to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 17.06.2015

Πολιτισμός

Ενημέρωση Ξυδάκη για τα ευρήματα στους σταθμούς του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών στους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό.


«Η πόλη τής Θεσσαλονίκης και η αρχαιολογική κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα, ευαισθησία, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο σταθμό Βενιζέλου», δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης επισκεπτόμενος σήμερα την ανασκαφή και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Και συνέχισε: «Η πόλη δε χρειάζεται μόνο τα καταστήματα, αλλά και την ιστορία πάνω στην οποία θα εδράζουν την εμπορική της δραστηριότητα. Το θέμα δεν είναι μόνο να κάνουμε ένα τεχνικό έργο, αλλά πάνω από όλα να έχουμε μια πόλη που θα μας θυμίζει το παρελθόν και θα μας ανοίγει το μέλλον».

Συνοδευόμενος από την αν. Γενική Γραμματέα του υπουργείου κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, ο κ. Ξυδάκης είχε συνάντηση με στελέχη της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. 

«Η απλούστερη λύση, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, είναι το μνημείο να παραμείνει ως έχει», είπε ο υπουργός. «Όμως είναι κάτι που θα μελετήσουμε, ενδεχομένως με βοήθεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να προκριθεί εκείνη η λύση που θα είναι η απλούστερη και οικονομικότερη με γνώμονα την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της Θεσσαλονίκης και την ουσιαστική ανάπτυξη της πόλης», τόνισε.

Με τον περιφερειάρχη συζήτησαν επίσης σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα για την Αμφίπολη και τα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία, που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Συμφώνησαν να καταρτισθεί ένα κεντρικό σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης  για την Αμφίπολη. Συζήτησαν επίσης για την κατανομή πόρων σε έργα αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και δομές σύγχρονου πολιτισμού, με γνώμονα πάντα την δημιουργία δικτύων, συνεργειών και όρων αειφορίας. 

Λίγο πριν από την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος του ενεχείρισε πρόταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την κυρία Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου και τον κ. Γιώργο Παπακώστα για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων και την ανάδειξή τους στη θέση όπου ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές του μετρό και συζήτησαν επ’ αυτής σε πολύ θερμό κλίμα.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)