to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 31.01.2019

Πολιτική

Δημ. Τζανακόπουλος: Προσβάλλουν τους εργαζόμενους αυτοί που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωση του κατώτατου μισθού (βίντεο)

Για «απόλυτο κυνισμό ενός πολιτικού προσωπικού που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο briefing της Πέμπτης 31/1


«Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, «στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο»,καθότι, όπως πρόσθεσε, «από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

«Εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού αυτοί που συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωσή του»

Ο Δημ. Τζανακόπουλος, ανέφερε ότι παράλληλα με το «αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και τους κύρους της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα», συνεχίζεται και η «μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων», για να υπογραμμίσει ότι από αύριο, 1η Φεβρουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα που, όπως είπε, συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου για τους νέους με μείωση 32%. «Δεν είναι απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα».

Δήλωσε επίσης ότι «για την ελληνική κυβέρνηση, η προσήλωση στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, είναι διαρκής», παραπέμποντας ως προς αυτό στα πεπραγμένα της.

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα «το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι «η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει».

Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας στην Τουρκία

Όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια ο Δημ. Τζανακόπουλος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Ερντογάν.

Την επομένη, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Η 25η Ιανουαρίου του 2019, θα αποτελεί στο εξής ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την Ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μιας διένεξης 27 ετών στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο.

Από το 1992 μέχρι και σήμερα εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού.

Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποκαθιστά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια της συνανάπτυξης, της φιλίας των λαών αλλά και της συνεργασίας είναι ιστορικής σημασίας.

Διότι πρόκειται για ένα γεγονός που συμβολοποιεί τη νίκη του πολιτικού θάρρους και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου, απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία και το εμπόριο μίσους.

Απομένει πλέον η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την Ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως,  θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του  Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος.

Η Ελλάδα, όμως, τη στιγμή που κάνει το αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της στο διεθνές στερέωμα, παράλληλα συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων.

Από αύριο λοιπόν, 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

Συγκεκριμένα:

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11%, από τα 586,08 ευρώ το μήνα, στα 650 ευρώ.

Ο υποκατώτατος μισθός  καταργείται. Επομένως, διαμορφώνεται μια αύξηση της τάξης του 27% για όσους νέους και νέες μέχρι 25 ετών αμείβονταν με τα 511 ευρώ που όριζε αυτή η απαράδεκτη διάταξη και πλέον θα λαμβάνουν το ποσό που προβλέπει ο κατώτατος μισθός, δηλαδή 650 ευρώ τον μήνα επίσης.

Επιπλέον:

Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.

Το επίδομα ανεργίας επίσης, αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ.

Ενώ η αύξηση αυτή, συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Οι εργαζόμενοι που θα δουν άμεσα από αύριο κιόλας, αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα τους, ανέρχονται στις 880.000.

Δεν είναι λοιπόν απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού τα κόμματα που συνυπέγραψαν το 2012 την μείωση του κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους με μείωση 32% στις αποδοχές τους.

Είναι προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα.

Αναδεικνύει το δίχως άλλο, το μίσος για τον κόσμο της εργασίας του πολιτικού προσωπικού που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και γονάτισε έναν ολόκληρο λαό. Αναδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία και τον φανατισμό του παλιού πολιτικού συστήματος που συμπεριφέρθηκε στους χαμηλόμισθους και τη νέα γενιά, σαν να ήταν πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση.

Για την ελληνική κυβέρνηση, η προσήλωση στη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή είναι διαρκής, όπως αναδεικνύουν εξάλλου και τα πεπραγμένα της.

-380.000 νέες θέσεις εργασίας στην τετραετία

-8,5% μείωση της ανεργίας από το 2014

-Καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, από το 20% στο 9% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας

-Επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Και θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ σε ένα ακόμη ζήτημα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αναφέρομαι στην έξοδο της χώρας στις αγορές.

Η έκδοση 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου οδήγησε στην άντληση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι προσφορές υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ και μάλιστα η ποιότητα του βιβλίου προσφορών αποδεικνύει μια ουσιαστική στροφή.

Η Ελλάδα πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον και πραγματικών επενδυτών και όχι μόνο των hedge funds.

Η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε λοιπόν με τον πιο εμφατικό τρόπο λοιπόν ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.

Και πάλι όμως, κάποιοι στο εσωτερικό μεμψιμοιρούν.

Είναι αυτοί που υπερηφανεύονται για την έξοδο στις αγορές το 2014 με επιτόκιο στο 4,95% και που λίγους μήνες μετά όταν αποπειράθηκαν να κάνουν νέα έκδοση ομολόγου, βρήκαν τοίχο.

Είναι αυτοί που μας κατηγόρησαν το 2017 όταν επιτύχαμε επιτόκιο χαμηλότερο από του 2014, για σκηνοθετημένη έξοδο η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί καθώς υποτίθεται ότι θα έρχονταν το 4ο μνημόνιο και όλα τα συναφή καταστροφολογικά σενάρια.

Και τώρα που το κουπόνι ανήλθε στο 3,45% ενώ η απόδοση του ομολόγου στο 3,6%, με τη χώρα εκτός μνημονίων, να βρίσκει ξανά σταθερή πρόσβαση στις αγορές, συνεχίζουν την πολεμική τους με άρρητα ρήματα.

Προειδοποιήσαμε εγκαίρως.

Η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει.

Θέλω να κλείσω αυτή τη σύντομη εισαγωγή ενημερώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου θα επισκεφθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα ενώ μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την επομένη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι απαντήσεις στους πολιτικούς συντάκτες:

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρακολουθήσαμε όσα είπατε για τα όσα έκανε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Ακούσαμε και στην εισαγωγή σας την κριτική προς άλλα κόμματα. Η Ν.Δ., πάντως, εξακολουθεί να σας καταλογίζει ότι έχετε ήδη καθυστερήσει πολύ, καθυστερήσατε δύο χρόνια. Και η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, σας κατηγορεί γιατί δεν μπορέσατε να επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, γιατί είχατε μιλήσει τότε για επαναφορά του κατώτατου μισθού. Θεωρείτε ότι αυτή η κριτική δεν έχει βάση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι δεν έχει καμία απολύτως βάση. Τη θεωρώ απίστευτα υποκριτική, καθώς ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η ΝΔ οποτεδήποτε ρωτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, σε σχέση με το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, το οποίο αποτελούσε μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, διακηρυγμένη μάλιστα προτεραιότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό, περίπου ενάμιση χρόνο πριν είχαμε δηλώσει και είχαμε διακηρύξει ότι είναι πολιτικός στόχος της κυβέρνησης η αύξηση του κατώτατου μισθού αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οποτεδήποτε λοιπόν η ΝΔ ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα απέφυγε να πάρει θέση. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, σε σχετικές δηλώσεις του πριν από έναν χρόνο, είχε πει ότι δεν θεωρεί πως η ελληνική οικονομία έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να υποστηρίξει ακόμη και μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού και διαρκώς μετέθετε το συγκεκριμένο ζήτημα στο απώτερο μέλλον, αφού πρώτα θα είχε σημειώσει η χώρα πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ έρχονται και συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια και δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Από τη μία μεριά, η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ως κλασικός νεοφιλελεύθερος, θεωρεί ότι προϋπόθεση για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η συντριβή της εργασίας. Είναι η μείωση του μεροκάματου, είναι η μείωση του ημερομισθίου, είναι η μείωση του κατώτατου μισθού, διότι έτσι υποτίθεται ότι θα δημιουργηθούν επενδυτικά κίνητρα, καθώς μια μείωση του μισθού, σύμφωνα με αυτή τη λογική, αυτό το οποίο κάνει είναι να τονώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, να δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις. Είναι οι γνωστές συνταγές του θατσερισμού, οι οποίες οποτεδήποτε έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν -και δοκιμάστηκαν και στην Ελλάδα κατά την περίοδο των μνημονίων- οδήγησαν σε ακόμη χειρότερα, ακόμη καταστροφικότερα, οικονομικά αποτελέσματα.

