to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 14.10.2022

Οικονομία

Ενεργειακή φτώχεια: Λίγο κάτω από το 1,40 το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο - Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε στα 1,37-1,38 ευρώ ανά λίτρο.


Στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας" που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον κλάδο. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει τους φόρους καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Έκλεισε η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή (14/10), η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να «κλείνει» τελικά σε επίπεδα κάτω του 1,40 ευρώ. Μια κίνηση των ΕΛΠΕ, που παρείχε έκπτωση της τάξης των 6 λεπτών (7,5 με το ΦΠΑ) οδήγησε την τιμή στο 1,37 - 1,38 ευρώ, μια και αρχικά η εκκίνηση ήταν για τιμές στο 1,44 - 46 ευρώ.

Βέβαια το εύρος που εκτιμάται ότι θα βγει στην αγορά είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε περιοχές εκτός Αττικής όπου τα μεταφορικά είναι πιο υψηλά. Και πάντα βέβαια είναι κομβικό και η ποσότητα αγοράς για την τελική διαμόρφωση της τιμής.

Στο αναπόφευκτο συγκριτικό τεστ που θα κάνουν όλοι, το φυσικό αέριο, λόγω και του προγράμματος επιδοτήσεων για «στροφή» καυστήρων από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, «βγαίνει» ως πιο φθηνό καύσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί «παίκτες» στην αγορά «έκλεισαν» τα τιμολόγια Οκτωβρίου που κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τιμή που είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Η τιμή αυτή είναι τελική, μετά τις επιδοτήσεις και τους φόρους. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ δίνει ενίσχυση 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Εάν δεν υπήρχε βέβαια η στήριξη αυτή η κιλοβατώρα θα ήταν 0,21 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)