to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 27.04.2016

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της - Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας

«Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.


«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

«Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν τη συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat, αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως, εξάλλου, ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.

«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο κ. Πιτέλα αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί σήμερα, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολόκληρο το εισηγητικό σημείωμα της Ολγας Γεροβασίλη

Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων.

Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή:

·         με τρόπο  κοινωνικά δίκαιο,

·         με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω,

·         και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της: 

Καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται.

Γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος.

Το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι:

η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού,  αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%.

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας.

Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup, δηλαδή:

Αντικειμενικότητα, Αυτοματισμό, Αξιοπιστία και Νομοθέτηση.

Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

Επομένως:

Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή.

Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

Πάνω σε αυτή την βάση, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών -μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κυρίου Τουσκ με την οποία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες.  

Επισημαίνουμε, επίσης, ως ιδιαίτερα θετική τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Ο κος Πιτέλα αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους.

Ενημερωθήκαμε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συγκαλεί σήμερα, εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Ένα σχόλιο για την Νέα Δημοκρατία:

Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε την χώρα στα βράχια.

Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν.

Αυτή η αντίφαση είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδονται.

Ας αποφασίσουν.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο.

Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015;

Αν ναι, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάρει θέση.

Συμφωνεί με το ΔΝΤ, για την υιοθέτηση νέων προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις Ευρώ;

Γιατί την έχουμε δει να συμφωνεί με το ΔΝΤ πολλές φορές στο παρελθόν.

Αν δεν συμφωνεί, το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι να μην υπονομεύει την διαπραγματευτική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Καλούμε την Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με την εθνική γραμμή για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω αν η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ευθυγράμμιση του ΔΝΤ με το Βερολίνο, κάτι που διαφαίνεται στο ζήτημα του χρέους που όπως λέει η κυβέρνηση είναι εκτός συμφωνίας της 16ης Ιουλίου και αν πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση  ότι πίσω από τις αξιώσεις και τα προσκόμματα που βάζει το ΔΝΤ βρίσκεται το ζήτημα του χρέους για το οποίο και το Βερολίνο δεν θέλει να προχωρήσει σε απομείωσή  του, σε λύση άμεσα.

Και το δεύτερο ερώτημα, κυρία Εκπρόσωπε, είναι αν φοβόσαστε σε ένα έκτακτο Εurogroup, αν και εφόσον αυτό καθοριστεί και προγραμματιστεί, αν η ελληνική πλευρά φοβάται ένα τελεσίγραφο των δανειστών.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχουν σημεία με βάση και όλα όσα συζητούνται και σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, και τις δηλώσεις των επίσημων ευρωπαϊκών θεσμών, για τέτοιου τύπου πορεία. Η διατυπωμένη διάθεση είναι να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όσον αφορά τα ζητήματα της σχέσης Γερμανίας- χρέους – ΔΝΤ, νομίζω ότι αυτό το ερώτημα είναι κάτι που απαντάται από την Γερμανία. 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κρατώ την έκφρασή σας, αν μου επιτρέπετε, ότι ξεκινούν από το απόγευμα ξανά οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι θα έχουμε μια πρόοδο; Διότι χθες διεκόπησαν οι συνομιλίες και με ευθύνη των δύο πλευρών, κυρίως όμως από την πλευρά την ελληνική.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ωραία. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική διπλωματία επέστρεψε τουλάχιστον σήμερα το πρωί. Και το δεύτερο το οποίο εξυφαίνεται ως ερμηνεία είναι ότι εφόσον ξεκινάμε πάλι σήμερα τις διαπραγματεύσεις το απόγευμα, την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε  Εurogroup;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η χθεσινή συζήτηση δεν διεκόπη με την ευθύνη κάποιου και κυρίως με την ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Η χθεσινή συζήτηση διεκόπη, ούτως ώστε να πάρουν οδηγίες οι επικεφαλής των θεσμών από τους δικούς τους επικεφαλής, προκειμένου να δουν πώς θα χειριστούν παρακάτω τα ζητήματα, με δεδομένο ότι σε ένα επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και επιπέδου των επικεφαλής, είχε φθάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο όπου οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν από τους επικεφαλής τους.  Σήμερα, λοιπόν, επίσης δεν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι ήμουν σαφής. Εάν χρειαστούν διευκρινίσεις πάνω στην ελληνική πρόταση είτε σε νομικό, οικονομικό επίπεδο κλπ., βεβαίως και θα συνεχίσουμε. Στη βάση όμως τεχνικών κλιμακίων που σημαίνει επεξεργασία πρότασης και όχι άλλου τύπου αποφάσεις. Επαναλαμβάνω: στη βάση τεχνικών κλιμακίων σήμερα. 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε αν αυτό σημαίνει, η διαδικασία, δηλαδή η συζήτηση πάνω στα τεχνικά κλιμάκια και με βάση και τις δηλώσεις του κ. Τούσκ, αλλά και τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τη μεριά των ευρωπαϊκών ηγεσιών, αν την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε Εurogroup.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καθοριστεί με συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες ημέρες το Εurogroup. Έχουμε όλους τους λόγους να είμαστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Εurogroup.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, αν το ΔΝΤ στυλώσει τα πόδια του όπως λέμε, ποια είναι η λύση; Κυκλοφορούν συνεχώς σενάρια ότι ενδεχομένως θα καταφύγετε ξανά στον ελληνικό λαό είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω δημοψηφίσματος. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιλαμβάνεστε ότι σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω. Εμείς είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η ελληνική οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα συμβεί.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Οικουμενική;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό που σας περιγράφω. Και σε υποθετικά σενάρια, φυσικά, δεν θα σας απαντήσω.