Δείτε για παράδειγμα τι έγινε την περίοδο του 2012, όταν η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου επέλεξε τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και 32% για τους νέους. Την επόμενη χρονιά, το 2013, παρά αυτή την κίνηση, η οποία εντασσόταν στο σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης, που ήταν ο βασικός άξονας των δύο πρώτων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, χτύπησε το ζενίθ της, έφτασε στο 28,5%. Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει σύνδεση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ύφεση συνέχισε να σημειώνεται στην ελληνική οικονομία. Άρα, δεν υπήρξε καμία ευθεία συσχέτιση, αν θέλετε, το αντίθετο έγινε, αντιστρόφως ανάλογη ήταν η κίνηση. Δηλαδή, όσο περισσότερο μειωνόταν ο κατώτατος μισθός τόσο βαθύτερα βυθιζόταν η ελληνική οικονομία στη δίνη της ύφεσης.

Άρα, λοιπόν, από τη δική μας μεριά, έχουμε μια εντελώς διαφορετική πολιτική και οικονομική αντίληψη. Λέμε ότι για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να πατήσει σταθερά στα πόδια της, για να μπορέσει να τονωθεί και να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η ανάπτυξη, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Άρα, λοιπόν, εδώ μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά, δύο εντελώς αντιπαρατιθέμενα, απολύτως αντιπαρατιθέμενα, πολιτικά σχέδια. Από τη μία μεριά, το κλασικό σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, που έχει αποτύχει οπουδήποτε στον κόσμο κι αν έχει εφαρμοστεί και έχει οδηγήσει σε οικονομικές καταστροφές και κρίσεις. Και από την άλλη μεριά, μια πολιτική στήριξης και του εισοδήματος, αλλά και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, που αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, την προϋπόθεση για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω το εξής: ότι ανάμεσα στα αντιφατικά που ακούμε για αυτή την αύξηση -για άλλους είναι μικρή, για άλλους είναι μεγάλη- ήθελα να ρωτήσω τι απαντάτε στην κριτική, όσον αφορά το γεγονός ότι και αυτή η αύξηση θα απορροφηθεί ή θα εξανεμιστεί από τη μείωση του αφορολογήτου, που, ειρήσθω εν παρόδω, θα γίνει 01/01/2020. Δηλαδή, μπορεί να μην είστε και κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι πιστεύετε;

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Άσχετα εγώ τι πιστεύω. Τι απαντάτε πάνω σε αυτό το θέμα; Θα το παλέψετε τώρα ή θα ζήσουμε το θρίλερ των συντάξεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, κ. Στρατάκη. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε τέτοιου τύπου κατηγορίες, τέτοιου τύπου καταστροφολογικά αντιπολιτευτικά αφηγήματα για παραπάνω από δύο χρόνια. Θυμάστε ότι, ήδη από το καλοκαίρι του 2017, η αξιωματική αντιπολίτευση στήριζε τη ρητορική της για το επερχόμενο τέταρτο μνημόνιο στην υποτιθέμενη, βέβαιη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Εμείς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επιχειρηματολογήσαμε με τεκμηριωμένες θέσεις ότι το μέτρο αυτό ήταν αχρείαστο απολύτως για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του 2019. Παλέψαμε για αυτή τη θέση. Εξηγήσαμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους εταίρους μας ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά θα δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και καταφέραμε να το κερδίσουμε. Άρα, λοιπόν, εκεί κάπου κατέρρευσε το αφήγημα της ΝΔ περί ενός υποτιθέμενου τετάρτου μνημονίου, καθώς θα ίσχυαν προνομοθετημένα μέτρα μετά την έξοδο από την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας.

Τώρα, μετά την, κατά τη γνώμη μου, εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, η ΝΔ φαίνεται ότι ανακαλύπτει έναν νέο δράκο. Μας λέει ότι το 2020, την 01/01/2020, θα εφαρμοστεί το μέτρο του αφορολόγητου και άρα θα απορροφηθεί ένα τουλάχιστον μέρος από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα σας πω γιατί πρόκειται για δράκο. Και θα σας πω και ποια είναι η μοναδική πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβεί.

Πρόκειται για δράκο, γιατί όπως επιχειρηματολογήσαμε για το αχρείαστον του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, θα έχουμε τη δυνατότητα να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή οποιουδήποτε επιπρόσθετου μέτρου, ώστε η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και το 2020, και το 2021, και το 2022. Αντίθετα, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται, με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που μέχρι στιγμής δεν έχουν πέσει ποτέ έξω, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσο αυτή η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, φαίνεται, λοιπόν, ότι όχι απλώς επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά δημιουργείται και δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος για το 2019 εκφράστηκε με τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019, τα μέτρα ελάφρυνσης και δημοσιονομικής επέκτασης.

Μία πιθανότητα υπάρχει να συμβεί το κακό αυτό σενάριο. Η πιθανότητα αυτή είναι, αν ο μη γένοιτο, στις εκλογές που μεσολαβούν ο κ. Μητσοτάκης αναδειχθεί σε πρωθυπουργό της χώρας. Διότι θέλω να σας θυμίσω ότι το μέτρο του αφορολόγητου έχει ενσωματωθεί και έχει υιοθετηθεί από τη ΝΔ στο πολιτικό της πρόγραμμα, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ το προηγούμενο φθινόπωρο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα μειώσει την εισαγωγική φορολογική κλίμακα, δηλαδή από 20% θα την πάει στο 9%. Αλλά δήλωσε κιόλας ότι αυτό θα συμβεί εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου, το οποίο έχει ενσωματώσει στο πολιτικό του πρόγραμμα και στις οικονομικές του προβλέψεις. Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η μοναδική πιθανότητα, η οποία δεν πιστεύω ότι έχει και ιδιαίτερη αξία να τη συζητάμε, καθώς αυτή η κυβέρνηση θα καταφέρει να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνω λίγο στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Χαρακτηρίσατε υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης γενικώς και της ΝΔ ειδικώς. Αναρωτιέμαι, θεωρείτε ότι είναι και υπερβολικός ο προβληματισμός που διατυπώνουν οι επιχειρήσεις; Αυτή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μπορεί να επιφέρει ζητήματα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας; Ή να αυξήσει την αδήλωτη εργασία, ακόμη και τις απολύσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κλασικά επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιεί ένα τμήμα των επιχειρήσεων από καταβολής καπιταλισμού. Ότι οποτεδήποτε αυξάνεται ο κατώτατος ή οποιοσδήποτε άλλος μισθός τότε αυτό οδηγεί σε απώλεια ανταγωνιστικότητας, οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας. Σας είπα και προηγουμένως, στην απάντηση που έδωσα στον κ. Παντελάκη, ότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα εμπειρικά δεδομένα, αλλά και από την ίδια τη θεωρία. Δεν έχει συμβεί ποτέ. Θέλω, όμως, να δώσω και μερικά παραδείγματα για να το κάνουμε σαφές. Εάν ίσχυε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το ύψος του μισθού, τότε οι χώρες της Αφρικής ή της Ανατολικής Ασίας θα ήταν στην κορυφή των χωρών που είναι οι πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο. Θα ήταν στην κορυφή της λίστας ανταγωνιστικότητας. Κάτι τέτοιο, όπως έχετε δει, δεν συμβαίνει. Δεν είναι κορυφαία στην ανταγωνιστικότητα για παράδειγμα η Ινδία, που έχει πάρα πολύ χαμηλά μεροκάματα. Δεν είναι κορυφαίο στην ανταγωνιστικότητα το Πακιστάν, που έχει πάρα πολύ χαμηλά μεροκάματα. Αντιθέτως, στην κορυφή της λίστας ανταγωνιστικότητας βρίσκονται χώρες με πολύ υψηλούς μισθούς, όπως είναι η Σουηδία, όπως είναι η Νορβηγία, όπως είναι η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι και στη Γερμανία υπάρχει κοινωνικό dumping, δηλαδή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εργαζομένων που διαβιούν με πολύ χαμηλούς μισθούς. Αλλά, παρόλα αυτά, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι το ύψος του μισθού δεν συνδέεται ευθέως με την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας είναι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, είναι η δυνατότητα η οικονομία αυτή να είναι εξωστρεφής, είναι η δυνατότητα να καταπολεμά τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, να έχει ένα καλό επίπεδο δημόσιων επενδύσεων, ένα καλό επίπεδο επενδυτικού κλίματος. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι, για τους οποίους αυτό το επιχείρημα, το οποίο προβάλλεται πολλές φορές από τις επιχειρήσεις ή από κάποιες επιχειρήσεις, δεν είναι ορθό. Ξέρετε, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται μια επιχείρηση για να μπορέσει να αυξήσει την κερδοφορία της και το πιο εύκολο πράγμα που έχει να κάνει ή γι’ αυτό το οποίο θεωρεί ως το πιο εύκολο είναι να μειώσει τον μισθό. Αυτό, προσέξτε, είναι και ένα αντικίνητρο για την καινοτομία στις επιχειρήσεις. Για να μπορέσουν, δηλαδή, να δημιουργήσουν όρους μεγαλύτερης παραγωγικότητας της εργασίας και να μην προστρέχουν κάθε φορά στη μείωση του μισθού ως μέσου για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Άρα, λοιπόν, εμείς αυτό το οποίο φτιάχνουμε εδώ, είναι ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο δεν στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας. Στηρίζεται στην εργασία, έχει επίκεντρο την εργασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους υψηλούς μισθούς που δημιουργούν ζήτηση, δημιουργούν όρους καινοτόμας οικονομίας και όχι μιας οικονομίας, η οποία, κατά κύριο λόγο, θα άρμοζε σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ή του αναπτυσσόμενου καπιταλισμού, αν θέλετε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, σε άλλο θέμα. Ήθελα να σας ρωτήσω, πόσο σας ικανοποιεί η εικόνα των τελευταίων ημερών στη Βουλή, αυτή η εικόνα της γκαζόζας με τον πρώην κυβερνητικό σας εταίρο….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω αν η γκαζόζα θεωρείτε ότι είναι ευθύνη καθ’ οιονδήποτε τρόπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Τσακίρη.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν λέω αυτό. Λέω πόσο σας ικανοποιεί η εικόνα που δίνεται στη Βουλή…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δίνεται με έψιλον ή άλφα γιώτα;

