to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:37 | 27.01.2019

Διεθνή

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο άνδρας, ο Χάμντι Νασάν, 38 ετών, χτυπήθηκε από σφαίρες στην πλάτη


   Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια επεισοδίων με ισραηλινούς πολίτες κοντά σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

   «Ξέσπασε συμπλοκή ανάμεσα σε ισραηλινούς πολίτες και Παλαιστίνιους στην περιοχή και οι (ισραηλινοί) πολίτες άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε», ανέφερε το επιτελείο σε ανακοίνωσή του.

   Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο νωρίτερα για τον θάνατο ενός παλαιστίνιου «μάρτυρα» στο χωριό Μουγαγίρ, κοντά στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.

   Σύμφωνα με το υπουργείο, ο άνδρας, ο Χάμντι Νασάν, 38 ετών, χτυπήθηκε από σφαίρες στην πλάτη. Η ίδια πηγή ανέφερε πως ήταν ανάμεσα σε έξι Παλαιστίνιους που έγιναν στόχος πυρών σε αυτή την κοινότητα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

   Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του χωριού Μουγαγίρ, ο Αμίν Αμπού Αλιά, δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινούς εποίκους στα επεισόδια.

   «Στην αρχή οι έποικοι πυροβόλησαν, μετά κατέφθασε ο στρατός κι άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα», αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

   Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως κατά τις πρώτες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του, ένας έποικος που ζει κοντά στο παλαιστινιακό χωριό ενεπλάκη σε «αντιπαράθεση» με πολλούς Παλαιστίνιους και τραυματίστηκε ελαφρά.

   «Λίγο αργότερα», ξέσπασε ευρύτερη συμπλοκή ανάμεσα σε ισραηλινούς πολίτες και Παλαιστίνιους και τότε οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε. Πέραν του Παλαιστίνιου ο οποίος σκοτώθηκε, «πολλοί (άλλοι) τραυματίστηκαν», συμπλήρωσε.

   Ισραηλινοί στρατιώτες και συνοριοφρουροί έκαναν χρήση «μέσων καταστολής ταραχών» για να τερματίσουν τη συμπλοκή, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

   Η Δυτική Όχθη είναι παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Περίπου 450.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν εκεί ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και οι συγκρούσεις δεν είναι σπάνιες. Οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο.

   Το χωριό Μουγαγίρ έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο επανειλημμένων συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών εποίκων.

   «Καθιστούμε την ισραηλινή κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτό το νέο έγκλημα», ανέφερε ο Σάεμπ Ερεκάτ, ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος, μέσω Twitter.

   «Τρομοκράτες έποικοι συνεχίζουν να επιτίθενται σε παλαιστίνιους πολίτες με την προστασία του ισραηλινού στρατού», κατήγγειλε.

   Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε από την πλευρά του την «επίθεση μιας συμμορίας εποίκων εναντίον του χωριού Μουγαγίρ», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)