to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 28.03.2013

Κοινωνία

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος για 300 κρατουμένους

Του Μάκη Συνοδινού


Στη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου θα μεταφερθούν βαρυποινίτες και επικίνδυνοι κακοποιοί, αλλά και στην πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα απανωτά περιστατικά σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας - με αποκορύφωμα την κινηματογραφική απόδραση των 11 κακοποιών στις φυλακές Τρικάλων κατά την οποία παρά λίγο να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές - στάθηκαν η αφορμή, ώστε να επανεξεταστούν οι συνθήκες φύλαξης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, αλλά και να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπερπληθυσμός στις φυλακές

«Το μέγεθος του προβλήματος αντικατοπτρίζεται πλήρως στους αριθμούς», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος μιλώντας στο naftemporiki.gr . «Ο υπερπληθυσμός κρατουμένων από τη μια, και η πλήρης υποστελέχωση προσωπικού που αγγίζει τα όρια της διάλυσης συνθέτουν το παζλ του προβλήματος στις φυλακές της χώρας. Αυτή τη στιγμή στα 33 σωφρονιστικά ιδρύματα κρατούνται 12.900 άνθρωποι, όταν η δυνατότητα κράτησης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι μόνο για  9.300 κρατουμένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σωφρονιστικό ίδρυμα του Κορυδαλλού. Κρατούνται 2.350 άνθρωποι, όταν η χωρητικότητά του είναι μόνο για 900. Αυτό με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι κατά την ημερήσια βάρδια αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος σε 300 κρατουμένους, ενώ τη νύχτα και τις αργίες ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται, καθώς ένας σωφρονιστικός είναι υπεύθυνος για 500».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ομοσπονδία σωφρονιστικών και για το υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρακίτσος, είναι υπό κατάρρευση. «Είναι ευκαιρία να σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα κράτησης, το οποίο θα εμπεριέχει τη φυλακή υψίστης ασφαλείας αλλά και εναλλακτικές δομές κράτησης.  Η δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας αποτελεί πάγια θέση της ομοσπονδίας μας από το 2009. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να μην καθορίζεται από το πάχος του τοίχου ή την ταμπέλα στην πύλη, να υπάρχει διαβάθμιση κρατουμένων και φυσικά προσωπικό.

Το πρόβλημα που επικρατεί στις φυλακές της χώρας και κυρίως στον Κορυδαλλό τονίζουν και νομικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το naftemporiki.gr . «Το πρόβλημα επιδεινώθηκε στο τετράμηνο από Σεπτέμβιο έως Ιανουάριο εξαιτίας της αποχής των δικαστών και της απανωτής αναβολής των δικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φυλακές Κορυδαλλού το συγκεκριμένο διάστημα να έχουν υπερπληθώρα υπόδικων οι οποίοι περίμεναν να δικαστούν, ώστε να μεταφερθούν σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα.

»Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο το τετράμηνο αυτό, ώστε υπήρξαν περιπτώσεις υπόδικων οι οποίοι κρατούνταν για περισσότερο από δύο και τρεις μήνες  στα κρατητήρια Α.Τ. της Αττικής, μιας και δεν υπήρχε κενή θέση κράτησης στον Κορυδαλλό», τονίζει ποινικολόγος που ζει από πολύ κοντά, σε καθημερινή βάση, την κατάσταση στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Επιφυλάξεις

Μάλιστα, δεν διστάζει να διατυπώσει τις επιφυλάξεις του και για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης θέτοντας ένα βασικό ερώτημα: «Οι προϋποθέσεις για τον εγκλεισμό ενός κρατουμένου στην φυλακή υψίστης ασφαλείας θα είναι η βαρύτητα της κατηγορίας και μόνο (ισοβίτης, βαρυποινίτης) ή η επικινδυνότητα του κάθε κρατούμενου ανάλογα με το παρελθόν και την προσωπικότητα του (πόσες φορές έχει προσπαθήσει να αποδράσει); Δεν είναι ξεκάθαρες οι προδιαγραφές που θα πληροί αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα εγκλείονται οι κατηγορούμενοι».

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)