to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενεργειακές ρυθμίσεις με άρωμα εκλογών

Άρθρο Σ.Φάμελλου στο ieidiseis.gr


«Είναι εμφανής πλέον ο πανικός και το αδιέξοδο της κυβέρνησης αλλά και η κοινωνική και προεκλογική πίεση που νιώθει, που την οδηγούν σε αποσπασματικές και πρόχειρες παρεμβάσεις, που δεν είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να εφαρμόσει», σχολιάζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ieidiseis.gr  .

Αναφέρεται συγκεκριμένα στις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια στο ρεύμα, την παρέμβαση στα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας) και στην «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που είναι προς ψήφιση στη Βουλή.  «Και οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν στόχο να «σβήσουν» από τη συνείδηση των πολιτών το ράλι τιμών με τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, την αισχροκέρδεια, την αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από ακραίους λογαριασμούς και τη «ρήτρα Μητσοτάκη», που εφαρμόστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις 05.08.2021. Και είναι τραγελαφικό ότι η υπεράσπιση των νέων ρυθμίσεων γίνεται από τα ίδια κυβερνητικά στελέχη που υπερασπιζόντουσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεν έβρισκαν τα υπερκέρδη εδώ και 12 μήνες».

Ο Σ.Φάμελλος τονίζει πως: «Δεν είναι μόνο προεκλογική η ρύθμιση αλλά και επικίνδυνα κουτοπόνηρη. Οι όποιες συνέπειες αυτής της διπλής παρέμβασης θα φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος πολύ αργότερα, η αναστολή θα ισχύσει από 1η Αυγούστου, και πολίτες με τετραμηνιαία εκκαθάριση λογαριασμών θα βλέπουν χρεώσεις ρήτρας έως το Δεκέμβρη. Σημασία έχει όλοι και όλες να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση ανέστειλε τη ρήτρα και καταπολέμησε τα υπερκέρδη. Ας είναι καλά η «λίστα Πέτσα». Όμως η διπλή παρέμβαση είναι ρύθμιση βραχείας εφαρμογής που προβλέπεται να χρεωκοπήσει αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύεται:

Ενεργειακές ρυθμίσεις με άρωμα εκλογών

Ύστερα από 12 μήνες, όπου η ακραία ακρίβεια στο ρεύμα έχει γονατίσει νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις, ακόμα και Δήμους, η κυβέρνηση όψιμα ανακαλύπτει το ράλι τιμών και την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Προχωρά σε μία διπλή νομοθετική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού, τόσο στα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας) όσο και στην «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Είναι εμφανής πλέον ο πανικός και το αδιέξοδο της κυβέρνησης αλλά και η κοινωνική και προεκλογική πίεση που νιώθει, που την οδηγούν σε αποσπασματικές και πρόχειρες παρεμβάσεις, που δεν είναι σίγουρο ότι θα κατορθώσει να εφαρμόσει.

Και οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν στόχο να «σβήσουν» από τη συνείδηση των πολιτών το ράλι τιμών με τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, την αισχροκέρδεια, την αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από ακραίους λογαριασμούς και τη «ρήτρα Μητσοτάκη», που εφαρμόστηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ στις 05.08.2021. Και είναι τραγελαφικό ότι η υπεράσπιση των νέων ρυθμίσεων γίνεται από τα ίδια κυβερνητικά στελέχη που υπερασπιζόντουσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεν έβρισκαν τα υπερκέρδη εδώ και 12 μήνες.

Μείωση των υπερκερδών

Με την παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα βάλει όριο στην αμοιβή και στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, που τόσο καιρό δεν αναγνώριζε. Όμως δε νομοθετεί ένα ποσοστό εύλογου-μικρού κέρδους και παραπέμπει τον υπολογισμό σε Υπουργική Απόφαση που θα αφήνει πάλι περιθώρια υπερκερδών αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (για την υδροηλεκτρική παραγωγή και την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και αέριο).

Από την άλλη θα συνεχίσει να χρεώνει υψηλούς λογαριασμούς και στη συνέχεια να επιστρέφει στους καταναλωτές τμήμα των δικών τους χρημάτων ως επιδότηση, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Στερώντας όμως έτσι ρευστότητα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Βέβαια παραμένει το ερώτημα: γιατί επέτρεψε τα υπερκέρδη εδώ και ένα χρόνο, πότε θα τα υπολογίσει και πώς θα τα επιστρέψει στους καταναλωτές.

