to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 08.04.2023

Διεθνή

Ένας νεκρός, τέσσερις τραυματίες σε επίθεση στο Τελ Αβίβ - Αμείωτη ένταση μετά την επιχείρηση στο τέμενος Αλ Άκσα

Ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 30 ετών, σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες το βράδυ, σε επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο απολογισμό των ισραηλινών αρχών. Τα θύματα ήταν ξένοι τουρίστες.


Ήταν η δεύτερη φονική επίθεση σε διάστημα λίγων ωρών, αφού νωρίτερα δύο αδερφές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η αστυνομία έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση εναντίον πολιτών» με ένα αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πεζούς και τους παρέσυρε. Νωρίτερα ωστόσο, ο Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ («Άστρο του Δαβίδ»), υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσε ότι οι διασώστες χορήγησαν τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο που έφερε τραύμα από σφαίρα.

Από τους τέσσερις τραυματίες, οι δύο είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ.

Σε πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο η επίθεση

Ο οδηγός του αυτοκινήτου «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς, όταν προσπάθησε να τραβήξει όπλο, ανέφερε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόκειται για ισραηλινό άραβα από την πόλη Καφρ Κασέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του και εισήλθε σε πολυσύχναστο ποδηλατόδρομο κοντά στην παραλία. Σε βίντεο του Reuters διακρίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο αναποδογυρισμένο στο γρασίδι του πάρκου. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, όπου έσπευσαν ασθενοφόρα για τη διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομείο.

Ιταλός ο νεκρός - Αντιδράσεις από τη γείτονα χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ότι το θύμα είναι Ιταλός, όπως πιθανότατα και οι τραυματίες σε αυτήν την «θρασύδειλη επίθεση».

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε λίγη ώρα αργότερα η ιταλική κυβέρνηση τονίζεται ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Ιταλού Αλεσάντρο Παρίνι στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός - όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν - βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας του εκλιπόντος και των τραυματιών, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το κράτος του Ισραήλ.

Σκηνικό αυξημένης έντασης

Η επίθεση σημειώθηκε στο πλαίσιο της αυξημένης έντασης μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών μαχητικών στόχων τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα, καθώς και μια επίθεση με πυροβολισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί. Ακολούθησαν ημέρες βίας και αναταραχών στον πιο ευαίσθητο ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ, τον περίβολο του τεμένους Αλ Άκσα στην Παλιά Πόλη.

Η μαχητική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα εξήρε την επίθεση στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα «εγκλήματα του Ισραήλ κατά του τεμένους Αλ-Άκσα και των πιστών».

Εντολή Νετανιάχου για κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε ότι η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έφεδρους συνοριοφύλακες και θα δώσει εντολή στον στρατό να κινητοποιήσει περισσότερες δυνάμεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά την επίθεση που σημειώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου «έδωσε εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να κινητοποιήσει όλες τις εφεδρικές δυνάμεις της αστυνομίας συνόρων και στον στρατό να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ένταση σε Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο και βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, μια κλιμάκωση που πυροδότησε φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση μετά από ημέρες βίας για τον πιο ευαίσθητο ιερό χώρο της Ιερουσαλήμ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)