to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:28 | 28.01.2015

πηγή: in.gr

Πολιτική

«But ends it not»: Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν απαρνιέται το blogging

Αποφασισμένος να διατηρήσει την ιδιότητα του blogger και του παρεμβατικού οικονομικού αρθρογράφου παράλληλα με την ιδιότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης (έχει αφαιρέσει το ένα «ν» από το μικρό του όνομα).


Ο γνωστός καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών λίγες ώρες πριν ορκιστεί υπουργός Οικονομικών με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ξεκαθαρίζει πως δεν θα διακόψει να παρεμβαίνει δημόσια μέσω του blog του, ακόμη και εάν αυτό θεωρείται από κάποιους ως μη ορθρό.

Όπως σημειώνει  θα συνεχίσει το blogging παρόλο που συνήθως θεωρείται «ανεύθυνο» από κάποιους για έναν υπουργό Οικονομικών να επιδίδεται σε τέτοιες «γελοίες» μορφές επικοινωνίας. Ο ίδιος αποσαφηνίζει πως οι αναρτήσεις στο blog του θα γίνουν πιο σπάνιες και πιο σύντομες, αλλά ταυτόχρονα πιο «ζουμερές».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει πως για να αναβιώσει η ελπίδα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το ζοφερό παρελθόν και ότι διατηρώντας μέσω του blog του «ανοιχτή γραμμή με τον έξω κόσμο» μπορεί αυτό να είναι ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Finance Ministry slows blogging down but ends it not»

Η ανάρτηση του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«The time to put up or shut up has, I have been told, arrived. My plan is to defy such advice.

»To continue blogging here even though it is normally considered irresponsible for a Finance Minister to indulge in such crass forms of communication.

»Naturally, my blog posts will become more infrequent and shorter. But I do hope they compensate with juicier views, comments and insights.

»For hope to be revived we must all strive to change the ways of a dismal past.

»Maintaining an open line with the outside world may be a small step in that direction.

»So, keep watching this space!»

Ποιος είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος.

Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 131.000 σταυρούς).

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Τα βιβλία του στα ελληνικά, περιλαμβάνουν τα:

Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης, Αθήνα: Λιβάνης 2012.

Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν («Το λεξικό τούτο από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής»), Αθήνα: Ποταμός 2011.

Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχάρακη), Αθήνα: Τυπωθήτω, 2005.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)