to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 30.10.2022

Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Αγωνία για το μέλλον των εγχώριων βιομηχανιών

Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο η μέση τιμή στο εννεάμηνο 2022 διαμορφώνεται σε 10,8 λεπτά, έναντι 4,6 λεπτών την περσινή χρονιά.


Σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα μετατρέπεται το τεράστιο ενεργειακό κόστος, το υψηλότερο στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, των ελληνικών βιομηχανιών, με σοβαρές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής τους, αφού είναι αδύνατο να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών ρεύματος και αερίου, αλλά και τη δημιουργία δυσχερειών όχι μόνο στην παραγωγική αλλά και στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιλέξει να αγνοεί συστηματικά, αν και συνεπάγονται θέσεις εργασίας, σημαντική συμμετοχή στο ΑΕΠ και επενδύσεις με προοπτικές ανάπτυξης, βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο του ανεξέλεγκτου κόστους ενέργειας στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης ελληνικής βιομηχανίας η οποία παράγει καταναλωτικά προϊόντα και απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, που επιβαρύνεται με αυξήσεις στο ρεύμα (στο οκτάμηνο) ύψους σχεδόν 45%, ενώ στο φυσικό αέριο οι ανατιμήσεις (στο εννεάμηνο) αγγίζουν το 135% συγκριτικά με το σύνολο του 2021.

Από τα στοιχεία της εταιρείας, που έχει στην κατοχή της η ΑΥΓΗ της Κυριακής και δημοσιεύει σήμερα, προκύπτει ότι στο δωδεκάμηνο 2021 η μέση τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας ανήλθε σε 16,5 λεπτά, ενώ μόνο στο οκτάμηνο του 2022 η αντίστοιχη μέση τιμή έχει εκτιναχθεί στα 23,9 λεπτά. Μάλιστα, αν συγκριθούν οι μήνες Ιούλιος 2021-Ιούλιος 2022, η αύξηση φτάνει στο 89%. Είναι ενδεικτικό ότι ο λογαριασμός έως και τον Αύγουστο 2022 είναι υψηλότερος από τον συνολικό λογαριασμό του 2021, που βέβαια είναι και μεγαλύτερη η ετήσια κατανάλωση.

Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο η μέση τιμή στο εννεάμηνο 2022 διαμορφώνεται σε 10,8 λεπτά, έναντι 4,6 λεπτών την περσινή χρονιά. Και πάλι σε επίπεδο μήνα, ο φετινός Σεπτέμβριος μοιάζει εξωπραγματικός έναντι του περσινού, καθώς η αύξηση ανέρχεται σε 328%! Ο λογαριασμός δε του περασμένου έτους είναι ο μισός σε σχέση με τον συνολικό λογαριασμό του εννεαμήνου 2022 και ενώ υπολείπονται άλλοι τρεις μήνες κατανάλωσης.

Ετσι, μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που καταναλώνει, η εν λόγω βιομηχανία πλήρωσε πέρσι συνολικά σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος (μέχρι οκτάμηνο-εννεάμηνο) έχει καταβάλει συνολικά 1,6 εκατ., δηλαδή επιπλέον 600 εκατ. περίπου (+60%) και ακόμα δεν έχει κλείσει η χρονιά...

Αβεβαιότητα και φόβος

Εξηγώντας την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί το τεράστιο ενεργειακό κόστος, ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης βιομηχανίας επισημαίνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής:

«Πρώτη φορά φοβόμαστε για την πορεία των εξελίξεων. Τιμολογούμε τον Σεπτέμβριο ένα προϊόν, τον Οκτώβριο έρχεται ο λογαριασμός και εντέλει βρισκόμαστε εκτός προϋπολογισμού. Με όλη αυτή την κατάσταση γινόμαστε και μη ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, καθώς το 35% των προϊόντων παραγωγής μας κατευθύνονται σε εξαγωγές. Έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, την τελευταία τριετία έχουμε κάνει επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, ύψους 25 εκατ. ευρώ, και το ίδιο διάστημα βρισκόμαστε εν αναμονή, από τον Αναπτυξιακό Νόμο και άλλα προγράμματα του Δημοσίου, ενισχύσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί».

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)