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Εγώ θέλω να σταθώ κατ’ αρχήν, επειδή ακούγεται πολύ έντονα ο ανασχηματισμός, μάλιστα για μετά το Πάσχα. Δεν μιλάω για οικουμενική, μιλάω για ανασχηματισμό. Αν θα προκύψει, λοιπόν, ανασχηματισμός στην κυβέρνηση.

Και το δεύτερο ερώτημα είναι: Ποια μέρα θα κατατεθεί το ασφαλιστικό στη Βουλή;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, έχει ήδη κατατεθεί.

ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Συγνώμη, όχι θα κατατεθεί, εννοούσα πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια; Ποια ημέρα;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό θα προκύψει από το πρόγραμμα της Βουλής. Δεν το αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση. Αμέσως μετά τις γιορτές, προφανώς, η διάσκεψη των Προέδρων θα βγάλει και το πρόγραμμα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί χωρίς να περιορίζεται με όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και διαδικασίες, ούτως ώστε η συζήτηση να είναι διευρυμένη και ουσιαστική. Όσον αφορά το ερώτημά σας περί «ανασχηματισμού», αντιλαμβάνεστε ότι δεν επίκειται τέτοιο ζήτημα. Έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα, (το έχει πει, νομίζω, στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ανακοινωθεί δημοσίως), ότι όλοι κρινόμαστε και σε ένα χρονικό διάστημα θα κριθούν οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, όποτε ο ίδιος κρίνει, θα κάνει ανασχηματισμό.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπήρξαν προηγούμενες ενημερώσεις που κάνατε στους πολιτικούς συντάκτες και εκεί απαντώντας σε σενάρια εκλογολογίας είπατε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Νομίζω ότι έχετε κάνει τέτοια δήλωση σχετικά πρόσφατα. Τι είναι αυτό που τώρα σας εμποδίζει να κάνετε μια ίδια κατηγορηματική διατύπωση, αποκλείοντας το σενάριο εκλογών ή δημοψηφίσματος;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι ήμουν αρκετά κατηγορηματική, όταν είπα ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση και επομένως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να σκεφθεί τέτοια σενάρια. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή, προσφάτως, τον Σεπτέμβριο, εξελέγη και εξελέγη με ορίζοντα τετραετίας. Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής. Αν θέλετε την ίδια διατύπωση, μόλις την έκανα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Το δεύτερο ερώτημα που θα ήθελα να διατυπώσω είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια εκτίμηση στην ελληνική πλευρά για απόσταση μεταξύ των θεσμών. Από τη μια, δηλαδή, οι ευρωπαίοι που φαίνονται να συμμερίζονται και στη βάση των στοιχείων της Eurostat της επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία και από την άλλη το ΔΝΤ με πιο σκληρή στάση. Το γεγονός ότι χθες ο Πρόεδρος του Εurogroup ακύρωσε αυτή τη συνεδρίαση του Εurogroup, μήπως δείχνει ότι η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαίους από το ΔΝΤ είναι πιο μικρή από αυτή που χωρίζει εμάς με τους θεσμούς;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω τίνος η απόσταση είναι μεγαλύτερη. Αυτό, όμως, που μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα είναι ότι με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είμαστε πιο κοντά και στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών. Όμως, όπως ξέρετε, οι Ευρωπαίοι ζητούν το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ βάζει τα ζητήματα χρέους προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προς εμάς μέτρα που, όπως σας περιέγραψα, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η συζήτησή τους. Αυτό αποτελεί, πραγματικά, μια αντίθεση. Διαφαίνεται μια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ στην οποία νομίζω ότι έχει ιστορική ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση  να απαντήσει.   

