to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:37 | 22.11.2016

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Η πολιτική βούληση για συμφωνία δεν συνεπάγεται τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας και υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά

Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.


Τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την κατάθεση του Προϋπολογισμού και την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

 

«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, ιδιαίτερα για το ζήτημα των εργασιακών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, και «είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που όπως είπε «απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, ιδιαίτερα για το ζήτημα των εργασιακών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε δε, ότι ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760.000.000 ευρώ, που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με επιπλέον 300.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας. Ακόμη, τη συνεισφορά 100.000.000 ευρώ, για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250.000.000 ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

 

«Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία, αποτελεί ήδη μια δύσκολη επιλογή, ήταν όμως σαφής από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ασκούν κριτική ανέξοδη και εύκολη, πρέπει να θυμηθούν ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, και 4,5% για το 2017. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, απαιτούνταν προϋπολογισμοί πολύ πιο σκληρής και αντικοινωνικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε ό,τι αφορά την κριτική για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που πράγματι είναι μεγάλες, οφείλουν όσοι ασκούν κριτική και υπόσχονται τάχα φοροελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό, να μας πουν με ποιο τρόπο νομίζουν ότι θα έπρεπε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Η κριτική στην υπερφορολόγηση είναι θεμιτή και εύλογη, πρέπει όμως να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη αντιπρόταση. Και αν η αντιπρόταση αυτή εμπεριέχει περικοπές δαπανών από τους τομείς της υγείας και της παιδείας, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και εξοικονομήσεις από ανελαστικές δημόσιες δαπάνες, και μαζικές απολύσεις στον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα, πρόκειται για μια αντιπρόταση κοινωνικά καταστροφική. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεικτή, ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

«Βασική μας μέριμνα» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι η ανακατανομή των βαρών και η στήριξη παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς όσων έχουν περισσότερο ανάγκη. Η αντιπολίτευση οφείλει να ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία και να αποφεύγει τοποθετήσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και την αποτυχία. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνουν τα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία. Οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εισηγείται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας την τακτική της καταστροφολογίας και του μηδενισμού, είναι επικίνδυνες για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο αλλά και το πολιτικό προσωπικό της συστράτευσης που εξήγγειλε χθες ο αρχηγός της Ν.Δ, είναι προφανές ότι στοχεύει στην παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Εξάλλου, έγινε σαφές ότι το πολιτικό προσωπικό στο οποίο απευθύνεται, αναζητά με ακατανόητο και αδικαιολόγητο από τις εξελίξεις ναρκισσισμό και επιδιώκει απλώς τη δικαίωσή του και όχι την έξοδο από την κρίση. Στον αντίποδα αυτής της εκστρατείας παλινόρθωσης του πολιτικού συστήματος, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την δουλειά μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησης για την τροπή που πήραν οι χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη. «Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε «τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά και είναι απολύτως προσηλωμένη στην επίλυση όλων των ανοικτών θεμάτων, με αίσθημα ευθύνης, με μεθοδικότητα και συνέπεια» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ


 

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω, πριν ξεκινήσω την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, να εκφράσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κύριος Στεφανόπουλος υπήρξε ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος, τη σεμνότητα και την ακεραιότητά του τον δημόσιο βίο της χώρας μας. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Στην ενημέρωση τώρα:

Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο Χίλτον.

Οι θεσμοί αποχωρήσαν σήμερα από τη χώρα, οι διαπραγματεύσεις όμως θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπου υπάρχουν ακόμα μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, όπως στα εργασιακά, στα ενεργειακά καθώς και στο σκέλος των δημοσιονομικών.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, επομένως το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό μας σενάριο.

Είναι όμως σαφές πώς αυτό προϋποθέτει την ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική αυτή βούληση. Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.


 

Η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία, δεν συνεπάγεται όμως και σε καμία περίπτωση, και βούληση για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, αλλά ούτε και για υποχωρήσεις αρχών, ιδίως στον τομέα των εργασιακών.

Επίσης κατατέθηκε χθες, όπως γνωρίζετε, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017. Σε ό,τι αφορά τα βασικά μεγέθη προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει επίσης και μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις όπως:

-Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά.

-Την ενίσχυση με επιπλέον 300 εκατομμύρια για το Κοινωνικό Κράτος, και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας.

-Τη συνεισφορά 100 εκατομμυρίων για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

-Και τέλος, την αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα το οποίο συμβαίνει για πρώτη φόρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και των προγραμμάτων.

Γνωρίζουμε ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία αποτελεί μια δύσκολη επιλογή. Ήταν όμως σαφής πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που ασκούν ανέξοδη και εύκολη κριτική πρέπει να θυμηθούν ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 4,5% για το 2017.

