to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενέργειες κατά της εξάπλωσης του τοξικού για οικοσύστημα και άνθρωπο λαγοκέφαλου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Είδη ψαριών όπως ο Λαγοκέφαλος που έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.


Ο λαγοκέφαλος ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως «λεσσεψιανός μετανάστης», μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Η υψηλή τοξικότητα του οφείλεται στην τετροδοτοξίνη (ΤΤΧ), μια νευροτοξίνη που δεν είναι πρωτεϊνικής φύσης, οπότε δεν καταστρέφεται ούτε με το μαγείρεμα ούτε με την ψύξη ούτε με άλλο τρόπο.
Είναι η πιο δυνατή τοξίνη που υπάρχει στη φύση και αρκούν 2 χιλιοστά του γραμμαρίου για να επιφέρουν τον θάνατο σε άνθρωπο βάρους περίπου 50 κιλών.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα στην αλιεία από την εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών και ειδικότερα για τη ραγδαία εξάπλωση Λαγοκέφαλων στη Μεσόγειο, πραγματοποίησαν 23 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Συγκεκριμένα, η ταχεία εξάπλωση εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών εξελίσσεται όχι μόνο σε σημαντικό κίνδυνο, που απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, αλλά και σε κίνδυνο δημόσιας υγείας, αφού έχουν καταγραφεί στο παρελθόν κρούσματα δηλητηρίασης πολιτών, οι οποίοι, από άγνοια κινδύνου, καταναλώνουν το τοξικό ψάρι Λαγοκέφαλο.

Είδη ψαριών όπως ο Λαγοκέφαλος που έχουν περάσει στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, στις οποίες οι πληθυσμοί καταγράφουν ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση. Η αλίευση του τοξικού ψαριού, σύμφωνα με μαρτυρίες αλιέων (επαγγελματιών & ερασιτεχνών) είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ πολύ συχνή είναι και η αλίευσή του από πολίτες, που εξασκούν το ψάρεμα ως χόμπι (καλάμι ψαρέματος/ψαροντούφεκο).

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Στην περίπτωση των επαγγελματιών αλιέων υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές τόσο στα αλιεύματα, όσο και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για το θέμα, δεν έχουμε λάβει απάντηση, ενώ το φαινόμενο επιμένει, πλήττοντας σοβαρά την αλιεία στην περιοχή».

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται, αφενός να προβλέψει διαδικασία αποζημίωσης των αλιέων από ζημίες που υφίστανται λόγω της εξάπλωσης εισβολικών χωροκατακτητικών ειδών και αφετέρου, να προβεί σε ενέργειες ενημέρωσης των επαγγελματιών αλλά και των ερασιτεχνών αλιέων για το φαινόμενο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)