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Επίσης, ήθελα να σας ρωτήσω αν θα απαντήσετε κάποια στιγμή σε αυτά που σας καταμαρτυρά ο πρώην κυβερνητικός σας εταίρος, δηλαδή αν όντως υπήρχε πρόταση από τον πρωθυπουργό προς εκείνον να μπει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτός και τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τι απαντάτε στις απειλές του ότι δεν θα κάνετε παρέλαση εάν διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού να ξεκινήσω, τώρα, κύριε Τσακίρη και πού να τελειώσω; Λοιπόν, θα σας πω το εξής: το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας κρίθηκε, νομίζω, κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης όπου και η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές, δηλαδή, την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Νομίζω, λοιπόν, ότι ως προς το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα.

Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά την ιδιότυπη κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, δηλαδή ότι έχουμε το τελευταίο διάστημα προχωρήσει σε ονομαστικές ψηφοφορίες, οφείλω να σας πω ότι, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αναβαθμίζει κιόλας τον ρόλο του κοινοβουλίου και κυρίως αναβαθμίζει τον ρόλο του βουλευτή, ο οποίος ρόλος του βουλευτή είναι να βρίσκεται, να είναι παρών και να είναι παρούσες και οι βουλευτίνες στη διαδικασία της Ολομέλειας, να καταθέτουν τις γνώμες τους, να καταθέτουν τις απόψεις τους και να ψηφίζουν. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία των ονομαστικών ψηφοφοριών μέχρι και το τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης. Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Καλούμε, λοιπόν, τον οποιονδήποτε αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της κυβέρνησης, να καταθέτει διαρκώς ονομαστικές ψηφοφορίες και τότε θα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεχίσει απερίσπαστη το νομοθετικό της έργο και ξέρετε ότι έχουμε πάρα πολλά μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχουμε μπροστά μας μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες από πάρα πολλά υπουργεία. Επομένως, σας ξαναλέω, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη διαδικασία των ονομαστικών ψηφοφοριών εφόσον τίθεται το οποιοδήποτε ζήτημα αμφισβήτησης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον οποιονδήποτε. Μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα εάν το θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης. Σας ξαναλέω, νομίζω ότι αυτός είναι και ένας τρόπος για να αναβαθμιστεί συνολικά η ίδια η λειτουργία του κοινοβουλίου.

Τώρα σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες του κ. Καμμένου, νομίζω ότι από τη δικιά μας μεριά ως κυβέρνηση κρατάμε την έντιμη, την ειλικρινή και την επιτυχημένη συνεργασία που είχαμε αυτήν την τετραετία. Μια συνεργασία η οποία κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την περιπέτεια των μνημονίων, να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία, να την περάσει σε μία περίοδο ανάπτυξης, σε μία περίοδο σταθερότητας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται εγώ να σχολιάσω οτιδήποτε άλλο. Εξάλλου, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν λόγο να προχωρήσει σε προτάσεις οποιασδήποτε πολιτικής συναλλαγής με τον κ. Καμμένο ή με τον οποιονδήποτε άλλον. Είδατε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία νέα περίοδο κοινοβουλευτικής και πολιτικής σταθερότητας. Επομένως, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος για κάτι τέτοιο.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε εσείς ότι δεν είχε κανέναν λόγο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απάντησα, όμως, για τις απειλές, αν και το είπα εμμέσως περί του ότι δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε παρέλαση. Από όσο ξέρω, οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, οι κυβερνήσεις κυβερνούν και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε μέχρι τη λήξη της συνταγματικής μας θητείας.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε πριν ότι δεν είχε κανέναν λόγο ο πρωθυπουργός να μπει σε μια διαδικασία πολιτικής συναλλαγής με τον κύριο Καμμένο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον οποιονδήποτε.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ωστόσο, όμως, στην κυβέρνηση αυτό που λέτε δεν ισχύει, διότι έχουμε υπουργούς που υποτίθεται ήταν βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ μέχρι πρότινος, οι οποίοι έμειναν στην κυβέρνηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί αυτό είναι πολιτική συναλλαγή;

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Σύμφωνα με τη λογική του κυρίου Καμμένου, αυτό έτσι είναι. Η ερώτηση που ήθελα να κάνω είναι η εξής πάντως: ο κύριος Καμμένος σας καταγγέλλει ότι μεθοδεύετε, εκτός των άλλων, και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδος, μέσα από διάφορες διαδικασίες παρασκηνίου, όπως λέει ο ίδιος από την πλευρά του. Σε αυτό, τι απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Καταρχήν σε σχέση με τους υπουργούς, οι οποίοι προέρχονταν από την κοινοβουλευτική ομάδα ή από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. πρέπει να σας πω ότι, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και ενός ανοικτού πολιτικού διαλόγου, κανένας δεν μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζεται με βάση τη συνείδησή του και την κάθε φορά άποψή του. Και υπήρξαν αρκετοί, και βουλευτές και υπουργοί, αλλά και πολιτικά στελέχη, που προέρχονταν από τον χώρο των ΑΝ.ΕΛΛ. και οι οποίοι θεώρησαν ότι δεν είναι ορθή η απόφαση του κυρίου Καμμένου να αποχωρήσει και να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, είπαν ότι αυτή η κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν, την οποία στήριξαν για μία ολόκληρη τετραετία, πρέπει να συνεχίσει το εξαιρετικά σημαντικό της έργο και να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Εδώ δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για μία υπόθεση πολιτικής συναλλαγής. Πρόκειται για μία υπόθεση όπου κάθε ένας υπουργός, βουλευτής, πολιτικό στέλεχος παίρνει την ευθύνη της άποψής του, παίρνει την ευθύνη των όσων του επιτάσσει η συνείδησή του και προχωρά. Νομίζω ότι αυτό αναδείχθηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο στη διαδικασία της ψήφισης εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα ζητήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων και αν η κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε άλλος μεθοδεύει διάλυση της οποιαδήποτε κοινοβουλευτικής ομάδας, εγώ θα σας πω το εξής και νομίζω ότι πρέπει να το κρατήσετε.

Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝ.ΕΛΛ., μιλώ και για το ΠΟΤΑΜΙ, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Δεν είναι, λοιπόν, πολιτικά και ηθικά ορθό η διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης, για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορεί να επιλέγουν να αφήνουν, να αποχωρούν από τις κοινοβουλευτικές αυτές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικό, ηθικό, το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθεί πάρα πολύ σοβαρά στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος και στο πλαίσιο αναβάθμισης της ίδιας της δημοκρατίας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Προτίθεται η κυβέρνηση, δηλαδή, να πάρει ή ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια πρωτοβουλία κοινοβουλευτική ή να αλλάξει ο κανονισμός ή να ερμηνευθεί ο κανονισμός, προκειμένου τα κόμματα τα οποία σήμερα έχουν προβλήματα, το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝ.ΕΛΛ., να….

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Καλογεροπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, όπως σας είπα και προηγουμένως, σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου, στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά από εκεί και πέρα, επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε άλλη περαιτέρω πρωτοβουλία.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Επ’ αυτού, στα πλαίσια της συνταγματικής αλλαγής εννοείτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτικό, το οποίο τεχνικά και τυπικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής. Όμως, το ζήτημα δεν είναι οι επιμέρους νομικές διατάξεις του κανονισμού της Βουλής. Είναι να απαντήσουμε σε ένα πολιτικό ερώτημα που τίθεται με πολύ μεγαλύτερη ένταση σήμερα από ό,τι ετίθετο στο παρελθόν καθώς, όπως ξέρετε, από το 2012 και μετά, όταν υπήρξε αυτή η μεγάλη αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, δημιουργήθηκαν νέες ιδιότυπες συνθήκες στο ελληνικό κοινοβούλιο τις οποίες δεν είχε ζήσει η χώρα και το πολιτικό σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητώνται, πρέπει να συζητώνται ανοικτά, πρέπει να συζητώνται στη βάση του δημοκρατικού ήθους που, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηρίζει τις περισσότερες από τις πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου. Δεν έχω να απαντήσω κάτι περισσότερο σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Αν εννοείτε ότι μπορεί να παρθεί για τώρα κάποια πρωτοβουλία, για την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Κάτι περισσότερο δεν έχω να σας πω.

ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε ένα πρόβλημα στις θεμέλιες σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας, το αίτημα της επιστροφής στην πατρίδα του πολίτη της Ρωσίας Αλεξάντρ Βίνικ. Αυτός βρίσκεται εδώ ως πολιτικός όμηρος χωρίς δίκη, ποινή και κατηγορία. Βρίσκεται στην προφυλάκιση για περισσότερους από 18 μήνες με την κατηγορία ότι παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδας. Κάνει απεργία πείνας 67 ημέρες και σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υπέβαλε αίτημα επιστροφής στην πατρίδα του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δεν απαντά. Νομίζω ότι είναι υπόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απαντά ούτε κι αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω απολύτως όλες τις διοικητικές και δικαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι ζητήματα που σχετίζονται με την προσωρινή κράτηση αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα, είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα απαντήσει αρμοδίως στη ρωσική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας για τη χθεσινή συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, του κυρίου Πολάκη, για τα όσα είπε και κυρίως για τα όσα δεν είπε όταν ρωτήθηκε επιμόνως για τις αιτίες του θανάτου των δύο μικρών παιδιών. Το σχόλιό σας επ΄ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχόλιο μου είναι το εξής: Ο κ. Πολάκης, αλλά και το υπουργείο Υγείας, για τα ζητήματα τα οποία ρωτήθηκε με έναν τρόπο εξαιρετικά, κατά τη γνώμη μου, πιεστικό, έξω από μία πολύ σημαντική εκδήλωση που αναδείκνυε το έργο του υπουργείου Υγείας, είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να σας θυμίσω ότι έχει απαντήσει. Έχει απαντήσει και έχει απαντήσει αρκετές φορές. Και για το ζήτημα του διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος, με βάση το πόρισμα των ελεγκτικών σωμάτων, φέρεται να είχε πλαστά πτυχία. Πρέπει να σας θυμίσω ότι σε ό,τι αφορά αυτή την υπόθεση, τα πλαστά πτυχία δεν αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν τον ορισμό του σε διευθυντική θέση το 2013. Το 2013, επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., ο συγκεκριμένος διορίστηκε σε διευθυντική θέση με πλαστό πτυχίο. Και πότε αναδείχτηκε αυτή η υπόθεση; Αυτή η υπόθεση αναδείχτηκε, με βάση το πόρισμα των ελεγκτικών σωμάτων, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε συγκεκριμένος κύριος είχε απομακρυνθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένα διαφορετικό θέμα τον Δεκέμβριο του 2015, όταν δεν είχε καν υποπέσει στην αντίληψή μας η συγκεκριμένη υπόθεση, που –επαναλαμβάνω- αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Αφορούσε η απομάκρυνσή του, το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τη βούληση του υπουργείου Υγείας, ανανέωσε τη σύμβαση ενός κυλικείου νοσοκομείου για οκτώ έτη, πράγμα το οποίο ήταν απολύτως αντίθετο και στους νομικούς ορισμούς και περιορισμούς με τους οποίους πρέπει να κινείται ένας διοικητής, αλλά φυσικά και στην πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να συγκαλύπτουμε και δεν συγκαλύπτουμε ποτέ και είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχτείτε όλοι, παρά τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας από μας για τον κ. Πολάκη, ότι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη ή για παρανομίες στο επίπεδο, ας πούμε, της διοικητικής διαδικασίας, είναι ο κ. Πολάκης, ο οποίος έχει δώσει μάχη αυτά τα τέσσερα χρόνια, με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο, απέναντι στη διαφθορά στον χώρο της Υγείας, απέναντι στην κομματοκρατία, απέναντι στις πελατειακές σχέσεις.

Τώρα, σε σχέση με το ζήτημα των δύο παιδιών, ο κ. Πολάκης, για τα οποία προφανέστατα το μόνο που μπορεί να πει η κυβέρνηση είναι ότι εκφράζει τη συντριβή της, αλλά μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Και ο κ. Πολάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει δηλώσει ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα και της ελληνικής διοίκησης και από εκεί και πέρα είναι θέμα της Δικαιοσύνης κιόλας να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο, από την πλευρά μας έχουμε κινήσει και τις διαδικασίες ένορκης διοικητικής εξέτασης και όλων των πειθαρχικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου, ο κ. Πολάκης ήδη έχει δηλώσει ότι έχει επικοινωνήσει με τον πατέρα ενός εκ των δύο παιδιών και είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα δύο συγκεκριμένα αυτά περιστατικά.

ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ: Η Ν.Δ. σας μέμφεται ότι δεν έχετε απαντήσει στις κατηγορίες της ότι η κ. Θάνου χειραγωγούσε τη Δικαιοσύνη κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι η Ν.Δ., εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εδώ και αρκετά χρόνια, θα έλεγε κανείς, κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ποιος το κάνει αυτό; Θα σας πω ποιος το κάνει. Το κάνει μια πολιτική δύναμη που, κατά τη διάρκεια της δικής της διακυβέρνησης, είναι πλέον πανθομολογούμενο και αποδεδειγμένο ότι προχωρούσε σε διαρκείς παρεμβάσεις για τη διαχείριση του φακέλου της Χρυσής Αυγής. Και μιλώ για τη συγκάλυψη, στην αρχή, του φακέλου, και στη συνέχεια, όταν δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά, μετά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προχώρησε στην αποκάλυψη φακέλων, τους οποίους κρατούσε για αρκετό χρονικό διάστημα. Πράγμα το οποίο, νομίζω, ότι είναι μια αποδεδειγμένη προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.

Θέλετε να σας πω μερικά παραδείγματα ακόμα; Να σας πω για την κατά λάθος τροποποίηση του άρθρου 246 –αν δεν κάνω λάθος- του Ποινικού Κώδικα, με βάση την οποία τροποποίηση έπεσαν στα μαλακά συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι κατηγορούνταν για βαρύτατα κακουργήματα;

Θέλετε να σας πω για το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου, την περίοδο που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης του κ. Σαμαρά, επέλεξε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για την εκλογή προϊσταμένων στις Εισαγγελίες της χώρας πέντε μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές;

Θέλετε να σας πω για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Ν.Δ. την υπόθεση της Novartis, όταν, για παράδειγμα, είχαμε από τον κ. Σαμαρά, από τον κ. Γεωργιάδη μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών λειτουργών, όταν είχαμε στοχοποίηση προστατευόμενων μαρτύρων, όταν κατηγορήθηκαν οι εισαγγελικές Αρχές της χώρας για υποτιθέμενη λειτουργία ως εκτελεστικού βραχίονα της ελληνικής κυβέρνησης;

Όλα αυτά δεν είναι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη; Είναι δυνατόν η Ν.Δ. να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και να θεωρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μετά την μεταπολίτευση η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει απερίσπαστη το έργο της, να προχωρήσει δικογραφίες, να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς και από εκεί και πέρα να πάρει τις αποφάσεις τις οποίες εκείνη γνωρίζει πώς θα τις πάρει και με ποιους όρους νόμιμους και συνταγματικούς;

Λοιπόν, όσο και να ψάξει η Ν.Δ., όσο και να σπεκουλάρει η Ν.Δ., όσο και να προσπαθεί να ανακαλύψει σκοτεινές διαδρομές και παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρει. Αυτή η κριτική εμάς μας αφήνει απολύτως αλώβητους. Και αυτό, προσέξτε να δείτε, δεν είναι απλώς και μόνο μια κουβέντα. Ο κόσμος ο ίδιος, οι πολίτες αυτής της χώρας γνωρίζουν ποιος λειτουργούσε παρεμβατικά στη Δικαιοσύνη και ποιος έχει ως βασική αξία του και βασική πολιτική του αρχή την απερίσπαστη λειτουργία της Δικαιοσύνης πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές ή οικονομικές πιέσεις.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, γιατί ο κ. Καμμένος σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πήγε ένα βήμα παρακάτω και μίλησε για προφυλάκιση του κ. Κοτζιά για την ιστορία με τις βίζες και τον Τζορτζ Σόρος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι ο κ. Κοτζιάς είναι ένας άνθρωπος που έχει παίξει κομβικό ρόλο στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, έχει παίξει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στην τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένας υπουργός, ο οποίος λειτούργησε πάντοτε με μοναδικό του γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τις πολιτικές του αξίες και αρχές.

Δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, η οποιαδήποτε δυνατότητα από τον οποιονδήποτε να ρίξει σκιά στην ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε αποδεκτό, ούτε ανεκτό από κανέναν, ο οποίος γνωρίζει την πολιτική του διαδρομή, γνωρίζει τις πολιτικές του αξίες, γνωρίζει τις ιδεολογικές του τοποθετήσεις, γνωρίζει την ποιότητά του ως πολίτη, ως ανθρώπου και ως πολιτικού.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα του κ. Πολάκη. Ο κ. Πολάκης, πάντως –και δεν άκουσα να το λέτε αυτό στην απάντησή σας- αναφέρθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά των συγκεκριμένων δημοσιογράφων και κατ΄ επέκταση –αν θέλετε- όλων των δημοσιογράφων. Μήπως αισθάνεστε ότι ξεπέρασε κάποιο όριο με αυτούς τους χαρακτηρισμούς; Είστε σύμφωνος με αυτούς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιον χαρακτηρισμό ακριβώς, εννοείτε;

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Μίλησε για διανοητικά καθυστερημένους, χρησιμοποίησε άλλες λέξεις, τις οποίες δεν θα ήθελα να επαναλάβω.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να δείτε: Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε ένα μιντιακό σύστημα, το οποίο κατ΄ εξακολούθηση θέλει να συγκαλύπτει ή να αποσιωπά θετικές πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και επιλέγει, κάθε φορά, να στήνει ένα σκηνικό, το οποίο, κατά την εκτίμηση των εκδοτικών και τηλεοπτικών επιτελείων κάποιων, όχι όλων, μπορεί να βλάψει την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πολιτική τοποθέτηση του κ. Πολάκη και νομίζω ότι και εσείς θα συμφωνούσατε ότι είναι πολλά τα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα, τα οποία έχουν ως κύριο στόχο να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης και λιγότερο να αναδείξουν την αλήθεια, να αναδείξουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν με αντικειμενικό τρόπο το ρεπορτάζ. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνούσε κανείς μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα, είτε στο δημόσιο επίπεδο, είτε στο επίπεδο ιδιωτικών συνομιλιών, έτσι;