Απαιτούνταν δηλαδή, για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, προϋπολογισμοί πολύ πιο σκληρής και αντικοινωνικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και σε ό, τι αφορά την κριτική για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που πράγματι είναι μεγάλες, οφείλουν όσοι ασκούν κριτική και υπόσχονται τάχα φοροελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό, να μας πουν με ποιο τρόπο κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε να καλυφθούν τα κενά.

Διότι η κριτική στην υπερφορολόγηση είναι θεμιτή και εύλογη πρέπει όμως να συνοδεύεται και από αντιπρόταση.

Και αν αυτή εμπεριέχει περικοπές δαπανών από υγεία και παιδεία, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και εξοικονομήσεις από ανελαστικές δημόσιες δαπάνες καθώς και μαζικές απολύσεις στον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα τότε αυτή είναι μια αντιπρόταση κοινωνικά καταστροφική. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από τον ελληνικό λαό.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απογοήτευση της για την χθεσινοβραδινή εξέλιξη στις διαβουλεύσεις στην Ελβετία.

Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Κυβέρνηση για τα επόμενη βήματα και δηλώνουμε την σταθερή προσήλωση μας στις συνομιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά και είναι απολύτως προσηλωμένη στην επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων με αίσθημα ευθύνης, με μεθοδικότητα και συνέπεια. Βασική μας μέριμνα είναι η ανακατανομή των βαρών και η στήριξη, πάρα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, όσων έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η αντιπολίτευση, οφείλει να ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία και να αποφεύγει τοποθετήσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και την αποτυχία.

Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνουν τα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία.

Οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εισηγείται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας την τακτική της καταστροφολογίας και του μηδενισμού είναι επικίνδυνες για την χώρα.

Σε ό,τι αφορά δε το πολιτικό πλαίσιο αλλά και το πολιτικό προσωπικό της συστράτευσης που εξήγγειλε χθες ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, είναι προφανές ότι στοχεύει στην παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Εξάλλου έγινε σαφές, ότι το πολιτικό προσωπικό στο οποίο απευθύνεται, αναζητά με ακατανόητο και αδικαιολόγητο από τις εξελίξεις ναρκισσισμό, απλώς τη δικαίωση του και όχι την έξοδο από την κρίση.

Στον αντίποδα αυτής της εκστρατείας παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα και σκληρή δουλειά στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την προκλητική του, έτσι, διάθεση στη χώρα μας και έβαλε στην πραγματικότητα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοια δήλωση του Τούρκου προέδρου. Υπάρχει ένα δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτο. Και με αυτή την έννοια θέλω να σας πω ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να σχολιάσει δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι η θέση μας καθώς και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας σε ο, τι αφορά την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης, είναι γνωστή.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφέρατε στο εισαγωγικό σας σημείωμα, στην ανάγνωσή σας, δύο φορές τη φράση «πολιτική βούληση». Και μάλιστα είπατε ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει αυτό, η πολιτική βούληση, για να κλείσει η συμφωνία. Θέλω να σας ρωτήσω, η κυβέρνηση αναζητά πολιτική βούληση και από τους εταίρους; Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν τα βρίσκουμε σε κάποια πράγματα, στους αριθμούς, ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνίες και επαφές με ξένους ηγέτες και θεσμικούς, ώστε να υπάρξει αυτή η πίεση και η πολιτική βούληση από τις άλλες πλευρές; Ευχαριστώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις μεριές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη βάση του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχουμε θέσει. Δηλώνουμε, ξανά, και με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δική μας προσπάθεια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν την μεγάλη προσπάθεια, η οποία γίνεται για να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές. Και να καλυφθούν με τρόπο ο οποίος θα μπορεί να γίνει κοινά αποδεκτός.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς λέτε ότι έχετε πολιτική βούληση –φάνηκε και με τον ανασχηματισμό αυτό- ωστόσο εάν δεν επιδειχθεί τελικά, διότι φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες και στους κόλπους των δανειστών, δεν επιδεχθεί πολιτική βούληση από όλες τις άλλες πλευρές, η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο; Κάτι άλλο να κάνει για να υπερκεράσει τυχόν καθυστέρηση; Τι χρονικό ορίζοντα έχετε; Δηλαδή, δεν γίνεται κατορθωτό, η συμφωνία δεν γίνεται κατορθωτή στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι πότε έχει περιθώριο να περιμένει η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση μια συμφωνία με τους δανειστές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, το κλίμα το οποίο υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, είναι ότι συνεχίζουμε με προσήλωση την προσπάθεια έτσι ώστε να κλείσουμε την πολιτική μας συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια και σε αυτήν τη βάση θεωρώ ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καθώς το ρεπορτάζ λέει ότι οι μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση υπάρχουν με το ΔΝΤ για τα εργασιακά και επειδή υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρεπορτάζ ότι υπάρχουν διαφωνίες μέσα στους κόλπους των θεσμών, θέλω να ρωτήσω: Η κυβέρνηση θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θέλει τη συνέχιση και με ποια μορφή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος. Αυτό το οποίο θέλουμε να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους είναι ότι το ΔΝΤ οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα τα οποία προβλέπονται για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά υψηλά και αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα είναι προβληματικά και θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα πρέπει αυτή την τοποθέτησή του να την πει ανοιχτά και με παρρησία. Σε κάθε περίπτωση, από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει πολιτική συμφωνία όλων των πλευρών μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2016.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Σας ανησυχεί καθόλου, όσον αφορά τα εργασιακά, η θέση του ΣΕΒ; Και πόσο καθοριστικό, ενδεχομένως, ρόλο μπορεί να παίξει στη διαπραγμάτευση, όταν ο ΣΕΒ, για παράδειγμα, είναι υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, λέει ότι οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να υπάρξουν για να σωθούν –είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, λέει- παραγωγικές επιχειρήσεις. Και μιλά, επίσης, για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Αυτά είναι θέματα που σας ανησυχούν στις διαπραγματεύσεις ή είναι θέματα τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ. Ο ΣΕΒ οφείλει, όταν κάνει συγκεκριμένες τοποθετήσεις δημόσια, να τηρεί αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, σας λέω ότι σε ό,τι αφορά το θέμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία κλείνει το ζήτημα μια και καλή. Κανείς δεν μπορεί να πάει πέρα από τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες ερμηνεύουν αυθεντικά το ελληνικό Σύνταγμα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, εμείς έχουμε δηλώσει τη σταθερή προσπάθειά μας να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ρήτρας ευνοϊκότερης ρύθμισης. Θεωρούμε ότι έχουμε στη φαρέτρα μας ισχυρά επιχειρήματα και οικονομικά και νομικά, αλλά και επιχειρήματα που αφορούν το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και εκτιμάμε ότι μια επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι στο πλάι μας έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα και νομίζουμε ότι αυτά τα επιχειρήματα στο τέλος θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

