to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ένας τηλεοπτικός αποχαιρετισμός στον Διαφωτισμό

Στην πρωτοφανή εξαγγελία ότι θα μεταφέρει τις αρμοδιότητες των φυλακών και τη σωφρονιστική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Στην πρωτοφανή εξαγγελία ότι θα μεταφέρει τις αρμοδιότητες των φυλακών και τη σωφρονιστική πολιτική στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάτι που βρίσκεται βέβαια σε άλλο μήκος κύματος από τη λογική του Διαφωτισμού και συνιστά τον απόλυτο τρόπο παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, στέλνοντας τους κρατούμενους που περνούν το κατώφλι των φυλακών με στόχο τον σωφρονισμό και την επανένταξη στην αρμοδιότητα των μηχανισμών καταστολής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα περάσουν και αυτοί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ γεννιούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το τι άλλο θα σημαίνει σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και κυρίως τι θα σημαίνει στην πράξη αυτή η μεταφορά.

Την ακραία αυτή εξαγγελία ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, με συντονιστή τον Αντώνη Σρόιτερ, όπου κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις δέκα δημοσιογράφων που καλύπτουν τα βασικά υπουργεία.

Κατά τη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε για πρώτη φορά να απαντήσει και για το θέμα των επιστολών Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους και τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν έτοιμος να αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη διπλή ονομασία στο Μακεδονικό, γεγονός που επιβεβαιώνει την υποκριτική στάση της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν περιορίστηκε να πει ότι «η ιστορία έγραψε πως ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι στο Βουκουρέστι απειλώντας με βέτο», ότι το θέμα των επιστολών ήταν γνωστό και δημοσιευμένο στον Τύπο από το 2005 και ότι «σημασία έχει τι έγινε το 2008», προσθέτοντας ότι ο Κ. Καραμανλής «μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» και κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα ότι «για τους δικούς του λόγους το ακύρωσε». Αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι το 2008 δεν υπήρξε λύση.

Και δεν υπήρξε επειδή ο εθνικιστής Γκρούεφσκι δεν θα συναινούσε σε αυτήν, ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών πέτυχε λύση στη βάση της εθνικής γραμμής, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε στο Βουκουρέστι το 2008. Ενώ για την ίδια τη Συμφωνία επανέλαβε ότι δεν θα την ακυρώσει εφόσον έχει κυρωθεί, λέγοντας ότι «μια διεθνής συμφωνία δεν ακυρώνεται μονομερώς».

Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ακόμα ότι θα επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια «μείωσης του αποτυπώματος του κράτους», όπου ως γνωστόν έχει εξαγγείλει τον λόγο μία πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι θα μειώσει τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους συμβασιούχους, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα κάνει απολύσεις και μίλησε για άλλη μια φορά για Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα. Παράλληλα, αναφερόμενος στα νοσοκομεία, επανέλαβε ότι «χρειάζονται ιδιωτικό μάνατζμεντ και τεχνογνωσία στη διοίκησή τους».

Αν βγουν τα νούμερα...
Οσον αφορά τη 13η σύνταξη δήλωσε ότι «το επίδομα δόθηκε, δεν μπορούμε να το ξαναδώσουμε τον Δεκέμβριο, θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα σε ετήσια βάση, το οποίο θα δοθεί στο τέλος του επόμενου έτους εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες θα μπορούν να μας το επιτρέπουν» και δεν θέλησε να δεσμευτεί ότι θα το δίνει, βάζοντας ως προϋπόθεση να βγουν τα νούμερα, ενώ συνέδεσε τη χορήγηση της 13ης σύνταξης με το να πιάσει η οικονομία τον υπερφιλόδοξο στόχο του διπλασιασμού της ανάπτυξης από το 2% στο 4%, λέγοντας ότι «θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα».

Παράλληλα, «άδειασε» κι εκείνος με τη σειρά του, μετά την εκπρόσωπο Σοφία Ζαχαράκη και άλλα στελέχη του κόμματος, τον υποψήφιο της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου για τις δηλώσεις του περί πιστοληπτικής γραμμής, λέγοντας «όχι, δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

Αναφορικά με την προαγωγή δικαστών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι θα διορίσει ο ίδιος τους δικαστές, λέγοντας ότι δεν κρίνει τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που επελέγησαν, αλλά τη διαδικασία.

Επενδύοντας συστηματικά στη σκληρή ατζέντα του νόμου και της τάξης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εργαστήρια κατασκευής μολότοφ» στα πανεπιστήμια και επανέλαβε ότι θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει. Και στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, ότι θα επανασυστήσει την περιβόητη ομάδα «Δέλτα» και θα ενισχύσει την ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ είπε για άλλη μια φορά ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικά για να «μη βγουν καταδικασμένοι τρομοκράτες με βραχιολάκια», λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση: «Θα επανέλθουμε στο παρελθόν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)