to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ενιαίο μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία, τα μηνύματα και η ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα

«Ο δρόμος των προοδευτικών συγκλίσεων και των κυβερνήσεων συνεργασίας είναι το μέλλον για την Ελλάδα - Η αλλαγή με σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα απαιτεί την συγκρότηση μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»


Στην Γαλλία και την Ιρλανδία διαδραματίζονται τελευταία ιδιαίτερα σημαντικές και ελπιδοφόρες πολιτικές εξελίξεις. Τόσο για την ενίσχυση της θέσης της πολύμορφης ευρωπαϊκής Αριστεράς, όσο και για την συμβολή της στην αναγκαία προοδευτική στροφή που έχει ανάγκη η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις κρίσεις που προκαλούν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για να γίνει πράξη αυτή η «αλλαγή παραδείγματος» που θα σηματοδοτήσει και την ουσιαστική μετατόπιση από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών προς μια πιο δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη Ευρώπη. Που δεν θα γεννά διαρκώς νέες κρίσεις αλλά θα έχει τη δυνατότητα, όντας θεσμικά και οικονομικά εφοδιασμένη, να τις αντιμετωπίζει.

Στις πρώτες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά-Brexitεποχή, το Σιν Φέιν σημείωσε την πρώτη πρωτιά στην ιστορία του πετυχαίνοντας μια ιστορική επικράτηση. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί στη Γαλλία μία ακόμη σημαντική εξέλιξη. Την επαύριο των Προεδρικών εκλογών και της επανεκλογής Μακρόν και ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία στις 12 και 19 Ιουνίου, το Αριστερό Κόμμα (‘Ανυπότακτη Γαλλία’) συμφώνησε για κοινή εκλογική κάθοδο με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές. Για την Γαλλική Αριστερά, οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει αυτό που της στέρησε η πολυδιάσπασή της στον 1ο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Πέρα από τον νεοφιλελευθερισμό του Μακρόν και το ανεπιτυχές καμουφλάζ της ακροδεξιάς Λεπέν, υπάρχει τώρα κι ένας τρίτος δρόμος. Και είναι αυτός της Αριστεράς και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Προχωρώντας στην συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κεκτημένων, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καταπολέμησης των ανισοτήτων, εξάλειψης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η ευρύτερη και πληθυντική Γαλλική Αριστερά, από την ‘Ανυπότακτη Γαλλία’ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, μέχρι τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, δείχνει έμπρακτα να αφουγκράζεται τα μηνύματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Ότι όντως μπορεί με ειλικρινή διάλογο και προγραμματική συζήτηση να ξεπερνά τις επιμέρους κι ευδιάκριτες διαφορές, μπροστά στα μεγάλα επίδικα της εποχής και να διεκδικεί την πρωτιά και την νίκη.

Το πολύ σημαντικό θετικό βήμα που έγινε με την συγκρότηση ενιαίου μετώπου της Αριστεράς στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, δημιουργεί μια νικηφόρα δυναμική με ευρύτερη πανευρωπαϊκή σημασία, που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική. Παράλληλα, στέλνει πολλαπλά μηνύματα για την ανάγκη συνεργασίας και στην Ελλάδα. Για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος και οι πολίτες που τόσο έχουν υποφέρει από την αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαχείριση της πολύνεκρης πανδημίας, καίγονται από τον πληθωρισμό, εξοργίζονται από το πρωτοφανές κύμα ενεργειακής ακρίβειας και την αισχροκέρδεια των καρτέλ και των ‘λίγων και ισχυρών φίλων’ του Κυρ. Μητσοτάκη. Και να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Η αλλαγή με σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα απαιτεί την συγκρότηση μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Για να μην ‘’καεί’’ η απλή αναλογική που ισχύει στις 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ και οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης που ψήφισε η ΝΔ.

Ο δρόμος των προοδευτικών συγκλίσεων και των κυβερνήσεων συνεργασίας είναι το μέλλον και για την Ελλάδα. Η κάλπη της απλής αναλογικής πρέπει και μπορεί να δώσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Γι’ αυτό κι εμείς, ως το μεγαλύτερο κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα την πολιτική μας στάση και επιδίωξη. Στον δρόμο προς τις εκλογές, θα επιμείνουμε -χωρίς ηγεμονισμούς- στο κάλεσμα για συνεργασία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για να φύγει η υπερσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ. Αναζητώντας παρά τις έντονες διαφορές μας και τον εύλογο ανταγωνισμό, διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις προκειμένου να βγει η χώρα και η κοινωνία από την περίοδο της οπισθοδρόμησης που την έχει καταδικάσει η ΝΔ.

Το ελπιδοφόρο μομέντουμ σε Γαλλία και Βόρεια Ιρλανδία, δεν είναι ικανό από μόνο του να αλλάξει την πολιτική πραγματικότητα και το εδραιωμένο statusquo στην Ευρώπη. Ωστόσο, καλλιεργεί πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω διεκδικήσεις, μαζί με ρεαλιστικές ελπίδες για περισσότερες νικηφόρες εκλογικές μάχες και ανατροπές. Ήδη στην ελληνική κοινωνία η προοπτική μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Καμία κομματική σκοπιμότητα δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη λαϊκή βούληση, εάν ο ελληνικός λαός δώσει ισχυρή εντολή προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας στην κάλπη και αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε!

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)