ΣΒΕΡΚΟΣ: Για το Κυπριακό, κύριε υπουργέ: Εκφράσατε την απογοήτευση της κυβέρνησης αναφορικά με αυτή την παύση, τέλος πάντων, άλλοι μιλάνε για ναυάγιο στις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που μιλούν για μια επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, του κ. Ερντογάν. Πρόκειται να υπάρξει τέτοια συνάντηση; Μάλιστα, οι πληροφορίες που φτάνουν από διάφορες μεριές, μιλούν και για συγκεκριμένη ημερομηνία, την 4η Δεκεμβρίου. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, συνομίλησαν για αρκετή ώρα και εκφράστηκε από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού η θέληση για μια διμερή συνάντηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε ό,τι αφορά το ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων. Σε ό,τι αφορά αυτή τη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία και όπως καταλαβαίνετε, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, θα δούμε ποια θα είναι ακριβώς τα επόμενα βήματα. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, θεωρούμε ότι υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, με προσεκτικά βήματα θα προχωρήσουμε, καθώς, όπως καταλαβαίνετε, το θέμα του Κυπριακού είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η 4η Δεκεμβρίου, επομένως, δεν υπάρχει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, απάντησα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα μετά τη συνάντηση του κ. Καμμένου με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη προέκυψε σύγκλιση των δύο, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Προέδρου της Ν.Δ. για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι; Είναι υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν θεωρώ, αυτή τη στιγμή, ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής στράτευσης.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να αναλάβει ενδεχομένως κάποια πρωτοβουλία για να υπάρξει εθνική γραμμή στο θέμα του χρέους; Να καλέσει, μάλλον να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επ΄ αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του χρέους δεν είναι απομονωμένο από τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. Θεωρούμε ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Δηλαδή, πρώτα κλείνει το κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνέχεια ανοίγει το ζήτημα του χρέους. Ωστόσο, θέλω να σας πω ότι το χρέος δεν είναι ένα πολιτικά ουδέτερο ζήτημα, διότι αφορά και τον τρόπο με τον οποίο κανείς θα αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει πιθανή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε περίπτωση που υπάρξει ρύθμιση. Με αυτή την έννοια, οι πολιτικές διαφορές παίζουν πολύ σαφή ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται κανείς για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σας λέω ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, με τη Ν.Δ. δεν υπάρχουν χώροι σύγκλισης, δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προέλθει από μια ρύθμιση του χρέους. Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν εξαιρετικά ικανοποιημένοι εάν βλέπαμε πολιτικές συγκλίσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι στόχος της κυβέρνησης και μοναδικό σενάριο να έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που εσείς επιβεβαιώσατε στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, υπάρχει χάσμα μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για τα εργασιακά και δηλώνετε ότι δεν θα κάνετε υποχωρήσεις αρχών, δεν θα πάτε πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαραχτεί. Όλα αυτά πώς συνδυάζονται; Θέλω να πω, τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι μπορεί αυτό το χάσμα, ιδιαίτερα στα εργασιακά, να έχει γεφυρωθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου; Και εάν είστε διατεθειμένοι, ενδεχομένως, να κάνετε πίσω και σε ποιες ακριβώς από τις τοποθετήσεις σας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η αισιοδοξία προκύπτει από το γεγονός ότι ειδικά στα εργασιακά οι ελληνικές θέσεις έχουν ισχυρότατα επιχειρήματα, τα οποία δεν είναι πολιτικά απλώς, αλλά είναι και οικονομικά και νομικά, όπως σας έλεγα προηγουμένως. Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα, αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι όλα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, πρέπει να ισχύουν και στη χώρα μας. Αυτά είναι βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου. Και με αυτή την έννοια εκτιμάμε ότι θα γίνουν οι θέσεις αυτές αποδεκτές, εκ μέρους των θεσμών και θα γίνουν αποδεκτές τελικά και στο Eurogroup. Επίσης, αυτό το οποίο είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ήταν εξαιρετικά σαφές. Είναι προφανές ότι αυτό το οποίο επιζητάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη, είναι την πολιτική συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, αφού υπάρξει και νομοθέτηση των λεγόμενων προαπαιτούμενων και λοιπά. Ξέρετε όλοι τη διαδικασία. Αυτό που επιζητάμε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι μία πολιτική συμφωνία ότι κλείνουν τα ζητήματα. Και από εκεί πέρα αυτό το οποίο μένει είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΑΝΗ: Το πρακτορείο ειδήσεων MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, αναφέρει σήμερα ότι αναζητεί ο ESM εναλλακτική λύση, προκειμένου το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα, στην περίπτωση, βεβαίως, που δεν γεφυρωθούν οι διαφορές που έχουμε τώρα στη διαπραγμάτευση. Και ως παράδειγμα, αυτές οι ευρωπαϊκές πηγές αυτής της εναλλακτικής λύσης, αναφέρουν περαιτέρω καθορισμό κάποιων μεσοπρόθεσμων μέτρων, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα δηλαδή. Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο; Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι στα πλαίσια της πολιτικής λύσης, που λέτε κι εσείς, εκδηλώνονται τέτοιες πρωτοβουλίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι δεν μπορώ να σχολιάσω δημοσιεύματα. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον δεν υπάρχει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Δύο ερωτήσεις θέλω να κάνω. Η πρώτη για το Κυπριακό. Ανησυχεί η κυβέρνηση μήπως από την τροπή που πήραν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων από τη μία πλευρά, οι δηλώσεις Ερντογάν, η κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα, το προσφυγικό που είναι ανοιχτό, μήπως έρχεται η Ελλάδα, τουλάχιστον σε μερίδιο ευθύνης, να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αντιστοιχεί; Και συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, με δεδομένο ότι έχει ζητήσει και αυτή τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιες δηλώσεις Ερντογάν αναφέρεστε;

ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Και αυτές που έχουν προηγηθεί, αλλά και τα δημοσιεύματα που είπατε εσείς νωρίτερα ότι είναι δημοσιεύματα και δεν είναι δηλώσεις, δηλαδή περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ότι γι’ αυτόν είναι συζητήσιμη. Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Και το άλλο είναι, όσον αφορά τις διεργασίες που γίνονται, γιατί όλο το Σαββατοκύριακο είδαμε ότι υπάρχει μια συζήτηση και ένα φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μέσω συναντήσεων στελεχών της κυβέρνησης και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη. Από την άλλη πλευρά, χθες ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα πρέπει να κληθείτε και εσείς την επόμενη ημέρα των εκλογών, όποτε γίνουν αυτές, να συμμετέχετε και εσείς σε ένα επόμενο σχήμα; Αυτό που λέγεται πια ως «πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς» ενδιαφέρει την κυβέρνηση στο πλαίσιο συναινέσεων που τυχόν αναζητεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 του Δεκέμβρη στο Eurogroup. Να πάρουμε αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους και να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και μέχρι τότε υπάρχει πολύς χρόνος και θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, θέλω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. Να σας θυμίσω ότι πάγια θέση δική μας είναι ότι εμπλεκόμαστε στα ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Επομένως, δεν έχουμε καμία απολύτως εμπλοκή στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό και για τα οποία χθες δεν βρέθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Επομένως, δεν καταλαβαίνω ποιο ακριβώς βάρος εννοείτε ότι επωμίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)