to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:18 | 29.11.2012

Οικονομία

Ενδεχόμενο «επιπλοκής» στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου

Το ενδεχόμενο «επιπλοκής» στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου σε περίπτωση που δεν φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η διαδικασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων στην ονομαστική τους τιμή φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών. «Πρέπει να πετύχει η επαναγορά. Τελεία και παύλα. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.



Οπως εξήγησε λίγο αργότερα, μιλώντας στο Mega, το ΔΝΤ έχει συναρτήσει τη συμμετοχή του στη δανειοδότηση της Ελλάδας με την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς και «πάντα υπάρχει ο κίνδυνος περιπλοκής».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει και «plan b», αλλά δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες. Εμφανίστηκε, δε, αισιόδοξος ότι η επαναγορά θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσδιοριστεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά 22 δισ. ευρώ περίπου.
Το ζήτημα απασχόλησε και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ζήτησαν να πληροφορηθούν πώς θα υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που διαθέτει εμπειρία από το PSI, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη διαδικασία και τόνισε πως είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες.
Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η χρηματοδότηση για την επαναγορά είναι εξασφαλισμένη από τον EFSF μέσω της δανειακής σύμβασης.
Σημείωσε ότι η επαναγορά χρέους «δεν σημαίνει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, καθώς έχουν εγγράψει τα συγκεκριμένα ομόλογα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που γίνεται η προσφορά».


Οσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική και θα την αποφασίσουν τα διοικητικά τους συμβούλια και όχι ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Βασίλης Μαστρόκαλος, εξήγησε ότι τα ομόλογα βρίσκονται στις υψηλότερες τιμές από την ημερομηνία που εκδόθηκαν (Μάρτιος 2012), οπότε ο κάθε επενδυτής μπορεί να εκτιμήσει τα υπέρ και τα κατά.
Ο Οργανισμός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα προκηρύξει τη δημοπρασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ανακοινώνοντας τους βασικούς όρους του προγράμματος βάσει των οποίων θα μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.


Οι δημοπρασίες αυτές θα διαρκέσουν πιθανότατα πέντε ημέρες, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, κατά τις οποίες όσοι επιθυμούν υποβάλλουν τις προσφορές τους.
Η έκθεση με τα αποτελέσματα από τις προσφορές θα σταλεί στο Eurogroup για να εκτιμηθεί εάν η διαδικασία της επαναγοράς ομολόγων ήταν επιτυχημένη βάσει των στόχων που έχουν τεθεί. Δηλαδή, εάν εξασφαλίζεται η μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν η μείωση είναι μικρότερου μεγέθους, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι περιστολής του. Εάν είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει να εξευρεθούν περισσότεροι πόροι για να γίνουν οι επαναγορές.


Πηγή: Ημερησία - Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
tags: Eurogroup

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)