to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 21.11.2018

Πολιτική

Ενισχύεται ο έλεγχος στη Δημόσια Διοίκηση: «Τεράστιες σε αριθμό» πλέον οι καταγγελίες πολιτών

Να καταλάβουν ότι ελέγχονται κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου


Να καταλάβουν ότι ελέγχονται κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Οι καταγγελίες πολιτών θα ξεπεράσουν φέτος τις 2.500-3.000 του 2017, οι επιθεωρητές έχουν φτάσει τους 25 και πολλές υποθέσεις παραπέμπονται σε άλλα αρμόδια ελεγκτικά σώματα, που θα πρέπει να αξιολογηθούν, πιστοποιηθούν και εξειδικευτούν ώστε να είναι σύγχρονα, όπως υπογράμμισε, καθώς ειδικές οικονομικές ή διαχειριστικές υποθέσεις θέλουν ειδικότερο έλεγχο και επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις.

Αναφερόμενη στην έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το 2017 που παραδόθηκε χτες στην Βουλή, η κ. Παπασπύρου είπε ότι «δίνεται κάθε χρόνο και στον πρωθυπουργό και στην Βουλή, όπως λέει ο νόμος, την παίρνουν και οι υπουργοί, αλλά και η αντιπολίτευση, οι πάντες».
 
Το περασμένο έτος έλεγχος έγινε σε 1.123 υποθέσεις, από μόλις 12 επιθεωρητές, όπως υπογράμμισε, με τη μεγαλύτερη σημασία να έχουν τα πειθαρχικά και τα ποινικά (που κοινοποιούνται στον Γενικό Επιθεωρητή). 
 
Επίσης, «είχαμε πάρα πολλές πειθαρχικές αποφάσεις ... κάναμε και πάρα πολλές ενστάσεις ... Πρέπει να καταλάβουν πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι ελέγχονται, να μην προχωρούν σε πράξεις που θα έχουν συνέπειες. Παρακολουθούνται τα πάντα σε αυτά τα θέματα», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά ασήμαντα θέματα όπως το ωράριο, αλλά «σοβαρά αδικήματα, π.χ. έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλες αμετάκλητές ποινές από δικαστήριο και βλέπετε μία πολύ ελαφριά αντιμετώπιση».
 
Ανέφερε παράλληλα ότι «οι καταγγελίες πολιτών που δεχόμαστε είναι πλέον τεράστιες σε αριθμό, πέρυσι ήταν γύρω στις 2.500-3.000 καταγγελίες, φέτος θα πάνε πολύ πιο πάνω ... Δεν μπορούμε εμείς να τις ελέγξουμε όλες. Ο Γενικός Επιθεωρητής έχει την δυνατότητα να τις διαβιβάζει και στα άλλα Σώματα, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας & Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), τον Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ... αναλόγως τις αρμοδιότητες».
 
Οι επιθεωρητές πλέον «έχουν γίνει 25, περιμένουμε να αυξηθούν κι άλλο. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε, να αξιολογήσουμε τα Ελεγκτικά Σώματα, όλα να πιστοποιηθούν και να εξειδικευτούν, να είναι πλέον σύγχρονα. Οι ειδικές υποθέσεις, οικονομικές, διαχειριστικές, θέλουν ειδικότερο έλεγχο και ειδικότερες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις ... αν ανατρέχουμε σε πραγματογνωμοσύνες (οι πραγματογνώμονες δεν έχουν τα εχέγγυα ενός εμπειρογνώμονα του Δημοσίου, που είναι καταρτισμένος και θα πει κατά κανόνα το σωστό) η υπόθεση θα τελειώσει πάρα πολύ αργά», όπως υπογράμμισε. Μπορείτε να δείτε την Έκθεση κάνοντας κλικ εδώ.

Να μην γίνονται «δικαστήρια» στα ΜΜΕ

«Έχουμε φτάσει σε μία εποχή που όσοι κατηγορηθούν για κάτι, επιτίθενται στους δικαστές και τους ελεγκτές ... δεν γινόταν αυτό παλιά. Σέβονταν τον δικαστή», είπε εξάλλου η κ. Παπασπύρου, αλλά από την άλλη πλευρά, ωστόσο, «τηρείτο και η μυστικότητα. Όταν βγαίνουμε και τα λέμε αυτά έξω και χωρίς στοιχεία κατηγορούνται άνθρωποι, όποιος και να είναι αυτός -ακόμη περισσότερο πολιτικοί ή υψηλά ιστάμενοι». 
 
Όπως σημείωσε, «πρέπει να γίνει ο έλεγχος, να διαπιστωθεί αν όντως φταίει, διαπράξει, παραλείψει κάτι. Δεν μπορεί να γίνονται τα ΜΜΕ δικαστήρια. Το θεωρώ απαράδεκτο ... επειδή ακριβώς έρχονται και παίρνουν οι εφημερίδες και γράφουν, οι τηλεοράσεις ... βεβαίως εκνευρίζονται οι άνθρωποι αυτοί. Πρώτα θα βγει το πόρισμα, μετά θα βγάλει πόρισμα ο εισαγγελέας και θα πει "έλα δω, σε κατηγορώ για 1, 2, 3". Θα απαντήσει σε αυτά και, εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι ένοχος, να τιμωρηθεί. Κάθε άνθρωπος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι ένοχος. Έχουμε καταντήσει πια τα δικαστήρια να γίνονται μέσω των ΜΜΕ».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)