to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 27.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ενημέρωση σε πρόσφυγες στο Λαύριο για την αρμονική συμβίωση μας με τ' αδέσποτα

Έναν από τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο της Αττικής επισκέφτηκαν στις 22 Ιουνίου εθελοντές από φιλοζωικές οργανώσεις ώστε να εξηγήσουν σε παιδιά και ενήλικες – που έχουν περάσει κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες του πολέμου – ότι η συμβίωση μας με τα ζώα είναι δυνατή και ότι η φροντίδα τους είναι απαραίτητη αλλά και ότι στην Ελλάδα προστατεύονται από τη νομοθεσία.


Η Έλενα Δέδε, που είναι δικηγόρος και ιδρύτρια της οργάνωσης «Dog’s Voice», μίλησε Στο Κόκκινο και στο «Ζωντανά στον Αέρα» και αναφέρθηκε στην πρόσκληση την οποία δέχτηκαν από το  Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες το οποίο διαχειρίζεται τον χώρο, ο οποίος είναι πολύ καλά οργανωμένος, ώστε να προωθηθεί η φιλοζωία και η αρμονική συμβίωση με τ’ αδέσποτα κυρίως τις γάτες που ζουν εκεί. Στόχος τους ήταν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για το πόσα κοινά έχουν οι άνθρωποι και τα ζώα.

Στην Ελένη Ηλιοπούλου η κα Δέδε εξήγησε ότι σε ενήλικες και παιδιά εξήγησαν ότι οι φοβίες αναφορικά με τους κινδύνους από τη συμβίωση μας με τα αδέσποτα είναι αβάσιμες, και είναι προκατάληψη ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από φοβερές ασθένειες αν έρθουν σ’ επαφή μαζί τους.

Με τη βοήθεια μεταφραστών έγινε κατανοητό γιατί κανείς δεν κινδυνεύει από τις αδέσποτες γάτες ότι δεν είναι φορείς ασθενειών και ειδικά στα προσφυγόπουλα οι άνθρωποι που έκαναν την ενημέρωση (από τις οργανώσεις «Dogs’ Voice» και «Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων») εξήγησαν ότι δεν πρέπει να απομακρύνουν τα γατάκια από τις μαμάδες για να τα χαϊδέψουν και παίξουν καθώς αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες στα ζώα.

Σύμφωνα με την κα Δέδε η οργάνωση τους προμήθευσε ζωοτροφές το κάμπους ώστε να ταΐζονται συστηματικά τα αδέσποτα και φυσικά προτάθηκε σε όλες τις οικογένειες που θέλουν και ζουν εκεί να βάλουν ένα μπολάκι με νερό έξω από το κατάλυμα τους, ώστε εκεί οι γάτες να ξεδιψούν.

Η κα Δέδε τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της κουβέντας έγινε – αν και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης – και μιας μορφής «παραλληλισμός» ανάμεσα τα ζώα που ζουν στους δρόμους σε αβέβαιες συνθήκες με τους ανθρώπους που ξεσπιτώνονται από τις εστίες τους και που γίνονται πρόσφυγες για να σωθούν.

«Προσπαθήσαμε και λίγο να συνδέσουμε το κομμάτι ενός ζώου που είναι μόνο του στον δρόμο σε κάποιες αβέβαιες συνθήκες με τη δική τους την κατάσταση, χωρίς φυσικά να έχουν κάποια σύγκριση ή να θέλουμε να υποτιμήσουμε κάτι. Απλά θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυτό το κομμάτι της ενσυναίσθησης, που σ’ ένα μικρό παιδί είναι ένα πολύ γόνιμο έδαφος να καλλιεργηθεί και εκεί προσπαθήσαμε να κάνουμε λίγο περισσότερη δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Δέδε.
 
Στη συζήτηση που έγινε με τους πρόσφυγες σύμφωνα με την κα Δέδε έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε καμιά πρόθεση εκ μέρους για κακοποίηση των ζώων παρά μόνο άγνοια αναφορικά με το ζήτημα της μετάδοση ασθενειών από τα ζώα προς τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και τους επισήμαναν ότι τα ζώα δεν είναι κίνδυνος η επαφή μαζί τους προσφέρει στον άνθρωπο ψυχική ανάταση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)