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε και πριν στις καταγγελίες, στις κατηγορίες για ανταλλάγματα βουλευτών και υπουργών και τα λοιπά. Εγώ θα ήθελα και ένα περαιτέρω σχόλιο, διότι, ας πούμε, για το πρόσωπο της κυρίας Κουντουρά υπάρχει πολύ συγκεκριμένη καταγγελία από τον κ. Καμμένο και για άλλους βουλευτές βεβαίως. Και θα ήθελα και ένα επιπλέον σχόλιο, που σχετίζεται με όλη αυτή την ιστορία, που έχει να κάνει με τις αντισυγκεντρώσεις, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που απαγορεύουν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είδαμε χθες. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ΄ αυτού.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικά ζητήματα αυτά. Εγώ θα σας πω για την κυρία Κουντουρά ότι πράγματι υπάρχει μια απόπειρα στοχοποίησής της, μια απόπειρα –αν θέλετε- να πληγεί η ηθική της ακεραιότητα. Και τούτο είναι απολύτως κατανοητό και θα σας εξηγήσω ακριβώς τους λόγους. Η κυρία Κουντουρά είναι μια σπουδαία υπουργός. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο Τουρισμού. Αποτελεί μια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις αυτής της κυβέρνησης και η εργασία της όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη νέα εικόνα την οποία παρουσιάζει η Ελλάδα και στο τοπίο του Τουρισμού, αλλά και συνολικότερα στο εξωτερικό. Ο ελληνικός Τουρισμός κάθε χρόνο πηγαίνει όλο και καλύτερα. Οι επιδόσεις του είναι αυτές που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και νομίζω ότι ακριβώς επειδή δεν μπορεί να βρεθεί καμία σκιά στο έργο και στην παρουσία και στις πολιτικές και κυβερνητικές επιδόσεις –αν θέλετε- της κυρίας Κουντουρά, υπάρχει μια επιχείρηση να πληγεί στο ηθικό επίπεδο. Νομίζω ότι κανένας δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται κάτι τέτοιο σχετίζεται φυσικά με το γεγονός ότι είχε την παρρησία και το σθένος να υποστηρίξει την άποψή της και να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών. Και να είστε βέβαιοι ότι κανένας κύριος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι κεντρικός παράγοντας σε αυτή την απόπειρα στοχοποίησης και κανένα κίτρινο Μέσο δεν θα αφήσουμε να έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει αυτού του τύπου τις συκοφαντικές επιθέσεις στο πρόσωπο της κυρίας Κουντουρά. Και είμαι βέβαιος, ότι και η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που οφείλει να κάνει, αλλά και η κυρία Κουντουρά επιφυλάσσεται όλων των νόμιμων μέσων που έχει, για την προστασία της αξιοπρέπειας, της υπόληψης και της τιμής της.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιθέσεις, νομίζω ότι είναι η άλλη όψη –αν θέλετε- αυτής της ακραίας επιχείρησης σπίλωσης της τιμής της κυρίας Κουντουρά, που γίνεται με λόγια, η προσπάθεια να εκβιαστούν, να απειληθούν, να προπηλακιστούν βουλευτές ή πολιτικά στελέχη για την άποψή τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εμείς δεν φοβόμαστε να αντιπαρατεθούμε με το τέρας του εθνικισμού, με το τέρας της ακροδεξιάς. Δεν το έχουμε φοβηθεί ποτέ στην πολιτική μας ιστορία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να λυγίσουμε κάτω από το βάρος τέτοιων επιθέσεων απέναντί μας. Να έχουν όλοι αυτοί καλά στο μυαλό τους, όσοι επιλέγουν και όσοι συγκαλύπτουν –γιατί η Ν.Δ. συγκαλύπτει, υιοθετεί και αγκαλιάζει αυτού του τύπου τις πρακτικές- ότι για άλλη μια φορά σε αυτό τον τόπο η Δημοκρατία θα νικήσει.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Μας είπατε πριν λίγο και για τον κ. Κοτζιά και για την κ. Κουντουρά. Το συνδέσατε ότι δέχονται επιθέσεις από τα ΜΜΕ και από διάφορα άλλα έντυπα. Αλλά, την ηθική ακεραιότητα, την έχει πλήξει για αυτά τα δύο πρόσωπα που υπερασπίζεστε, ο ίδιος ο κ. Καμμένος. Αυτό δεν είναι μια αντίφαση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι ουδείς έχει τη δυνατότητα να πλήξει την ηθική τους ακεραιότητα. Ο κ. Καμμένος νομίζω ότι μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε δηλώσεις για τις οποίες και ο ίδιος γνωρίζει ότι είναι υπερβολικές και άδικες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα πάω στο Μακεδονικό. Κύριε Υπουργέ, εσείς όταν αναφέρεστε στη γειτονική Δημοκρατία, αναφέρεστε με το καινούργιο όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Δεν ισχύει το ίδιο και με τον κ. Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ, δηλαδή, επιμένει να μιλά για τη χώρα του με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγη ώρα, ο κ. Ζάεφ αυτό το οποίο είπε είναι «σε λίγο καιρό Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα σας εξηγήσω το λόγο για τον οποίο υπάρχει αυτή η χρονική ασυμμετρία.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ να τελειώσω την ερώτησή μου. Μήπως βιάζεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη Συμφωνία; Και τελικά, μήπως η εφαρμογή της Συμφωνίας είναι πιο δύσκολη από την ψήφισή της;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το πιστεύω καθόλου. Θα σας πω: το ζήτημα είναι απολύτως τεχνικό. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συνταγματική αλλαγή του ονόματος θα γίνει αμέσως μετά, αυτόματα δε, αυτοδίκαια, αυτόματα, με την κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Επομένως, υπάρχει ακόμα μια διαδικαστική προϋπόθεση τυπικού χαρακτήρα, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα χώρα. Εξάλλου, πριν από λίγη ώρα, όπως σας είπα και προηγουμένως, ο κ. Ζάεφ είπε «η Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε λίγο καιρό η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Επομένως, πρόκειται για ένα τυπικό τεχνικό ζήτημα και νομίζω ότι, εάν μπορέσουμε να κάνουμε υπομονή λίγες ημέρες ακόμα, θα δούμε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας θα είναι απολύτως δεδομένη και από τις δύο πλευρές.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή χθες έγινε γνωστό από τα σκοπιανά Μέσα ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να αλλάξει η ονομασία και στα κόμματα. Δηλαδή, ούτε το VMRΟ, ούτε το κόμμα του κ. Ζάεφ που έχουν το «Μ» είναι διατεθειμένα, όπως δήλωσαν, να αλλάξουν την ονομασία τους και να προσθέσουν το «Βόρειας Μακεδονίας».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Συμφωνία μιλά για κρατικά όργανα και κρατικές δομές, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες από την ίδια τη Συμφωνία να αλλάξουν τα ονόματά τους. