to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 15.02.2018

Πολιτική

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΛΣ επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για τη δραστηριότητά του

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτιο Ράπτη.


Ο αντιπλοίαρχος Γιώργος Χριστιανός, διευθυντής της υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιτήρησης, καλωσόρισε τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί την καρδιά του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Αναφερόμενος στη δραστηριότητά του είπε ότι έχει ως αντικείμενο την παροχή έρευνας και διάσωσης σε όλα τα άτομα που είναι στη θάλασσα και κινδυνεύουν, ενώ πρόσθεσε ότι στον συγκεκριμένο χώρο συνεργάζονται και επιχειρούν το Λιμενικό Σώμα, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Χριστιανός αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς που διέπει διεθνώς την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, αλλά και στις περιοχές ευθύνης όπου δρα το συγκεκριμένο Κέντρο.

Είπε ότι εκτός από την περιοχή ευθύνης του το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, όταν λάβει πρώτο σήμα κινδύνου από κιδνυνεύον πλοίο, επιχειρεί και σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

«Μας προτιμούν πολλά πλοία και πολλά σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί γνωρίζουν ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει με κάθε λεπτομέρεια και θα μπορέσουμε να παρέχουμε συνδρομή και σε αυτούς» τόνισε αναφέροντας ότι «υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα ελληνόκτητα πλοία». Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι μέσω ενός συστήματος το Ενιαίο Κέντρο γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε ελληνόκτητο πλοίο, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΕΚΣΕΔ προσφέρει παροχή μεταφοράς τραυματιών ή ασθενών από τα πλοία προς τη στεριά επί 24ου βάσεως και χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς στον ναυτικό τομέα και στον αεροπορικό.

Αναφερόμενος στην περιοχή δικαιοδοσίας στην ελληνική επικράτεια σημείωσε ότι κάθε χρόνο πλέουν περισσότερα από 600 πλοία της ακτοπλοϊας, 9.000 μικρά σκάφη και 111.000 αλιευτικά.

Ο κ. Χριστιανός παρουσίασε στον πρωθυπουργό τα λειτουργικά συστήματα του κέντρου ενώ αναφερόμενος στα επιχειρησιακά μέσα του λιμενικού είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πλοία ανοιχτής θαλάσσης, 6 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη και ένας μεγάλος αριθμός στόλου διασκορπισμένος σε όλες τις ακτογραμμές και σε όλη την επικράτεια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)