to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενδυναμώνοντας την ισότητα των φύλων στους θεσμούς και την κοινωνία

Άρθρο του Δημ. Παπαδημούλη στην εφημερίδα Εποχή


Πάνω από ένας χρόνος έχει περάσει από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

Η περασμένη χρονιά σήμανε την 25η επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλη την υφήλιο. Ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με τον δείκτη ισότητας για το 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο δείκτης ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των φύλων. Μάλιστα, ο χαμηλότερος δείκτης ισότητας των φύλων μεταξύ των ‘’27’’, είναι εκείνος της Ελλάδας, που βρίσκεται στο 52,2%, με ελάχιστα νέα ουσιαστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη διάρκεια της πανδημίας καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις αναφορές για περιστατικά έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της παιδικής εργασίας και της εφηβικής εγκυμοσύνης.

Και όλα αυτά την στιγμή που πολλές χώρες κάνουν και βήματα προς τα πίσω σε σημαντικά θέματα για την ισότητα των φύλων, με την Τουρκία να ακυρώνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και χώρες ακόμα και εντός της ΕΕ, όπως η Πολωνία να περιορίζουν τις ελευθερίες, ακόμα και με την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επανειλημμένως στηρίξει τα θέματα ισότητας με πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η ανάγκη οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να αποτελέσουν οι ίδιοι παράδειγμα εγγύησης της ισότητας των φύλων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Για άλλη μια φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το πρωτοπόρο ευρωπαϊκό όργανο, που μέσω ενός Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των Φύλων, θέτει τα δικαιώματα των γυναικών ως απόλυτη προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιούλιο του 2020, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει το Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των Φύλων, του οποίου έχω την ευθύνη ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπεύθυνος για την ισότητα και Πρόεδρος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα. Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου πριν λίγες μέρες ενέκρινε ομόφωνα και τον σχετικό Οδικό Χάρτη, που επεξεργαστήκαμε μαζί με τους συνεργάτες μου.

Σκοπός του Σχεδίου Δράσης είναι η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Ευρωκοινοβουλίου, σε όλα τα επίπεδα. Το Σχέδιο Δράσης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη νομοθετική εξασφάλιση της βελτίωσης της κάθετης και της οριζόντιας εκπροσώπησης των φύλων, στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου, στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ίση συμμετοχή των φύλων τόσο σε θέσεις υψηλής ευθύνης, όσο και σε εξωτερικές δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου και στην εξασφάλιση μηδενικής ανοχής σε κάθε είδους παρενόχληση.

Βάζοντας υψηλούς μετρήσιμους και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στόχους και θεσμοθετώντας τα ανάλογα εργαλεία ανάλυσης και ελέγχου, το Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο ενδυναμώνει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσπάθεια για την ισότητα των φύλων, αλλά δείχνει τον τρόπο ουσιαστικής και θεσμικής ενδυνάμωσης των θεμάτων αυτών, εντός διεθνών αλλά και εθνικών θεσμών και οργάνων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τόσο εκπαιδευτικά εργαλεία εντός των δομών του, αλλά και εξωτερικές δράσεις στα μέσα ενημέρωσης ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την γνωστοποίηση όλων των πτυχών των θεμάτων ισότητας.

Μια νέα δεκαετία έχει ξεκινήσει, με πρωτόγνωρες παγκόσμιες προκλήσεις, με την πανδημία να έχει προκαλέσει εκτός των εκατομμυρίων νεκρών και εξαιρετικά αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως στις κοινωνικές ομάδες, που ήδη είχαν υποφέρει από διακρίσεις και αποκλεισμούς στο παρελθόν. Οι ίδιοι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που υπογραμμίζουν με ψηφίσματα και οδηγίες την ανάγκη εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων των φύλων, πρέπει να αποτελούν παράδειγμα νομοθετικής, θεσμικής και ουσιαστικής εγγύησης αυτών των δικαιωμάτων εντός των δομών τους, αλλά και θεματοφύλακες των δικαιωμάτων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μην επιτρέποντας σε καμία περίπτωση ανελεύθερες πρακτικές οπισθοδρομικών και ακραία συντηρητικών πολιτικών.
 

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)