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του καθενός, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να τεθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μια διαπραγμάτευση που αφορά αναγνώριση κρατών. Είναι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό συγκεκριμένων χώρων. Επομένως, σε κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εισέλθει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, επιφυλάσσομαι για την ορθή νομική ερμηνεία των σχετικών άρθρων και διατάξεων της Συμφωνίας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Λέω, επειδή προβλέπεται στη Συμφωνία, από ό,τι γνωρίζω, και των οργανισμών, που αμείβονται από το κράτος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γι΄ αυτό σας λέω, κύριε Τσακίρη, ότι επιφυλάσσομαι για την ορθή νομική ερμηνεία των συγκεκριμένων διατάξεων της Συμφωνίας. Νομίζω ότι είναι κάτι, το οποίο θα πρέπει να το εξετάσουν διεξοδικά οι νομικές υπηρεσίες, αλλά και οι διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Εάν έχω καταλάβει σωστά, με την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου, αυτοδίκαια τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και η γειτονική μας χώρα θα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι η Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Η συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Για το εσωτερικό της χώρας.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν οποιαδήποτε αναφορά στο ισχύον όνομα από αξιωματούχους της γειτονικής χώρας γίνει την επομένη ή και για το επόμενο διάστημα, για την ελληνική κυβέρνηση συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας και ποια είναι η ελληνική αντίδραση σε αυτή την περίπτωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Η ορθή πολιτική συμπεριφορά, η ορθή νομική συμπεριφορά είναι φυσικά οι αναφορές στο κράτος αυτό να γίνονται πλέον με το νέο όνομα, το όνομα Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά, από εκεί και πέρα, σε υποθετικά σενάρια εγώ δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ελληνική κυβέρνηση έκανε μία καμπάνια πριν από δέκα μέρες περίπου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πριν πάει στην ελληνική Βουλή. Πήρε το πράσινο φως από τη Βουλή. Πιστεύετε ότι πήρε το πράσινο φως και από την ελληνική κοινωνία; Και για το Πρωτόκολλο, έχετε συγκεκριμένη ημερομηνία πότε θα έρθει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Κοιτάξτε να δείτε, στην ελληνική κοινωνία υπήρξε μία πολύ μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μία έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ, κατά τη γνώμη μου, δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών, δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων. Από τη μεριά του «ναι» βρέθηκε η πολιτική παράταξη εκείνη που πάντοτε ήταν υπέρ της προόδου, της δημοκρατίας, της φιλίας, της συνεργασίας των λαών, που αντιπαρατέθηκε με το τέρας του εθνικισμού τα τελευταία 30 χρόνια. Και νομίζω ότι ορθά έπραξε και τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη μεριά, από τη μεριά του «όχι», νομίζω ότι τη σφραγίδα και το πολιτικό tempo και το πολιτικό σήμα, αν θέλετε, το έδωσαν κατά κύριο λόγο ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Δυνάμεις του ακραίου εθνικισμού, χωρίς, βεβαίως, να ταυτίζω όλους όσους διαφωνούν με τη Συμφωνία με αυτόν τον πολιτικό χώρο. Πρέπει να σας πω, ότι τον πολιτικό ρυθμό τον έδωσε η παράταξη της άκρας Δεξιάς. Τα πολιτικά επιχειρήματα, τα περισσότερα από αυτά τα οποία ακούστηκαν, γεννήθηκαν στο ακροδεξιό άκρο του φάσματος και παρ’ όλα αυτά υιοθετήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θεωρούσαν τους εαυτούς τους ή αυτοτοποθετούνταν στην κεντροδεξιά, στον φιλελεύθερο χώρο ή στον δεξιό χώρο. Νομίζω ότι αυτό ήταν μια ήττα του ελληνικού φιλελεύθερου χώρου. Ήταν μια ήττα της ελληνικής Δεξιάς, η οποία για λόγους που είχαν να κάνουν με την πολιτική συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και με το γεγονός ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει δώσει τα κλειδιά του κόμματός του σε ακροδεξιούς, όπως ο κύριος Σαμαράς, με το απίστευτο παραλήρημά του πριν από λίγες μέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως ο κύριος Βορίδης ή όπως ο κύριος Γεωργιάδης, έδωσαν τον τόνο στην αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ. Και η ΝΔ, το προβληματικό σε αυτή την περίπτωση είναι, ότι όχι απλώς υιοθέτησε τις θέσεις και τον λόγο της άκρας Δεξιάς, ότι υιοθέτησε τον λόγο του εθνικιστικού μίσους, απομακρυνόμενη από τις πολιτικές αρχές τις οποίες είχε καταφέρει να προσδιορίσει ο Κώστας Καραμανλής, κατά την περίοδο της δεκαετίας του 2000. Δηλαδή, τις πολιτικές αρχές της κεντροδεξιάς. Το προβληματικό είναι, ότι έφτασε στο σημείο να υιοθετεί μέχρι και πρακτικές της άκρας δεξιάς. Να υιοθετεί και μεθόδους της άκρας δεξιάς. Δηλαδή, να υιοθετεί απειλές, εκβιασμούς, απόπειρες προπηλακισμού, εμπρησμούς σπιτιών βουλευτών, την προσπάθεια εισβολής στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν ταιριάζουν σε αυτή την πολιτική παράταξη. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να μην το καταλαβαίνει. Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να μην κατανοεί τι ζημιά έχει προξενήσει στο πολιτικό κεφάλαιο και το δικό του, αλλά και της ΝΔ και στο εσωτερικό της χώρας και στον φιλελεύθερο χώρο, αλλά και πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, όπου πραγματικά μένουν άναυδοι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από αυτή την πολιτική συμπεριφορά, από αυτή την πολιτική κατρακύλα του κυρίου Μητσοτάκη. Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικά στελέχη στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως ο κύριος Δένδιας, οι οποίοι διαβάζουν τη συγκυρία, διαβάζουν αυτές τις πολιτικές μετατοπίσεις και είμαι βέβαιος, ότι δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω μετατοπίσεις προς την ακροδεξιά. Από εκεί και πέρα, βέβαια, αυτά είναι ζητήματα που αφορούν το εσωκομματικό περιβάλλον της ΝΔ, τις πολιτικές συμφωνίες του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Σαμαρά, τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βορίδη. Αλλά, όμοιος ομοίω αεί πελάζει.

