to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 15.03.2018

Πολιτική

Ενεργοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία - «Πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η επιστροφή τους το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου (στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών ο Γιώργος Κατρούγκαλος αρνήθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία λέγοντας «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, οι διπλωματικοί δίαυλοι σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ έχουν ενεργοποιηθεί. Δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι ορισμένων της άλλης πλευράς που θέλουν να αυξήσουν την ένταση. Η παράταση της εκκρεμότητας είναι εξαιρετικά οδυνηρή, όχι μόνο για τις οικογένειες των στρατιωτικών, θέλω να ελπίζω όμως ότι θα λήξει το συντομότερο» και τόνισε παράλληλα ότι «στις σχέσεις μας με την Τουρκία, εμείς αυξάνουμε το διπλωματικό μας κεφάλαιο και η άλλη πλευρά είναι αυτή, που το χάνει. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ακόμη μέχρι τον δρόμο για την Βάρνα (ευρωτουρκική συνάντηση κορυφής) και τι άλλες πιέσεις θα ασκηθούν. Η εξέλιξη στο θέμα των στρατιωτικών μας δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα όρια της δίκαιης δίκης – θα μπορούσε βέβαια να μην φτάσει στο δικαστήριο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαχρέιν, ανέλυσε τις κινήσεις που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση στον τομέα των επενδύσεων λίγο πριν την λήξη των μνημονίων και την έξοδο στις αγορές «Δύο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο Ελληνικό και στον Αστέρα γίνονται με Εμιρατινά κεφάλαια, συνεχίζουν την παρέμβαση στον ξενοδοχειακό τομέα με μια πολύ μεγάλη επένδυση 150 εκ. στην Τζιά, μια αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας τα One and Only, που για πρώτη φορά έρχονται στην Ευρώπη».

Κοινή δήλωση 16 Ελλήνων ευρωβουλευτών

Εν τω μεταξύ, κοινή δήλωση εξέδωσαν την Τετάρτη 16 Έλληνες Ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Στην κοινή τους δήλωση οι Έλληνες Ευρωβουλευτές σημειώνουν πως: «η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είναι κράτος-μέλος» και υπογραμμίζουν ότι «η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της».

Τέλος οι Έλληνες Ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Το «ρεσιτάλ υποκρισίας» της ΝΔ

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Τζανακόπουλος, κατά το briefing της Πέμπτης, έκανε λόγο για ένα «άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας» από τον Κυρ. Μητσοτάκη:

«Για ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το περιστατικό ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Εν τω μεταξύ, η υποκρισία δε της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του κου Μητσοτάκη, η κα Σπυράκη εμφανίστηκε πριν λίγη ώρα να αλλάζει ξανά τη γραμμή αναφερόμενη, με τρόπο ειρωνικό, στο περιστατικό ως σύνηθες. Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη;».

Δ. Τζανακόπουλος: Παίρνουμε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι «πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η επιστροφή τους το συντομότερο δυνατόν» και ανέφερε: «Δουλεύουμε στην κατεύθυνση της ταχύτερης επιστροφής και αυτή είναι και η βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πως «πρόκειται για ζήτημα το οποίο πρέπει να λυθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «ο γ.γ του ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που το ζήτημα εκκρεμεί στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο επιστροφής των δύο στρατιωτικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα». Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -δεν θα υπερβαίνει μερικές εβδομάδες- αλλά δουλεύουμε για να μην υπάρξει απευκταία εξέλιξη».  

Αναλυτικά, τόνισε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι το κατηγορητήριο αυτό θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και όχι οποιοδήποτε άλλο αδίκημα, το οποίο δεν προκύπτει από τα πραγματικά περιστατικά και τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι εφόσον έτσι κινηθούν τα πράγματα, πολύ σύντομα –δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε επίπεδο ημερών, αλλά δεν μιλάμε για μία τάξη μεγέθους, η οποία θα υπερβαίνει τις μερικές εβδομάδες φαντάζομαι- ωστόσο, οποιαδήποτε άλλη απόφαση εκ μέρους της Τουρκικής Δικαιοσύνης είναι κατανοητό ότι πιθανότατα θα εκληφθεί ως κλιμάκωση. Ωστόσο, ευελπιστούμε και δουλεύουμε, ώστε να μην υπάρξει μια τέτοια απευκταία εξέλιξη και εκτιμώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε μία λύση πολύ γρήγορα στο συγκεκριμένο ζήτημα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)