to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 03.04.2022

Πολιτισμός

Ενιαίος Σύλλογος ΥΠΠΟ: Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Αρχαιολογικά Μουσεία

«Την Τετάρτη 6 Απριλίου ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ, μαζί με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην Πανεργατική Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ και στα συλλαλητήρια, για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την πολιτική!»


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής: 

Ο πόλεμος μαίνεται, η ενεργειακή κρίση μας πλήττει με βαναυσότητα, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά καλπάζει, οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι για περισσότερα από 10 χρόνια, η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους κερδοσκόπους, στα ιδιωτικά κοράκια που ορέγονται τη δημόσια περιουσία, σε κάθε λογής συμφέροντα που επιβουλεύονται ακόμη και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας!

Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία σκεπάζει τον πλανήτη και απειλεί όλους τους λαούς. Ταυτόχρονα απειλεί να πληρώσουν οι λαοί με νέες θυσίες, αίμα, φτώχεια. Πέρα από τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης και στην περιοχή μας, αντιμετωπίζουμε νέα φτωχοποίηση.

Μετά τα μνημόνια και την πανδημία, με την εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση του πολέμου στην Ουκρανία και την έμμεση ή άμεση συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, τώρα κραδαίνουν το φόβητρο του πολέμου για να συνεχίσουν την καταλήστευση του εισοδήματός μας, με την έκρηξη της  ακρίβειας που ροκανίζει τους μισθούς μας. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, η απογείωση των τιμών στα καύσιμα, ο διπλασιασμός στους λογαριασμούς του ρεύματος δυναμιτίζουν τους, έτσι κι αλλιώς, κουτσουρεμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Την ίδια στιγμή οι μισθοί μας παραμένουν παγωμένοι μετά τις περικοπές των μνημονίων. Η πανδημία και ο νόμος Χατζηδάκη επεκτείνουν την ανεργία, την ελαστικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το φόντο και μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων (σε υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικές υπηρεσίες) και της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση ξαναζεσταίνει, στα κρυφά, το σχέδιο για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των μεγάλων Κρατικών Μουσείων.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία, και μάλιστα σε εποχή πανδημίας, πολέμου, ακρίβειας και επισιτιστικής κρίσης, κατά την οποία πολλά μουσεία του εξωτερικού διακινδυνεύουν την ίδια την ύπαρξή τους, προχωρώντας σε αναστολή δραστηριοτήτων, σε περικοπές προσωπικού και κλείσιμο παραρτημάτων τους, θέτει σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας!

Επιχειρεί να μετατρέψει τα κρατικά Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια με διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια και Γενικούς Διευθυντές, υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και    στελέχωσή τους, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους, με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και τη διαφαινόμενη κατάργηση των δωρεάν παροχών στους πολίτες.

Ανοίγει το δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους σε ιδιωτικές εταιρείες (λχ τομείς φύλαξης, καθαριότητας, οργάνωσης εκθέσεων, επικοινωνίας), μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ, τα οποία στηρίζουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, δυναμιτίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ενώ προσθέτει αδικαιολόγητα κόστη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Υπουργείο Πολιτισμού, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, δεν θα μείνουν απαθείς!

Ζητάμε

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του
  • Κατάργηση του αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21)
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στο διαχρονικά υποστελεχωμένο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
  • Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος και την ουσιαστική αποκοπή των πέντε κρατικών μουσείων και την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Την Τετάρτη 6 Απριλίου ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ, μαζί με τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην Πανεργατική Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ και στα συλλαλητήρια, για να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την πολιτική!

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καλεί όλα τα μέλη του

-να πάρουν μέρος καθολικά στην 24ώρη απεργία

-να συγκεντρωθούν στις 9.00 π.μ. στην είσοδο κάθε μικρού και μεγάλου Μουσείου

- να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος (και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)