Αναστολή της ρήτρας

Η άλλη παρέμβαση στοχεύει στην -κατ’ όνομα- κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως η τροπολογία είναι αποκαλυπτική. Η ρήτρα αναστέλλεται αλλά οι τιμές της χονδρεμπορικής θα περνάνε στους καταναλωτές μέσω της κυμαινόμενης χρέωσης, η οποία θα ανακοινώνεται δύο μήνες πριν από το μήνα κατανάλωσης (π.χ. στα τέλη Ιουλίου για το Σεπτέμβριο). Άρα η ρήτρα, δηλαδή η αισχροκέρδεια, θα περιέχεται στα τιμολόγια, κυμαινόμενα ή σταθερά. Απλά δεν θα αναγράφεται τους λογαριασμούς χωριστά.

Επαφίεται έτσι στην ατομική ευθύνη των καταναλωτών να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέγουν προμηθευτή, σε μηνιαία πλέον βάση. Και έτσι ακόμα μια φορά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις από τη μία θα έχουν την ευθύνη και από την άλλη θα είναι απολύτως εκτεθειμένοι σε διακυμάνσεις που δεν θα εξαρτώνται από αντικειμενικά στοιχεία. Ενώ παράλληλα όλη η αγορά ενέργειας καταδικάζεται σε προεκλογική αστάθεια για να υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης ότι κατήργησε τη ρήτρα. Την οποία τα γαλάζια χρυσοπληρωμένα στελέχη που ο ίδιος διόρισε στη ΔΕΗ εφάρμοσαν στις 5 Αυγούστου 2021!

Δεν είναι μόνο προεκλογική η ρύθμιση αλλά και επικίνδυνα κουτοπόνηρη. Οι όποιες συνέπειες αυτής της διπλής παρέμβασης θα φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος πολύ αργότερα, η αναστολή θα ισχύσει από 1η Αυγούστου, και πολίτες με τετραμηνιαία εκκαθάριση λογαριασμών θα βλέπουν χρεώσεις ρήτρας έως το Δεκέμβρη.

Σημασία έχει όλοι και όλες να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση ανέστειλε τη ρήτρα και καταπολέμησε τα υπερκέρδη. Ας είναι καλά η «λίστα Πέτσα». Όμως η διπλή παρέμβαση είναι ρύθμιση βραχείας εφαρμογής που προβλέπεται να χρεωκοπήσει αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει ακόμα μία φορά να εφαρμόσει μηχανισμό επιδοτήσεων αντί για πολιτική μείωσης τιμών. Είναι προκλητικό ότι συνεχίζονται μέσα σε αυτή την ακραία κρίση ακρίβειας χρεώσεις στο ρυθμιζόμενο σκέλος των τιμολογίων, όπως η χρέωση ΥΚΩ που θα έπρεπε να είχε μειωθεί λόγω της ολοκλήρωσης της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, ή η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ (ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο) που θα μπορούσε επίσης να μειωθεί εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ. Όμως τα υπερπλεονάσματα αυτών των λογαριασμών χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως επιδοτήσεις, τις οποίες έχουν προπληρώσει οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Είναι προφανές ότι με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τα σπασμένα θα τα πληρώνουν πάντα οι καταναλωτές και ποτέ οι λίγοι που σωρεύουν υπερκέρδη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η ΔΕΗ η οποία σώρευσε υπερκέρδη 720 εκατ. ευρώ σε ένα εξάμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ, αλλά και η επίσης κρατική ΔΕΠΑ Εμπορίας με EBITDA άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Πόσο προκλητική και ανάλγητη όμως μπορεί να είναι μία κυβέρνηση που αναγνωρίζει πλέον τα υπερκέρδη και τα περιορίζει, κατά δήλωσή της, όπως και αναγνωρίζει ότι είναι ληστρική η ρήτρα Μητσοτάκη και την αναστέλλει, αλλά δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την αναστολή των ρευματοκοπών, σε αυτούς που αδυνατούν να καλύψουν τα άδικα βάρη που η ίδια η κυβέρνηση επέτρεψε;

Τα υπερκέρδη έχουν πάει ήδη στα ταμεία του καρτέλ, τα bonus και οι χρυσές αμοιβές στις τσέπες των γαλάζιων στελεχών, αλλά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις το ρεύμα κόβεται από σήμερα.

Η διπλή ρύθμιση είναι προφανώς προεκλογική, προσχηματική και προσωρινή. Η ρήτρα Μητσοτάκη όμως θα πληρωθεί στις κάλπες γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τα προσχήματα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)