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πάω λίγο στο εξωτερικό. Υπάρχει η άτυπη συνάντηση στο Βουκουρέστι. Ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στη Βενεζουέλα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον Μαδούρο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχουμε εκφράσει αρκετές φορές όλο το τελευταίο διάστημα, όταν κλιμακώθηκε η σχετική διεθνής, αλλά και εσωτερική κρίση στη Βενεζουέλα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφέστατη: Λέει ότι υποστηρίζει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών δυνάμεων, έτσι ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για να οδηγηθεί η Βενεζουέλα σε εκλογές. Αυτή την πρωτοβουλία έχουμε πάρει και τις τελευταίες μέρες και μαζί με τη Σουηδία χθες πρωτοστατήσαμε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα contact group, το οποίο θα αναλάβει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, για να μπορέσουν οι διαβουλεύσεις να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας αιματηρής σύγκρουσης, την οποία πιστεύω ότι δεν θέλει κανένας στη διεθνή κοινότητα.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με το Κυπριακό θέλω να ρωτήσω, γιατί είχε πει ο κύριος Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν βγήκε από τη Βουλή και μας έκανε δήλωση, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, ότι θα το ανοίξει ξανά. Και υπάρχει και μία συνάντηση χθες με τον κύριο Αναστασιάδη, που αναφέρθηκαν στο Κυπριακό. Και υπάρχει και μία συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν, που επίσης θα αναφερθούν. Υπάρχουν εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση, σε σχέση με το Κυπριακό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Όμως, είναι διακηρυγμένη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πάντοτε θέλει να λειτουργεί εποικοδομητικά για μία επωφελή, εθνικά και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει με τη στάση μας, κατά τη διάρκεια όλων των διαπραγματεύσεων που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια που αναφέρθηκε ο συνάδελφος και αναφερθήκατε και εσείς στον πρόλογό σας για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει ήδη ατζέντα των συνομιλιών, των θεμάτων, που θα συζητήσουν στην Τουρκία. Αν είναι διευρυμένη, δηλαδή, και περιλαμβάνει τις εξελίξεις στη Συρία, το Κυπριακό ή το ενεργειακό ή είναι συγκεκριμένη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα τα οποία συνήθως απασχολούν την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση σε τέτοιου τύπου συζητήσεις και συναντήσεις. Θα συζητήσουν για τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή το Κυπριακό. Θα συζητήσουν για τις περιφερειακές εξελίξεις, θα συζητήσουν για την οικονομική συνεργασία, θα συζητήσουν φυσικά για το προσφυγικό. Όλα δηλαδή τα γνωστά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την ατζέντα των συναντήσεων Τουρκίας και Ελλάδας, που γίνονται σε αυτό το υψηλότατο πολιτικό επίπεδο ηγεσιών.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Όσον αφορά, κύριε Εκπρόσωπε, τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ένα ζήτημα με τα εμπορικά σήματα, γιατί είναι ελάχιστες, λίγες σχετικά οι ελληνικές εταιρείες που έχουν κατοχυρώσει τη λέξη Μακεδονία, Μακεδονικός, στην ονομασία στα προϊόντα τους. Υπάρχει κάποια φιλοσοφία με την οποία θα «κατεβεί» η κυβέρνηση στη συζήτηση με την άλλη πλευρά για την κατοχύρωση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη και στον κόσμο; Και όσον αφορά την επίσκεψη στην Τουρκία, θα κομίσει κάποιες καινούργιες προτάσεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσον αφορά τα χρόνια ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είτε αφορά το Αιγαίο, είτε θα θέσει πιο έντονα ζητήματα, όπως για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την παραβίαση από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις προσηλωμένη, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα. Και νομίζω ότι έχουν ακουστεί σε αυτή τη συζήτηση απίστευτες ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, ότι δήθεν δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κατοχυρώσουμε νέα προϊόντα με την ονομασία «Μακεδονικά», λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για ένα απολύτως αυθαίρετο νομικό συμπέρασμα. Δεν προκύπτει πουθενά από τη Συμφωνία αυτό. Επομένως, νομίζω ότι σε αυτή την επιτροπή, η οποία θα έχει πράγματι μια αρκετά δύσκολη δουλειά που θα κρατήσει και για αρκετό καιρό, θα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα ελληνικά προϊόντα. Τώρα, σε σχέση με τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, γνωρίζετε ότι είναι σαφής πάντοτε και προσηλωμένη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η οποία θεωρούμε ότι δεν συμβάλλει ούτε στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία, ούτε φυσικά συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, αντιθέτως, υπονομεύει, αν θέλετε, τις καλές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι σε αυτή τη συζήτηση, η οποία θα είναι μια δύσκολη συζήτηση και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με θετικό τρόπο και θα έχουν μια εποικοδομητική διάθεση, για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα δύσκολα, πράγματι, προβλήματα που απασχολούν τις διμερείς μας σχέσεις.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε κάποια πληροφορία για τον επικείμενο ανασχηματισμό και αν εκτιμάτε και εσείς ότι θα αλλάξει η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δηλαδή, αν θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετρά 151 ψήφους μετά την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, οπότε δεν έχω κάτι περισσότερο να πω σε σχέση με αυτό. Σε ό,τι αφορά δε, τον επικείμενο ανασχηματισμό, θα σας πω ότι τη λέξη «επικείμενο» τη χρησιμοποιείτε εσείς, δεν τη χρησιμοποιώ εγώ. Ποτέ ένας ανασχηματισμός δεν είναι επικείμενος, καθώς μπορεί, ας πούμε, να αποκτήσει έναν τέτοιο χαρακτηρισμό ο ανασχηματισμός, μόνο αναδρομικά. Γιατί, όπως γνωρίζετε, είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού να προχωρά σε ανασχηματισμό, αλλά και να κάνει σχετικά σχόλια.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Τις προηγούμενες μέρες , κύριε Εκπρόσωπε, η χώρα βγήκε στις αγορές, με την ανταπόκριση των επενδυτών να υπερκαλύπτει κατά πολύ την άντληση κεφαλαίων που επιδίωκε η κυβέρνηση, αλλά με ένα επιτόκιο το οποίο είναι υπερδιπλάσιο αυτού της Ιταλίας και επταπλάσιο αυτού της Πορτογαλίας. Πρώτον, σας ικανοποιεί το ύψος του επιτοκίου; Και δεύτερον, δεδομένου ότι το 10ετές ομόλογο της χώρας σήμερα κινείται κάτω από 3,9%, υπάρχει περίπτωση να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα μια δεύτερη έξοδο για 10ετές ομόλογο, που είναι και αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια από τη χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινάω από τέλος. Αυτά είναι τεχνικές αποφάσεις, τις οποίες θα πάρει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση τεχνικών εισηγήσεων, οι οποίες δεν πρέπει να παίρνουν σε καμία περίπτωση πολιτικό ή επικοινωνιακό χαρακτήρα. Είναι, λοιπόν, ζητήματα τα οποία θα διαχειριστούν με τεχνικό τρόπο και με αρτιότητα και με συνέπεια και με σοβαρότητα οι ειδικοί. Όπως γνωρίζετε, ο ΟΔΔΗΧ έχει κάνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και έχει πει ότι για το 2019 φιλοδοξεί να αντλήσει κεφάλαια, ύψους 9 δισ. ευρώ. Το πώς θα γίνει αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ειδικών και όχι του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ή των πολιτικών σχολιαστών. Τώρα, σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα ακούγονται για το πορτογαλικό ομόλογο ή για το ιταλικό ομόλογο. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν αυτοί που κάνουν αυτού του είδους τις ανόητες κριτικές, είναι ότι είναι σαν να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια. Δεν είναι δυνατό να συγκρίνεις ένα 5ετές ομόλογο μιας χώρας η οποία έχει την στήριξη της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος QE, το οποίο, όπως γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί, αλλά, παρ’ όλα αυτά, έχει ολοκληρωθεί ως προς νέα χρήματα, δηλαδή τα 100 δισ., ας πούμε, που αφορούν για παράδειγμα την Πορτογαλία συνεχίζουν να υποστηρίζουν το πορτογαλικό ομόλογο. Ωστόσο, το QE έχει τελειώσει από τον Δεκέμβρη του 2018. Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα χρήματα. Άρα, λοιπόν, το ομόλογο της Πορτογαλίας ή της Ιταλίας ή της Γερμανίας ή οποιασδήποτε χώρας συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι τεχνητά συμπιεσμένο. Δηλαδή, είναι συμπιεσμένο το επιτόκιό του, εξαιτίας του γεγονότος ότι η ΕΚΤ το υποστηρίζει με τα χρήματα της ποσοτικής χαλάρωσης. Επομένως, είναι τελείως λάθος να συγκρίνουμε το ελληνικό ομόλογο, το οποίο για συγκεκριμένους λόγους δεν είχε τη δυνατότητα μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ούτως ή άλλως, όπως σας είπα, τελείωσε τον Δεκέμβρη του 2018 και θα ήταν ορθότερο να το συγκρίνουμε με άλλα ομόλογα, τα οποία δεν έχουν αυτή την υποστήριξη της ΕΚΤ. Θα σας πω για παράδειγμα ότι το αμερικάνικο ομόλογο, αυτή τη στιγμή, το 5ετές διαπραγματεύεται στο περίπου 2,8 με 2,85%. Θεωρείτε, λοιπόν, ότι η πορτογαλική οικονομία είναι ισχυρότερη, ας πούμε, από την οικονομία των ΗΠΑ; Να σας πω, επίσης, ότι το ελληνικό ομόλογο την περίοδο του 2007 ή του 2008 κυμαινόταν μεταξύ 3,8 και 4%, ακόμα δεν υπήρχε ούτε καν υποψία οικονομικής κρίσης στη χώρα. Άρα, λοιπόν, το επιτόκιο του 3,6% με δεδομένες τις συνθήκες, με δεδομένο το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα στη μεταμνημονιακή εποχή, αναδεικνύει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ακριβό χρέος του παρελθόντος. Σας θυμίζω ότι ο κύριος Σαμαράς, το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, πανηγύριζε για επιτόκιο 4,975% το 2014 και σήμερα μας κάνουν κριτική διάφοροι για το 3,6 ή το 3,45%, το οποίο ήδη στις σχετικές διαπραγματεύσεις μειώνεται το επιτόκιο, βρισκόμαστε στο 3,2 το 5ετές μας και το 4ετές είναι ήδη αρκετά κάτω από το 3%. Και όπως είπατε και εσείς το 10ετές βρίσκεται αρκετά κάτω πια από το 4%. Μας κάνουν, λοιπόν, κριτική για το γεγονός ότι ανταλλάξαμε ακριβό χρέος το οποίο είχε πάρει ο κύριος Σαμαράς, με φτηνό χρέος το οποίο καταφέρνει να επιτύχει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για επιχειρήματα, τα οποία αν δεν είναι σκόπιμα ανακριβή, τότε δηλώνουν μια βαθύτατη άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές χρήματος.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν κρίνεται αναγκαία και αν υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση συνεννοήσεις για μια συνάντηση του κυρίου Τσίπρα με τον κύριο Ζάεφ. Αν «ψήνεται», στη δημοσιογραφική αργκό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, κύριε Στρατάκη.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Η ΓΣΕΕ, για το θέμα του κατώτατου μισθού, σας κατηγορεί ότι ναι μεν καλώς ελήφθη η απόφαση, αλλά θα έπρεπε να μην είναι υπουργική απόφαση, αλλά απόφαση των κοινωνικών εταίρων. Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός αυτό να αλλάξει για το 2020, για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει μια σχετική συνταγματική πρόταση ότι πρέπει να περάσει στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων ο καθορισμός του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, με κίνδυνο να κατηγορηθώ, επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι αν είχαμε αφήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη ΓΣΕΕ, μάλλον δεν θα τη βλέπαμε ιδιαίτερα σύντομα.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Για ανασχηματισμό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση, κύριε Κατσίγιαννη, να απαντήσω για ανασχηματισμό, το ξέρετε πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά για αντικατάσταση της κυρίας Νοτοπούλου και του κυρίου Ηλιόπουλου, θα υπάρξει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα κριθούν στην ώρα τους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)