεί από τις τρεις χώρες και έχουν καλέσει και την Ελλάδα να συμμετάσχει και με πολύ μεγάλη χαρά θα συμμετάσχουμε, στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Βόλεϊ Γυναικών. 

 

Παίρνουμε λοιπόν πρωτοβουλίες, σημαντικές πρωτοβουλίες, δίνουμε καλές πάσες ο ένας στον άλλον, παίζουμε δημιουργικό ποδόσφαιρο και άρα μπορούμε πιστεύω να πετύχουμε σε αυτήν την διεκδίκηση. Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά πιστεύω ότι είναι ένας ωραίος στόχος, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν θετικά την επόμενη περίοδο. Και πιστεύω ότι μπορούμε μία από τις δύο διοργανώσεις να την κερδίσουμε και να κάνουμε μία από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν συμβεί στα χρόνια του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, είτε αυτή η διοργάνωση  μπορεί να είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, είτε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

 

Με αυτές τις σκέψεις να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον Πρόεδρο Βούτσιτς για την φιλοξενία και να ευχηθώ στην Πρωθυπουργό της Ρουμανίας τις καλύτερες ευχές για μια πολύ επιτυχή Προεδρία, μία πολύ επιτυχή διοργάνωση Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2019".

 

Οι δηλώσεις των άλλων ηγετών

Στα θέματα που απασχόλησαν κατά τις εργασίες της Τετραμερούς Συνόδου στο Βελιγράδι, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών των χωρών που συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί σύντομα ο ανατολικός και ο νότιος αυτοκινητόδρομος για τη σύνδεση της Σερβίας με τη FYROM με τη Βουλγαρία που είναι σημαντική και για την Βουλγαρία και για την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο Σέρβος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη προς τη Σερβία και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αναβάθμιση των δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ από την Βουλγαρία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρουμανική προεδρία θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε ο κ. Βούτσιτς και προανήγγειλε ότι η επόμενη συνάντηση της τετραμερούς θα γίνει στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια της ρουμανικής προεδρίας.

Η Ρουμανία κατά την άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας θα εργασθεί για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την ένταξη στην ΕΕ και των υπολοίπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Νταντσίλα.

«Επιθυμούμε τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», είπε η κ. Νταντσίλα και αναφέρθηκε σε θέματα οικονομικής συνεργασίας της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ελλάδα, ενώ προανήγγειλε επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρουμανία, ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

«Η Ρουμανία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι πρέπει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 που αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ να εργασθούμε ώστε να δοθούν απαντήσεις σε διάφορες προκλήσεις όπως το Brexit, οι ευρωεκλογές και είμαι σίγουρη ότι όλοι μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον για τους πολίτες της ΕΕ», ανέφερε η κ. Νταντσίλα .

«Όλες οι συναντήσεις μας βρίσκονται σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για διεύρυνση, ανάπτυξη, πρόοδο και την αύξηση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων των πολιτών. Η πολιτική μας, όπως είναι και το θέλημα του Θεού, αφορά μια περιοχή που είναι ταυτόχρονα η πιο όμορφη και η πιο πολύπλοκη, από τον Δούναβη, μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο. Οι χώρες μας ως πληθυσμός και ως ΑΕΠ έχουν υλικό και δυναμικό και υπάρχουν πολλαπλάσια οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τη συνεργασία μας», είπε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στον ενεργειακό τομέα και στις υποδομές, ενώ για τις προσφυγικές ροές, είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ.

«Είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία τα καταφέρνει θαυμάσια, η Ρουμανία και η Σερβία το αναγνωρίζουν και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να μείνουμε μαζί. Να κρατιόμαστε γερά και να αλληλοϋποστηριζόμαστε» είπε ο κ. Μπορίσοφ.

***********

Η ατζέντα της Συνόδου

Στην ατζέντα της 6ης κατά σειρά, Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Ρουμανίας- Σερβίας, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και ευρύτερα της οικονομίας και μια σειρά άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κοινή υποψηφιότητα για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2030 (ή του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2028). Γι αυτό και η συνάντηση έγινε παρουσία και των υπουργών Αθλητισμού των τεσσάρων χωρν. Πρόκειται για μια πράξη υψηλού συμβολισμού, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον κ. Βούτσιτς καθώς, όπως είπε, μια περιοχή που έγινε γνωστή για τους πολέμους, τις διενέξεις και τις συγκρούσεις της θα γίνει γνωστή τώρα μέσα από τη συνεργασία για τη συνδιοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος.

Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για μια σειρά από τα προωθούμενα από τις τέσσερις χώρες έργα σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της διασυνδεσιμότητας και της ενέργειας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας, πρόκειται για μια ουσιαστική συνεργασία (η τετραμερής), που βασίζεται σε μια σειρά από πρότζεκτ ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη οικονομική και γεωπολιτική αξία στην περιοχή των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναδείχθηκε από την ελληνική πλευρά και ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και καινοτομίας. 'Αλλωστε, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσίπρας, στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί ένα "διεθνές ενεργειακό hub".

Συναντήσεις όπως η σημερινή εκτιμάται πως ενισχύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή και ως η "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης.

Η δε προώθηση, από την ελληνική πλευρά, τέτοιου είδους συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενδυναμώνει και επιβεβαιώνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)