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σας διαβάζω μια φράση από την εισαγωγική σας τοποθέτηση: «Δεν μπορούμε να πάμε πέρα από αυτά που προτείνουμε και αυτό είναι το όριο της συμφωνίας». Αν υπάρξει αδιαλλαξία από την πλευρά των θεσμών ποια θα είναι η κατάληξη, αφού δεν μπορούμε να πάμε πέρα από αυτό το όριο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επαναλαμβάνω: Όλα δείχνουν πως η διάθεση όλων των θεσμών είναι να προχωρήσουμε προς το συμφέρον, όχι μόνο του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το συμφέρον όλων. Να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα οποία λέγονται και διατυπώνονται και επισήμως , αποτυπώνουν αυτή τη διάθεση. Επομένως, αυτό είναι μια υπόθεση στην οποία, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Από τις  δηλώσεις , τη σημερινή και του Τούσκ, αλλά και του Σόιμπλε, κάνουν λόγο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος, που πρέπει να διανυθεί  μεταξύ των υπουργών Οικονομικών. Σημαίνει αυτό ότι μπορεί να υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση; Το εξετάζει  η κυβέρνηση και πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει, δεδομένου ότι  όπως έχετε πει πρέπει να κλείσει  η αξιολόγηση γιατί υπάρχει κόστος  για την ελληνική οικονομία;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Όπως είπα και στην εισήγησή μου: ο Πρωθυπουργός -  και στη συνομιλία του σήμερα με τον  κύριο Τούσκ -  ήταν σαφής ότι θα ζητηθεί η Σύνοδος Κορυφής  εφόσον βεβαίως  δεν οριστεί Eurogroup. Εφόσον οριστεί Eurogroup, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να συμπλησιάσουμε με όλες τις δυνατές εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν από την πλευρά μας , αλλά και την αναγνώριση όλων των βημάτων που έχει κάνει έγκαιρα και αποτελεσματικά η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα , προκειμένου αυτή η αξιολόγηση να γίνει γρήγορα και επιτυχώς.

ANTZΟΛΕΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο σας σχετικά με όλα τα σενάρια, τα οποία ακούγονται, σε σχέση με τον κύριο Τσακαλώτο.  Υπάρχει θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κανένα θέμα δεν υπάρχει μεταξύ του κυρίου Τσακαλώτου, του υπουργείου Οικονομικών και της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γεροβασίλη, η ελληνική οικονομία μέχρι πόσο αντέχει όμως για να τα βγάλει πέρα με τις δανειακές της υποχρεώσεις, τις ταμειακές της υποχρεώσεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Αν άντεχε η ελληνική οικονομία δεν θα ήμασταν σε αυτήν την περίοδο την οποία συζητάμε -  συζητάμε συμφωνίες, μνημόνια κλπ.  Επομένως, θέλετε να θέσετε κάπως αλλιώς το ερώτημά σας;

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ:  Εννοώ, τα ταμειακά μας διαθέσιμα μέχρι πότε μας φθάνουν;  Αυτό εννοώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει θέμα ταμειακών διαθέσιμων.  Δεν υπάρχει καμία ανασφάλεια περί αυτού.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης το προσεχές διάστημα, ειδικά στην περίπτωση όπου από την πλευρά του ΔΝΤ ή του κουαρτέτου υπάρξει επιμονή στις αξιώσεις;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ:  Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην ελληνική κυβέρνηση.  Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)