to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:45 | 23.06.2022

Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Το Βερολίνο ενεργοποιεί το επίπεδο συναγερμού για την παροχή φυσικού αερίου

«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου - τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια - με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία


Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία, δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κηρύσσοντας το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου.

Ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε πάντως ότι η παροχή φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, «αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας», τόνισε και ανέφερε ότι η αναγκαία ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δεν αποθηκευτεί για γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου - τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια - με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.

Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενεργοποίηση του β' επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Η Γερμανία, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, έχει ξεκάθαρα πει πως θα στηριχθεί στα εργοστάσια άνθρακα για να καλύψει το κενό από το πάγωμα των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου. Κινείται μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ταχύτερα από κάθε άλλο κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από κοντά ακολουθούν οι συνήθεις "δορυφόροι" της σε όλες τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, Αυστρία και Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι - τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων και κατά συνέπεια ήταν πρώτο στη λίστα των καυσίμων που έπρεπε να αντικαταστηθούν από εναλλακτικές, πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Έρχεται δελτίο ενέργειας;

Η Eurasia Group σχολιάζει πως ουσιαστικά οι ευρωπαϊκες κυβερνήσεις δεν έχουν πολλές επιλογές. Είναι αναγκασμένες να στραφούν σε όποια ενεργειακή πηγή δεν είναι ρωσική και το κυριότερο είναι άμεσα διαθέσιμη. Αυτό τις στρέφει αναπόφευκτα στον σκληρό άνθρακα και στον λινγίτη που είναι από τις πλέον επιβλαβείς μορφές άνθρακα για το περιβάλλον. Σημειώνει δε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το εφιαλτικό σενάριο, που δεν είναι άλλο από το ρεύμα με... δελτίο.

Τον φόβο αυτό συμμερίζεται και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρόσφατα προειδοποίησε πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά από ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα και εκτίμησε ότι δύο παράγοντες εφόσον συνδυαστούν μπορούν να «σφραγίσουν» την λύση της ελεγχόμενης κατανομής των προμηθειών (με δελτίο): ένας κρύος χειμώνας και η αναζωπύρωση της οικονομικής ζήτησης στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της IEA, Φατίχ Μπιρόλ, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να φέρει ελεγχόμενη παροχή ενέργειας για τους χρήστες βιομηχανικού φυσικού αερίου, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.

Ο Μπιρόλ υποστήριξε ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να επιτευχθεί μέσω αυξημένης απόδοσης, μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και «εκμετάλλευσης στο έπακρο των υπαρχόντων κοιτασμάτων [πετρελαίου και φυσικού αερίου]» — αντί για νέα, μεγάλα έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν ως τις δεκαετίες 2040 και 2050 και θα μπορούσε να σημαίνει «αντίο στη διεθνή πολιτική μας για το κλίμα».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)